IDOL PÅ ORDENTLIG: Gabrielle på gårsdagens Nobelkonsert. Foto: AFP Foto: ,

Idol-kommentar: Vinneren taper

I kveld blir det avgjort hvem som sendes inn i skyggenes Idol-dal.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det siste døgnets mest omtalte norske artist er Gabrielle Leithaug, som imponerte stort under gårsdagens Nobelkonsert.

VG følger «Idol»-finalen og triller terning fortløpende!

Gabrielle har gjort det skarpt som soloartist de siste årene – spesielt med landeplagen «Ring meg» i 2011 og «5 fine frøkner» i år.

Samtidig har hun greid å legge lokk på sin artistiske fortid. Gabrielle var nemlig Idol-deltaker i 2006, hvor hun kom på syvende plass. Hun var også med i X Factor 2009, med syvendeplass der også.

Det er antagelig en grunn til at dette ikke er nevnt på hennes egen Wikipedia-side. Og det er at Gabrielle er en solosuksess på tross av TV-konkurransene, ikke på grunn av. Viktigst av alt: Hun vant ikke noen av dem.

Samtidig som den norske Idol-kongen Kurt Nilsen proklamerer «aldri mer Idol på meg!», bør det være på sin plass å appellere til at enda flere håpefulle Idol-deltagere kan utbryte det samme, ikke minst de to som står igjen som finalister i kveld, Jørn Trollebø Kvalheim og Ingvar Olsen.

For om et par år er de glemt, i alle fall vinneren.

KJEMPER OM URIASPOST: Idolfinalistene Jørn Trollebø Kvalheim (t.v.) og Ingvar Olsen. Foto: KRISTER SØRBØ Foto: ,

Med unntak av nettopp Kurt Nilsen og Alexander Denstad With virker det som om det er umulig å skape en varig karriere av nasjonal karakter som Idol-vinner.

Det er bedre å bli nummer to. Spør bare Gaute Ormåsen, Tone Damli Aaberge, Margaret Berger, Bjørn Johan Muri og Eirik Søfteland. De har i det minste noe å vise til etter annenplassene sine, om vi er rause nok til å inkludere både Melodi Grand Prix og Allsang på grensen.

Kjartan Salvesen vant i 2004 og jobber i dag i Viking. Fotballen tok ham, altså. Kanskje var det planlagt, hans siste plate het tross alt «Then Silence».

Jorun Stiansen – vinneren året etter – identifiserte seg så mye med tittelen på sin debutplate («Unstable») at hun sakte, men sikkert rygget vekk fra hele bransjen, tross storsatsning fra Universal Musics side.

Og var det ikke en som het Glenn Lyse? Jo da, han vant i 2007, kom med plate året etter og siden har han vært nasjonal helt kun på ett plan – helt borte.

HUSKER DU? Den siste Idol-vinneren, Siri Vølstad Jensen. Foto: ANDERS VANDERLOOCK Foto: ,

Jenny Langlo vant Idol-comebacket i 2011. Siden har hun gitt lyd fra seg på tre singler. Siri Vølstad Jensen er Idols siste vinner. Hun kom med et album tidligere i år, men var ikke i nærheten av VG-lista eller annen beviselig suksess, hvilket heller ikke Langlo kan vise til.

Hva dette betyr? At Idol som talentfabrikk er mislykket når vinnernavnene forsvinner fra bevisstheten etter toppen to år.

Og neste uke kjører vi gjettekonkurranse på de siste års vinnere av Norske Talenter, X Faktor og The Voice.

STEIN ØSTBØ

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder