Minnes Marley

Reggaeartister hedrer Bob Marley med konsert i Etiopia, på det som ville vært legendens 60-årsdag.

Tiril Amundsen Skarstein
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

FEIRES: Tusenvis av musikkfans på Meskel Square i Addis Ababa for a markere det som hadde vært Bob Marleys 60-årsdag. Foto: Reuters

Titusenvis av musikkelskere har kommet for å hedre Marley i Etiopias hovedstad. Etiopia er sett på som det åndelige hjemstedet for rastafariere, som dyrker Etiopias tidligere keiser Haile Selassie som en svart Messias.

- Det er bare rettmessig at Marley, som forsvarte Selassie hele veien, blir feiret her i Etiopia, fortalte prins Beedemariam Mekonnen, keiserens barnebarn under åpningen av festivalen, ifølge CNN.

Marley beskrev Selassie som en mann som kjempet for afrikansk enhet.

Bob Marleys enke, Rita Marely, har uttalt at hun vil at musikerens levninger skal flyttes til Etiopia, og begraves der. Så nært var artistens bånd til landet.

LEGENDEN: Bob Marley under Hortenfestivalen i 1978. Foto: Jan Petter Lynau

Reggea-ikonet blir fortsatt spilt over hele verden. Han ble født 6. februar 1945, for nøyaktig 60 år siden. Han vokste opp i en av Jamaicas tøffeste gettoer og ble den første superstjernen fra den tredje verden med hits som «No Woman, No Cry» og «One Love».

- Marley kjempet gjennom sangen for hele Afrika, for frihet og kjærlighet, sier Marley-fan Daniel Yrade til Reuters.

- Han var en ekstraordinær låtskriver og sceneshowet hans var kanskje det beste jeg noen gang har sett, forteller Rob Partridge, som jobbet med Marley, til BBC.

- Han var kanskje verdens største, beste og mest innflytningsrike artist, legger Partridge til.

36 år gammel døde Marley av kreft. Han ble gravlagt ved siden av Gibson-gitaren sin og en bibel.

ADDIS ABABA: Kibisti og Genem, to etiopiske reggeafans, danser til de fengende rytmene under søndagens konsert. Foto: EPA

Det er første gang den årlige feiringen av Marley er lagt til et sted utenfor Jamaica.

- Bob Marley puttet Etiopia på en pidestall, det er en ære at festivalen tar plass her, forteller Netsanet Asfaw, landets informasjonsminister til BBC.

I en måned fremover vil det være konserter, filmfestival og seminarer i Etiopia, til ære for artisten.

Under dagens minnekonsert vil tre av Marleys barn opptre, i tillegg til Uincy Jones, Baaba Maal, Youssou N'Dour og Angelique Kidjo.

Konserten sees på som en anledning for Etiopia til å vise verden et annet og mer livlig bilde av landet, som ofte forbindes med sultkatastrofer, skrive Reuters.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder