SKAL I ILDEN: Tooji skal blant annet konkurrere mor svenske Loreen, Sabina Babayeva fra Aserbajdsjan og bestemor-gruppen Buranovskiye Babushki fra Russland i MGP-finalen. Foto: AFP / SCANPIX / VG

VG anmelder kveldens Eurovision-finalister

Musikkekspert Stein Østbø har mest tro på vertslandet Aserbajdsjan

Det norske GP-håpet Tooji får terningkast fire, mens bare Aserbadjan og Islands bidrag får en femmer av VGs anmelder Stein Østbø.

Martine Lunder Brenne
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Torsdag kvalifiserte Tooji Keshktar (24) seg videre fra semifianlen i Evorivison Song Contest. I kveld forsvarer han Norges ære i den store finalen, hvor han blant annet skal konkurrere mot storfavoritt Loreen fra Sverige.

VGs musikkekspert Stein Østbø har anmeldt alle kveldens bidrag, men gir ikke noen av den toppkarakter. Derimot får verstlandet selv terningkast fem, sammen med Island.

Er du enig med VGs anmelder?Gjennom hele finalen kan du chatte med Stein Østbø i bunn av denne saken, her , eller på forsiden til VG Nett.

VG:s terninger viser 3 prikker

1.Storbritannia
Engelbert Humperdinck - «Love Will Set You Free»
Den legendariske smørsangeren - 76 år i mai - har fått denne balladen fra blant andre a-ha-vennen Martin Terefe. Vakkert akustisk anslag, men popvalsen forløses aldri til noe som fører til favorittstempel.

VG:s terninger viser 2 prikker

2. Ungarn
Compact Disco - «Sound Of Our Hearts»
Strait poprock-låt med a-ha-preg og visse tendenser til vellykket dramatikk i refrenget, men forblir litt for stillestående. Eller stillegående.

VG:s terninger viser 2 prikker

3. Albania
Rona Nishilu - «Suus»
En intens ballade som starter greit, men når det høydramatiske refrenget setter inn, avslører sangerinnen en stemme - eller skrik - så voldsom at torturmistankene dukker opp.

VG:s terninger viser 3 prikker

4. Litauen
Donny Montell - «Love Is Blind»
Donny har stemmen, type George Michael, men låten hans forvirrer når den starter som en ren ballade og avslutter i hælene på Gloria Gaynors «I Will Survive».

VG:s terninger viser 3 prikker

5. Bosnia-Hercegovina
Maya Sar - «Korake Ti Znam»
Maya spilte i bandet til fjorårets bosniske deltager, Dino Merlin, og har en vakker ballade som dessverre har en skrikende mangel på noe essensielt i Eurovision - et refreng.

VG:s terninger viser 1 prikker

6. Russland
Buranovskiye Babushki - «Party For Everybody»
Seks bittesmå bestemødre, de fleste i syttiårene, kommer garantert til å få oppmerksomhet i sine folkedrakter i Baku. Moro? Tja, en håpløs låt og fremføring er det åkkesom.

VG:s terninger viser 5 prikker

7. Island
Greta Salmòme & Jònsi med «Mundu eftir mèr»
Slik ville det ha hørtes ut om Vamp deltok i Eurovision! Storslått dramatikk - nesten krigersk à la Vamps «Månemannen» - med klar folkemusikalsk bunn. Bør bli en solid poengsanker.

VG:s terninger viser 3 prikker

8. Kypros
Ivi Amadou med «La La Love»
Houserytmene fra nittitallet får bein å gå på igjen i denne forholdsvis friske, men akk så poengløse teenpop-låten. Sjekk tittel, og du forstår hvilke ord som brukes mest i refrenget.

VG:s terninger viser 4 prikker

9. Frankrike
Anggun - «Echo (You And I)»
Litt rotete produsert, men svært sprettent innslag fra Frankrike. Starter som en ren r&b-låt som ikler seg et irriterende plystretema og en feiende poprockdrakt. Sterk outsider.

VG:s terninger viser 3 prikker

10. Italia
Nina Zilli - «L'amore e femmina»
Italienerne vraket skandaløst nok den hypersensuelle og lidenskapelige balladen «Per sempre» til fordel for denne atskillig mer anonyme «boom boom»-gladlåten. Stort pluss for valg av artist, dog - et sunt italiensk svar på Amy Winehouse.

VG:s terninger viser 4 prikker

11. Estland
Ott Lepland - «Kuula»
Ung kjekkas med kraft i stemmen og en enkel ballade der tittelen effektivt og lettfattelig går som en rød tråd gjennom hele sangen. Kan fort bli en sterk utfordrer.

VG:s terninger viser 4 prikker

12. Norge
Tooji - «Stay»
Lener seg veldig mye mot Eric Saades «Popular» som fikk tredjeplass for Sverige i fjor, men Toojis bidrag vinner likevel på både energi og det orientalske preget i refrenget. Men holder det til finaleplass?

VG:s terninger viser 5 prikker

13. Aserbajdsjan
Sabina Babayeva - «When The Music Dies»
Vertslandet må finne seg å være blant favorittene også i år. Svensker (deriblant Anders Bagge) har skrevet denne høydramatiske balladen der øst møter vest i instrumenteringen og Sabina Babayeva synger med innlevelse og prakt i stemmen.

VG:s terninger viser 3 prikker

14. Romania
Mandinga - «Zaleilah»
Sekkepipe, marsjtrommer og trekkspill over reggaerytmer? Jo da, det høres ut som et gigantisk kulturkrasj, men låtens godlynte karakter gjør deg faktisk i ganske godt humør.

VG:s terninger viser 3 prikker

15. Danmark
Soluna Samay - «Should've Known Better»
Soluna er tidligere gatemusikant (hun har jevnlig vært innom Norge også siden hun var fem år - med sin far Gee Gee Kettel) som har fått proff låtskriverhjelp, men hennes tynne stemme imponerer aldri med dette snøfnugget av en poplåt. Ikke dårlig, bare så veldig anonym.

VG:s terninger viser 4 prikker

16. Hellas
Eleftheria Eleftheriou - «Aphrodisiac»
Eleftheria deltok for sitt fødeland Kypros allerede som 16-åring, men varter her opp med en så svimlende erkeklassisk gresk bouzouki-poplåt at en Topp-ti-plassering burde være innen rekkevidde.

VG:s terninger viser 3 prikker

17. Sverige
Loreen - «Euphoria»
Svenskene er kløppere til å resirkulere gamle houserytmer, men i år har Norge et sterkere bidrag. Uoriginale «Euphoria» har et særdeles hektende og velsunget refreng, men det er også alt den har.

VG:s terninger viser 3 prikker

18. Tyrkia
Can Bonomo - «Love Me Back»
Pussig blanding av arabiske toner, sjømannsshanty og tysk ompa med en like pussig sanger som selv ser ut som om han er delt i de samme tre verdenene. Ikke lett å bli klok på.

VG:s terninger viser 3 prikker

19. Spania
Pastora Soler - «Quèdate conmigo»
Nok en insisterende ballade, men som så ofte med middelhavslandene - det intense føleriet som artistene legger for dagen skygger for eventuelle kvaliteter ved sangen.

VG:s terninger viser 3 prikker

20. Tyskland
Roman Lob - «Standing Still»
Feelgood-pop skrevet av blant andre Jamie Cullum. Helt grei, veldig forutsigbar og en slik låt du mener å ha hørt tusenvis av ganger fra Gavin Degraw. Eller Jamie Cullum.

VG:s terninger viser 3 prikker

21. Malta
Kurt Calleja - «This Is The Night»
Maltesisk blidgutt som har fått en erketradisjonell Eurovision-låt mellom hendene. Den klamrer han seg smilende fast til, men smilet stivner i takt med sangens forutsigbarhet.

VG:s terninger viser 2 prikker

22. Makedonia
Kaliopi Bukle - «Crno i belo»
Diva i stemme og utseende som legger ut på en sart pianoballade - trodde vi. Glir over i tilnærmet metaldrakt etter minuttet. Det er hverken låten eller Kaliopi tjent med. Eller vi, for den saks skyld.

VG:s terninger viser 2 prikker

23. Irland
Jedward - «Waterline»
Tvillingene med såtehåret prøver seg igjen i år - med en låt som kun er marginalt bedre enn fjorårets håpløshet. Sangstemmene er fremdeles like mediokre på denne kvasihektiske låtbagatellen.

VG:s terninger viser 4 prikker

24. Serbia
Zeljko Joksimovic - «Nije ljubav stvar»
Serbisk veteran som låner litt av Secret Garden innledningsvis, men som utover i låten drar mer og mer nytte av sin egen tradisjonsmusikk. Kan fort bli en sterk outsider.

VG:s terninger viser 2 prikker

25. Ukraina
Gaitana - «Be My Guest»
Der var houserytmene tilbake, ja! Dette er ingen låt, det er flere enkelttema satt vilkårlig sammen. Fotballrefrenget høres ut som om den er lagd for det ukrainske laget i sommerens fotball-EM.

VG:s terninger viser 2 prikker

26. Moldova
Pasha Parfeny - «Lautar»
Lystig karnevalsstemning innledningsvis på Moldovas bidrag, men med en gang Pasha Perfeny åpner munnen kommer lengselen etter at dette burde ha vært et instrumentalinnslag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder