TIDLIGERE ENN FØR: R.E.M.s kommende album var opprinnelig planlagt utgitt 7. mars, men skyves nå frem til 4. mars på grunn av VGs og platebransjens nye opplegg. Foto: WARNER

Fredag blir ny musikkdag

Musikkbransjen positiv til endringen

Publikum kan nå se frem til å lese mer musikkstoff i VG på fredager - og får anledning til å kjøpe nye plater tre dager tidligere.

- De store avisenes «musikktirsdag» har stått på stedet hvil i mange år, og har blitt statisk og forutsigbar. For vår del gravlegger vi nå musikktirsdagen, og etablerer fredag som den nye musikkdagen, sier Thomas Talseth, musikkjournalist i VG.

Platebransjen gjør nå et tilsvarende grep, som vil sørge for at norske musikkjøpere får tilgang på de aller fleste plateutgivelsene tre dager tidligere enn det som er tilfelle i dag.

Der mandag i en årrekke har vært den faste dagen for plateslipp i Norge, skyves den nå frem til fredag. Praksisen gjøres allerede i blant annet Sverige og Tyskland.

- Helgen er perioden hvor det konsumeres og kjøpes mest musikk. Flere av de største markedene har allerede fredagsslipp - at vi er i linje med dette vil forhåpentlig resultere i økt interesse og salg, sier Petter Singsaas, direktør i verdens største plateselskap, Universal.

VG Netts musikkekstra - flere nyheter

Lena Midtveit, direktør i storselskapet Sony, ser klare fordeler av å slippe plater samme dag som VG har sin musikkseksjon.

- Da kan publikum få tak i musikken fysisk og digitalt samme dag, på lovlig vis, sier Midtveit.

POSITIV: Marte Thorsby. Foto: Mattis Sandblad

- Vi har stor tro på VGs satsing på fredag som ny musikkdag. Musikkstoff er jo alltid hyggelig lesning, og kanskje særlig ved inngangen til helgen, mener Marte Thorsby, daglig leder i Ifpi, foreningen for norsk platebransje.

- Musikksaker på fredag kan sette dagsorden i helgene, og skape gode samtaler på hytta, på bilturer og på byen, mener Larry Bringsjord, styreleder i Fono, interesseorganisasjonen for uavhengige norske plateselskaper.

Hva synes du om den nye musikkdagen? Bli tilhenger av Rampelys på Facebook og kjør debatt!

VG-lista, Norges offisielle salgsliste, får nå en stor ny aktør inn i tallmaterialet listen er basert på: iTunes, som er den klart ledende aktøren på det digitale musikkmarkedet, og som for kun kort tid siden begynte å offentliggjøre sitt salg av hele album.

- For å gi våre lesere en best og ferskest mulig oppdatering på hvilke plater som er mest populære, flytter vi nå VG-lista til fredagsseksjonen vår. I motsetning til de siste årene vil Topp 40-albumlisten og Topp 20-låtlisten nå publiseres samtidig, forteller Talseth.

Daglig leder i plateselskapet EMI, Bjørn Rogstad, er svært fornøyd med at iTunes' albumsalg nå inkluderes på VG-lista.

- Det vil fra nå være enklere for alle typer artister, i alle farger og i alle størrelser, å bli synlige på Norges viktigste musikkbarometer. Det fremmer tilvekst, utvikling og nytt talent, mener han.

Daglig leder i plateselskapet Warner, Guttorm Raa, tror at iTunes-inkluderingen vil gi rom for større mangfold på VG-lista.

- Her kan man velge mellom all musikk, ikke bare de 17 platene Statoil har plass til, om man skulle bo i en by uten platesjappe. Og de fleste norske byer har ikke platesjappe. Tallene herfra representerer hva folk vil ha og hva de kjøper, uavhengig av åpningstider, eksponeringsmuligheter og distribusjon, sier Raa.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FÅ NYHETER PÅ FACEBOOK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder