SMILER BREDT: Det er en strålende fornøyd Freddy Kalas som kan skilte med en strålende start på karrieren. Foto: Fredrik Bedsvaag

Freddy Kalas om hitparaden: – Jeg sitter jo med en følelse av at man må treffe igjen

BERGEN (VG) Freddy Kalas (26) kan skilte med to andreplasser og to førsteplasser på VG-lista. Men flere skal det bli.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter to runderVG-listas sommerturné sto regnbyen Bergen for tur onsdag, og blant de som sto på scenen er blant Norges heteste artister i disse dager. Till full jubel og klapping entret Freddy Kalas scenen med solhatten på. Så dro han i gang showet, og allsangen var et faktum.

Freddy Kalas, mindre kjent som Fredrik Auke, ble nærmest en suksesshistorie over natten da han slapp «Pinne for landet» mot slutten av 2014. Låten lå i 24 uker på VG-lista, med førsteplass som beste notering, og siden har hitsinglene kommet på løpende bånd.

– Det er en mektig opplevelse. Når «Pinne for landet» slo an klarte jeg ikke å tenke helt. Det tok litt tid før jeg skjønte hva som skjedde, men det var en vanvittig kul opplevelse, sier han og fortsetter:

– Men det var da jeg kjente at jeg var redd for å ikke klare det i bransjen. Heldigvis har det gått fint, smiler han.

VGTV: Se VG-lista i Bergen her!

Ingen suksessoppskrift

Siden han la fra seg aliaset Freddy Genius i 2014 har han kunnet skilte med to førsteplasser, to andreplasser og to andre låter på VG-lista Topp 40. Men han tror ikke det finnes noen suksessoppskrift.

– Jeg gjør egentlig bare min greie. Men det er jo et allsang-preg over det jeg lager, og melodier som fester seg lett hos folk. Det er jovialt, rett og slett.

I disse dager går det imidlertid ikke i skiferie og øl, men om å være «jovial». Låten med samme navn gikk rett på andreplass på VG-lista da den kom tidligere i år, og de siste syv ukene har den også hatt førsteplass som beste notering.

– Jeg er veldig takknemlig for at den har gjort det bra. Når du hører den håper jeg at folk sitter med en følelse av at de er stolte, trygge og glade, for det er en gladlåt. Jeg så det for meg som en allsang-låt som skulle spre god stemning.

Les også: NRK-profil står bak viral tullelåt

Trives i allsang-land

Etter så gode plasseringer på VG-lista skulle man tro at artistene som har vært der føler et press på å gjenta bragden. Men ikke Kalas. Det ville ikke ført noe godt med seg, mener han.

– Jeg sitter jo med en følelse av at man må treffe igjen, og jeg vil jo gjøre det, men jeg vil ikke føle på presset om at jeg må lage en hit. Det kommer mer musikk, og så får vi se hvordan det går med det neste som kommer.

Det nye materialet fra Kalas vil fortsatt være i allsang-land, men nå er 26-åringen i et litt annet «mood».

– Jeg har noen kule melodier jeg jobber med, men ingen tekst enda. Det jeg vet er at det blir en gladlåt.

Vokser i Sverige

Det er kanskje like greit at det ikke er en ny låt rett rundt hjørnet, for enn så lenge lever «Jovial» godt på de listene som er. En tredjeplass på VG-lista og en fjerdeplass på den norske topplisten på Spotify er jo ikke noe å kimse av.

Derfor går sommeren til spillejobber for Kalas, og det blir både festivaler og klubber, og noen turer til «söta bror», selv om det ikke ligger an til å bli like ville tilstander som når Marcus & Martinus var der.

– Sommeren er stappfull av spillejobber, også i Sverige. Låtene jeg gjorde med Broiler, og «Hey Ho» har vært populære der.

– Men vi har ikke fått avlyst noen konserter enda, sier han smilende, og sikter til en Marcus & Martinus-konsert i Malmö som ble avlyst av arrangøren fordi de ikke kunne garantere for publikums sikkerhet.

Auke fikk stemmen sin først kjent gjennom brorens duo som da kalte seg DJ Broiler. Der hadde han vokalen på hitlåter som «Vannski» og «Afterski», før Broiler la om profilen og satset på mer seriøse tekster. Da bestemte storebror Fredrik seg for å føre arven etter Drammensduoen videre. Etter flere «allsang»-hiter har han ikke tenkt til å følge brorens fotspor med det første.

– Jeg tar ting litt som de kommer. Jeg trives veldig godt med allsang-musikken nå, men alt kan skje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder