ÅPENHJERTIG: Hanne Sørvaag liker følelsen det gir å rette opp gamle feilskjær. Foto:Karin Beate Nøsterud,VG

Hanne Sørvaag sier unnskyld

- Har hatt i overkant mye dårlig samvittighet

Hanne Sørvaag (34) betror at hun har både «løyet, stjålet og begjært sin nestes ektefelle». Men nå vil hun rydde opp.

Eksterne lenker

Kjentfolk - Din totalleverandør av arrangement

Da Sørvaag ble oppfordret av P4 til å være med i deres «Tilgi meg»-spalte, nølte hun ikke. Men det som startet med en telefon til Ruter, fordi Sørvaag i alle år har angret på hyppig T-bane-sniking i ungdommen, har endt opp med en bølge av pikante innrømmelser.

Kvinnen som svarte hos Ruter, foreslo nemlig at Sørvaag kunne bøte på den dårlige samvittigheten ved å betale en sum til TV-aksjonen. Det rådet valgte sangstjernen å følge.

Stolt av uretusjert kropp: Se bildene!

– Jeg gjorde et lite regnestykke over det beløpet jeg tror jeg snek for, og så satte jeg det inn på kontoen til Kirkens Nødhjelp. Det var en så herlig følelse! Dermed kom jeg frem til at det er ganske lurt å ta opp gamle ting hvis det kan komme noe godt ut av det, sier Sørvaag på telefon til VG.

– Har vært litt vondt

I et ferskt innlegg på sin egen blogg, ramser Sørvaag opp den ene gamle synden etter den andre.

«Jeg har kort oppsummert brutt flere av de 10 bud mange ganger, jeg holder sjelden hviledagen hellig, og har både løyet og stjålet og begjært min nestes ektefelle», lyder det i betroelsene fra popstjernen.

ANSVARSFØLELSE: Hanne Sørvaag presiserer at hun aldri vi gå etter en mann som er opptatt. Foto:Karin Beate Nøsterud,VG

Hun forteller også om da hun klippet i stykker søsterens bamser for å lage tøfler av dem, og da moren måtte lete byen rundt etter henne fordi hun hadde drukket seg full hos en kamerat og sovnet der.

34-åringen betror også at det finnes en ekskjæreste der ute som hun gjerne skulle si unnskyld til.

– Jeg har faktisk tenkt på alle disse tingene innimellom, og det har vært litt vondt. Ansvarsfølelsen min har alltid vært stor, og den har bare vokst seg større med årene. Derfor har jeg hatt i overkant mye dårlig samvittighet, forteller Sørvaag.

– Mange vil nok være veldig nysgjerrig på hvem ektefellen (e) du skriver om er?

– Det er liksom litt i blogginnleggets ånd, sier en leende Sørvaag og forklarer:

– Jeg begynner med ganske uskyldige betroelser, og så blir det verre og verre. Jeg har gjort noen rampestreker, særlig i tenårene, og det har hendt at jeg har syntes at noens mann var litt ekstra fin.

– Du er ikke redd for at gifte venninner nå skal skygge banen, eller at gifte menn i omgangskretsen din plutselig tror de har grunn til å føle seg smigret?

– Jo, det kan være, humrer Sørvaag.

– Men denne ansvarsfølelsen min innebærer at sånne ting er helt off limit. Man kan få litt ekstra sans for noen som er opptatt, men jeg ville aldri gjort noe med det. Så ingen trenger å bekymre seg, forsikrer hun.

TILGITT: Hanne Sørvaag har sagt unnskyld til mamma Nora Lise Fredriksen for sprell i ungdommen. Her er de to på et bilde fra en tid tilbake. Foto:Espen Braata,VG

Om gammel eks

– Denne eksen, da? Vil han forstå at det er han du sikter til hvis han leser dette?

– Det tror jeg han vet veldig godt. Vi var sammen fra jeg var 17 til jeg var 20. I den alderen var det fortere å ta et lite feilsteg i en relasjon, fordi det var så mye som skjedde. Man har jo ikke lyst til å gå og tenke på gamle feil hele tiden. Man vil helst glemme dem. Men jeg tror ikke at han ville hatt problemer med å tilgi meg. Han fikk alt han drømte om, selv om det ikke ble han og meg, sier Sørvaag, som selv er singel i dag.

På spørsmål om hva hun har stjålet, svarer popartisten:

– Det var småtteri. Som tenåring nappet man med seg ting. Det var en aktivitet jentegjengene drev med på sentrene dessverre.

Såret søster

Når Sørvaag skriver på bloggen at hun vil ta ringerunden for å be om unnskyldning herfra og derfra, er det ikke bare tomme ord. Hun er i god gang.

– Jeg har sendt en melding og ringt et annet sted. Det blir en del til slutt, men jeg håper det faller i god jord.

Søsteren har imidlertid ikke fått en personlig beklagelse for de ødelagte bamsene. Men det kommer.

– Jeg husker at hun var så såret. Hun fortjener en unnskyldning, sier Sørvaag.

– Men jeg er ute med mamma til lunsj akkurat nå, og hun har tilgitt meg. Mamma mener selv hun ble mange år eldre i løpet av den natten hun lette etter meg.

PYSKOLOG: Catrin Eide Foto:Ingunn Saltbones,VG

Psykolog: – Kan ha helseeffekt

Psykolog og parterapeut Catrin Eide, for tiden aktuell som ekspert i TVNorges «Gift ved første blikk», mener Hanne Sørvaag setter søkelyset på et viktig tema.

– Det finnes en del forskning på dette med å si unnskyld, og mye tyder på at det kan ha en helseeffekt. Det kan også være bra for relasjonen, forklarer hun.

Viktig følelse

Så er det dette med tilgivelsesaspektet. Det er noe man får, men ikke nødvendigvis alltid. Likevel føles det godt i utgangspunktet å be om unnskyldning for noe. Og det finnes mange øvelser i dette – som for eksempel å skrive brev, forklarer Eide.

– Er det forskjell på menn og kvinner når det gjelder å slite med skyldfølelse?

– Skyldfølelse er en universell følelse, så det er nærliggende å tro at det er likt fordelt mellom kjønnene. Det er en viktig følelse, selv om den av og til blåses opp og blir for stor i forhold til handlingen den har utgangspunkt i. De direkte kjønnsforskjellene dreier seg nok mer om at kvinner grubler mer enn menn. Kvinner har også kanskje mer emosjonelle uttrykk, og derfor fanges det opp lettere. Men det betyr ikke at ikke graden av skyldfølelse er den samme.

Eide poengterer at mennesker responderer forskjellig når det gjelder tilgivelse.

– Noen kaller det tilgivelsesspråk. Enkelte trenger å høre at vedkommende aldri skal gjøre det igjen, mens andre trenger at andre skal forstå hvor vondt dette var for dem. Ulike mennesker trenger ulike deler av tilgivelse, og det er viktig å være klar over, sier hun.

DISKUTER: Har DU gjort ting du angrer på? Kjør debatt/betroelser i kommentarfeltet under artikkelen.

Sørvaag er for øvrig klar for å hente frem julerepertoaret fra fjorårsutgivelsen «Christmas Lights», som hun snart slipper en ny singel fra.

– Albumet våkner litt til liv igjen, og det blir mye spilling i desember, opplyser hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder