HØYE PÅ SUKSESS: Highasakite. Bak, fra venstre: Øystein Skar, Ingrid Helene Håvik og Marte Maaland Eberson. Foran: Kristoffer Lo og Trond Bersu. Foto: EIRIN BØE Foto: ,

Highasakite lengst på VG-lista siden 1997

Highasakite kan nå feire ett år sammenhengende på VG-lista. En bragd ingen norske artister har klart på 18 år.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Vi må tilbake til Odd Børretzen og Lars Martin Myhres 1995-utgivelse «Noen ganger er det all right» for å finne et norsk album som har holdt stand på Norges offisielle salgsliste et helt år i strekk.

Den platen lå klistret til Topp 40 fra uke 8 i 1996 til uke 46 i 1997 – altså 91 uker sammenhengende.

I motsetning til Børretzen og Myhres seiglivede album har imidlertid Highasakites «Silent Treatment» ligget på VG-lista helt siden det ble sluppet.

Det viser heller ingen tegn til å ta farvel med det første: På den siste VG-lista ligger platen på 14. plass.

Av de 52 ukene den har ligget på Topp 40 har den vært blant de 20 øverste i 37 uker.

– Dette er utrolig stort for oss, nesten uvirkelig! Vi må takke alle som hører på oss der ute. Forhåpentlig blir det 52 uker til, sier Øystein Skar, keyboardist i Highasakite.

– Vi hadde vel et håp om å komme inn på VG-lista og kanskje bli der i et par uker, men rett inn på førsteplass og fremdeles være på VG-lista ett år senere er helt surrealistisk, sier trommeslager Trond Bersu.

DE FORRIGE SOM KLARTE DET: Odd Børretzen (t.h.) og Lars Martin Myhre. Her under Spellemannprisen 1997. Foto: NTB SCANPIX Foto: ,

Siden «Noen ganger er det all right» er det kun en håndfull norske plater som har ligget et år eller mer på VG-lista til sammen:

Röyksopps «MelodyA.M.», Morten Abels «Here We Go Then, You And I», Kaizers Orchestras «Ompa til du dør», Marit Larsens «Under The Surface» og Jarle Bernhofts «Solidarity Breaks».

Men alle disse hadde Topp 40-pauser underveis.

Bernhoft var veldig nær å nå ett år sammenhengende, men var ute av VG-lista én uke tidlig i 2012 – før heder og opptreden på Spellemannprisen sendte ham inn i varmen igjen.

Man må se til store internasjonale navn for å finne artister med utgivelser som har toppet Highasakites bragd i senere tid.

Adeles «21» klarte 117 uker i strekk. Aviciis «True» har 62. Katy Perrys «Prism» greide 56, Lana Del Reys «Born To Die» fikk 55 og Eminems «The Marshall Mathers LP2» 53.

VG-LISTEDRONNING: Adele, her avbildet etter Grammy-utdelingen i 2012. Foto: REUTERS Foto: ,

Flere av disse platene har etter alt å dømme nytt godt av det faktum at VG-lista for album siden høsten 2013 har inkludert streaming i tallmaterialet – noe som har kommet Highasakite til gode.

– Streaming har nok mye å si for at Highasakite opprettholder posisjonen på VG-lista, sier Marte Thorsby, styreleder i de norske plateselskapenes organisasjon IFPI, som utarbeider VG-lista.

– Flere av låtene deres ligger nok på mange spillelister, som igjen medfører at de lyttes til igjen og igjen, til tross for at de er et «albumband». Det er veldig gøy at et norsk album har ligget så lenge på VG-lista. Det er tydelig at dette er en «repeat»-utgivelse, sier Thorsby.

Highasakite er selv godt fornøyde med å være en streamingbasert suksess.

– Det som er ekstra gøy er bekreftelsen på at vi har laget et godt, helhetlig album. Og at folk fortsatt hører på hele album. Jeg har ingen tro på albumformatets død, i alle fall ikke så lenge det finnes musikere som har lyst til å gi ut hele album, sier gitarist Kristoffer Lo.

Kvintetten har mye å glede seg over. I januar hentet de hjem to Spellemannpriser, kåret til beste popgruppe og de ypperste innen komposisjon.

– Som å vinne Champions League, mener keyboardist Marte Maaland Eberson.

«Silent Treatment» er også blant de 23 nominerte platene til Impala-prisen, en kåring av årets beste europeiske plater utgitt på uavhengige plateselskaper. Blant de øvrige nominerte er Grammy-prisvinner Aphex Twin og storselgerne Alt-J.

– Det er fantastisk å få priser, men det er selve livsstilen i seg selv som er bragden. Å få lov til å ha denne jobben og ha disse kollegene. Prisene blir av og til som et symbol på det vi har fått til i stedet for en bragd i seg selv, synes vokalist Ingrid Helene Håvik.

UTSIKTEN FRA SCENEN: Slik så det ut fra bandets ståsted da Highasakite spilte i Melbourne forrige uke. Foto: KRISTOFFER LO Foto: ,

Sist helg rundet bandet av en to ukers Australia-turné. Highasakite har fått et godt fotfeste der.

– Vi spilte i Sydney, Brisbane, Melbourne, Adelaide og Perth. Det er sprøtt å være på den andre siden av kloden og bli møtt av fans på flyplassen og fans som sniker seg inn backstage for å ta bilder av oss, sier Maaland Eberson.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder