VINNER: Agnete Johnsen (21) vant Melodi Grand Prix og skal representere Norge i Eurovision Song Contest. Foto: FREDRIK SOLSTAD

Samiske flagg forbudt under Eurovision

Sametingsrådet sier de vil trosse forbudet når Agnete Johnsen reiser til Stockholm.

  • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

Musikkonkurransen Eurovision Song Contests regler tillater ikke bruk av det samiske flagget blant publikum.

Les også: Ny psykisk smell

Det er kun lov til å vifte med flaggene til de 42 deltakerlandene, land som er fullverdige medlemmer av FN, EU-flagget og regnbueflagget når Norges representant, samiske Agnete Johnsen, står på scenen under Eurovision Song Contest i Stockholm senere i mai.

Mer Grand Prix: Mest populære vinner siden 2013

– Det samiske flagget inngår ikke i noen av de kategoriene, og det er Norge Agnete representerer, sier Paul Jordan, kommunikasjonssjef i Eurovision Song Contest, til det svenske nyhetsbyrået TT.

BLIR IKKE LOV: Agnete Johnsen og bandet The Blacksheeps feiret med både norsk og samisk flagg da de vant den nordiske MGP Jr-finalen i 2009. Til venstre: Victoria Eriksen. Til høyre: Emelie Nilsen. Foto: NTB SCANPIX

Britisk avis: – Genialt original eller for rar

Jordan sier det ikke handler om hvorvidt det er noe politisk ved det samiske flagget, men om å følge konkurransens regler.

Fikk du med deg? Trygler om å få være med i Eurovision

På spørsmål om det finnes en mulighet for at reglene blir endret, svarer han at det i så fall er opp til ledelsen i Eurovision Song Contest.

Så du denne? Får nakenforbud

Sametingsrådene Henrik Olsen og Silje Karine Muotka forteller til NRK at de på tross av forbudet vil ta med seg samiske flagg til Stockholm neste uke.

– Jada. Vi vil selvsagt prøve å ta med flagget inn og på den måten markere samisk tilstedeværelse når vi har en så fremtredende samisk artist på scenen, sier Olsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder