DEN GANG DA: Wendy Leigh utga en biografi om David Bowie i 2014. Hun mener helsen hans sviktet på flere plan de siste årene. Bildet viser en 56 år gammel Bowie foran 8000 fans i Oslo spektrum i 2003. Foto: Terje Visnes , VG

Bowies biograf: – David hadde seks hjerteinfarkt bare i løpet av de siste årene

Det var ikke bare kreft. Det tidvis ville rockestjerne-livet satte Bowies psyke og kropp på flere tunge prøver, ifølge forfatteren Wendy Leigh.

 • Jørn Pettersen
 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Mona Byrkjedal

Artikkelen er over fire år gammel

Mandag fikk hele verden sjokkmeldingen om at den ikoniske superstjernen David Bowie er død, 69 år gammel. Forundringen ble ikke mindre av at det viste seg at han hadde holdt kreftsykdommen skjult i 18 måneder.

Fremdeles er det ubesvarte spørsmål om de siste leveårene til Bowie. Alt tyder på at han betrodde seg til noen få.

– David hadde seks hjerteinfarkt bare i løpet av de siste årene, sier den britiske bestselgerforfatteren Wendy Leigh i et intervju med Sky News.

Send din siste hilsen til rockelegenden her!

«The wild side»

Hun vokste opp i nabolaget til Bowie i Brixton i London, og er en av dem som kjenner legendens innerste sirkel. I 2014 ga hun nemlig ut en biografi om Bowie, som skulle «avdekke mannen bak mytene». Hun intervjuet Bowies kvinnelige og mannlige elskere, hans kjærester, businesspartnere, groupier og bandmedlemmer. Siden har Leigh holdt kontakten med dem, hevder hun.

– Han levde på «the wild side» og det gikk utover helsen hans. Det var ikke bare kreft han kjempet imot, sier Leigh i intervjuet.

Det er allerede kjent at Bowie fikk et hjerteinfarkt på scenen i Tyskland i 2004. Et bilde fra 2012 av en blek mann som «bare var en skygge av seg selv», satte også fart i ryktene om en sviktende helse.

Det er også kjent at Bowie røykte sigaretter, og at han brukte tunge rusmidler i en periode på 1970-tallet. Heroinen og kokainen skal han ha vendt seg bort fra, men han fortsatte å røyke.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Alzheimer-rykter og schizofreni-frykt

Men det var ikke bare dårlig fysisk helse som plaget Bowie. Lenge ville ryktene ha det til at han led av Alzheimer – noe som fikk hans mangeårige venn og produsent Tony Visconti til å gå ut og si at han er skarpere enn noensinne.

– Denne karen har ikke mistet en eneste hjernecelle, sa Visconti til Sunday Telegraph.

Broren hans og flere andre i David Bowies familie har opp gjennom årene fått en schizofreni-diagnose.

– David Bowie var livredd for å bli schizofren hele livet, forteller Wendy Leigh til Sky News.

Få kjente sannheten

Bowie har etter alt å dømme levd med kreftdiagnosen i halvannet år uten å si det til andre enn et knippe venner.

Den britiske musikeren og plateprodusenten Brian Eno jobbet med Bowie på albumet «Outside» i 1995, fikk en e-post syv dager før vennen var død, som VG tidligere har skrevet. Der sto det ingenting om sykdom, men Eno innser nå at mailen var et slags farvel, sier han til den britiske avisen The Independent.

«Takk for våre gode stunder, Brian. De vil aldri råtne bort», skrev Bowie til ham.

Den siste gangen Bowie ble sett i en offentlig tilstelning var i New York, der han bodde, 12. desember i fjor, da musikalen «Lazarus» han hadde vært med å skrive hadde verdenspremiere. Dette var et sjeldent syn, for superstjernen holdt en lav profil som godt voksen mann.

Bowie har sannsynligvis visst at han hadde uhelbredelig kreft i lang tid. Hvilken type kreft det er snakk om, er ikke fastslått ennå. Den belgiske teaterregissøren Ivo van Hove, som samarbeidet med Bowie til den nye musikalen, sier at Bowie så å si jobbet fra dødsleiet, og at han «kjempet som en løve». Til NPO Radio 4 sier Hove at han anslår at Bowie hadde leverkreft.

Regissert til det siste

Leigh er ikke et øyeblikk i tvil om at Bowie selv planla sin egen død nesten ned til minste detalj.

– Han iscenesatte det hele. Han ville at England skulle få vite om det først, deretter USA. David har formet hvordan arven etter ham skal være etter han ligger i graven, sier Leigh i intervjuet.

Hun tror dessuten at Bowies bortgang vil bli husket på linje med da Elvis og John F. Kennedy døde; at alle vil huske hvor da var da de fikk vite at Bowie er død.

Tony Visconti, er også av den samme oppfatning når han i et intervju sier at David Bowie orkestrerte sin avskjed og kaller hans død et kunstverk.

– Han gjorde alltid hva han selv ønsket. Og han ønsket å gjøre det på sin måte, og på den beste måten. Hans død er ikke noe forskjellig fra hans liv – det er et kunstverk, skriver Visconti på Facebook.

Les også

 1. Streaming av David Bowie til himmels

  Så skjer det igjen; en rock-legende dør og interessen rundt vedkommendes musikk eksploderer.
 2. Alle mandagers mor (David Bowie 1947-2016)

  «Jeg kjenner ham.» Siden har jeg ofte lurt på hvor sant dette var.
 3. Fansen hedret Bowie med dans og sang i London

  BRIXTON, LONDON (VG) «Let’s dance», sang David Bowie (1947-2016). Fansen tok oppfordringen etter rockelegendens bortgang…
 4. Her har Bowie blitt hyllet i Oslo i 35 år

  BØLER (VG) To 15-årige Bowie-fans på Oslos østkant hyllet rockelegenden allerede i 1981. Og nå blir graffitien stående.
 5. Her er kjærligheten som skadet David Bowie

  I snart tolv år har festivalarrangør Sten Randers Fredriksen hatt kjærlighet på pinnen som traff David Bowie i øyet…

Mer om

 1. David Bowie

Flere artikler

 1. Bowies produsent: En
  planlagt avskjedsgave til fansen

 2. Bowies produsent: – David trodde han fortsatt hadde et par måneder igjen

 3. Kjendisene i sorg over David Bowie

 4. David Bowie hylles av enken Iman

 5. Pluss content

  Bowie bodde 22 år i New York: Knapt lagt merke til

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder