STO PÅ TAKET: Flere av bilene på bildet har fått taksert skadene til rundt 100.000 kroner. Her står Justin Bieber på scenen i Oslo. Foto: ROGER NEUMANN og Mattis Sandblad/ VG

Ny rapport: Oslo med kritikk av Bieber-arrangørene

Sikkerhetsselskap skylder på guttegjenger - kommunen kritiserer planleggingen

(VG Nett) Justin Bieber-kaoset i Oslo vakte oppmerksomhet verden over. Nå har Oslo kommune konkludert med hva som gikk galt.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I dag kom rapporten fra Oslo kommunes beredskapsetat om hva som gikk galt da tenåringsidolet Justin Bieber var i Oslo 30. mai.

VG Nett: Les hele rapporten her !

I rapporten skriver kommunen blant annet at erkjennelsen av problemene kom for sent, og at man burde tatt nødvendige beslutninger og iverksatt tiltak proaktivt.

«I dette tilfellet viste det seg at mange av aktørene som ville ha en rolle i håndteringen av en alvorlig, uønsket hendelse ikke var varslet, og derved ikke forberedt på situasjonen», heter det i rapporten.

VGTV: Her er Bieber på scenen - se hysteriet på operataket.

- Hovedpunktene om hva som gikk galt var at interessen for konserten ble undervurdert. Det er også ganske klart at denne typen konserter ikke bør arrangeres på Operaen, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til VG Nett.

- Jeg tenker at vi er glad for at det gikk såpass bra. Det er tydelig mangler ved flere ledd. Fra alt av varsling, til informasjon til kommunen, brann og redningsetaten og andre offentlige restanser som trenger å være informert om hva som skal finne sted. Varslingen var rett og slett for dårlig, sier han.

Det har foreløpig ikke lyktes VG Nett å få en kommentar fra Universal music.

Fra sikkerhetsselskapet Pro Secs side trekkes det fram at guttegjenger skapte mye av problemene.

«Det var disse som lagde problemer i køen og utløste press og trengsel. Alder på disse guttene var fra 15 år til nærmere 18/19 år. Flere av disse var kjente fra området i nærheten av Oslo City og Grønlands Torg», heter det i rapporten.

Lister opp kritikk

I sin pressemelding lister Oslo kommune opp følgende hovedpunkter i rapporten:

** De enkelte aktørene har god evne til å håndtere potensielle krisesituasjoner

** Blant aktørene er det høy grad av profesjonalitet

** Det var mangler ved overordnet planlegging og koordinering

** Det var manglende informasjon og store kommunikasjonsutfordringer

** Manglende kriseerkjennelse

** Det var lite proaktiv planlegging og proaktive tiltak

I tillegg påpekes det i rapporten at situasjonen var vanskelig å håndtere fordi mange forflyttet seg samtidig etter informasjon fra sosiale medier, som Facebook og Twitter.

Det understrekes imidlertid at man ikke ønsker å legge skyld på noen aktører i det videre arbeidet med denne saken.

Undervurderte publikumstilstrømningen

Det hersket fullstendig kaotiske tilstander i hovedstaden under besøket. Tusenvis av fans møtte opp ved Operaen, og mange besvimte som følge av den lange ventetiden. Flere titalls ble skadet, og jentene ropte desperat på vakter og vann. Det ble også gjort skader på biler for minst 200.000 kroner.

FOLKSOMT: Flere tusen nordmenn samlet seg på Operaen i Oslo da Justin Bieber holdt konsert. Foto: Sara Johannessen (VG).

VGTV: Se Bieber-kaoset fra luften.

Ifølge rapporten mener konsertarrangøren Universal music at «de fulgte alle prosedyrer for gjennomføring og at de tok de hensyn som var nødvendig».

«De sier også at de nok undervurderte publikumstilstrømningen og at mange faktorer førte til at det oppstod mange, men mindre alvorlige skader samt potensielle alvorlige faresituasjoner», heter det i rapporten.

- Ikke klokt

- Et godt poeng at det ikke bør hemmeligholdes at et slikt arrangement finner sted. Det er ikke klokt å hemmeligholde det, sier Stian Berger Røsland.

- Det fremkommer som om hemmelighetsholdningen kan ha bidratt til at det ble hausset mer opp enn nødvendig. Det var ikke klokt av Universal Music, fortsetter han.

Selskapet har fått mye kritikk, blant annet fordi de la konserten til et sted der bare en liten del av Bieber-fansen fikk plass.

VGTV: Her blir utmattede Bieber-fans båret bort fra operataket.

Justin Bieber fortalte selv til VG Nett i forkant av gratiskonserten at

han også var bekymret for sikkerheten.

- Norge er et lite land og jeg hadde aldri trodd at det skulle være så mange ville fans her. Jeg blir nesten bekymret for sikkerheten, sa han.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) sa til VG at han ville ta kontakt med Beredskapsetaten og arrangørene for å finne ut hva som gikk galt.

Det er byrådslederen som har bedt om at det utarbeides en rapport.

- Jeg har allerede tatt kontakt med beredskapsetaten for at de skal gjennomgå hele arrangementet fra planlegging til gjennomføring. Vi må finne ut hva som gikk galt og hvorfor det skjedde, sa Berger Røsland til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder