VINNER: Katrina Leskanich i Katrina and the Waves stakk av med seieren i Eurovision 1997. Foto: Tom-Egil Jensen

Tidligere Eurovision-vinnere mimrer: Katrina Leskanich - Drakk kjempemasse sjampanje

(VG Nett) Ettersom 12-poengerne rant inn forsto Katrina and The waves at de kanskje måtte roe ned på sjampanjeinntaket.

Ida Anna Haugen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Det var noen som pirket borti meg og sa at jeg kanskje burde ta det med ro, for hvis det ble slik at vi vant, så måtte vi fremføre sangen en gang til. Vi drakk jo kjempemasse sjampanje etter opptredenen. Men da gikk vi plutselig over på svart kaffe, sier Katrina Leskanich til VG Nett og ler.

Katrina and the Waves

Hun var frontfigur i Katrina and The waves, bandet som stakk av med seieren i Eurovision i 1997 med låta «Love shine a light». Lørdag 3. mai for 13 år siden fikk bandet som tidligere hadde gitt ut monsterhiten «Walking on sunshine» en ny vår.

- Det var så mye oppmerksomhet, men det er også slik at hadde vi ikke gjort Eurovision hadde vi nok fortsatt vært en gruppe. I ettertid ble det til at vi ønsket å bevege oss i forskjellige retninger, og derfor fant vi ut at det var greit å gå hvert til vårt, sier Katrina.

Se «Love Shine a light» her

(Artikkelen fortsetter under bildet)

IKKE ET BAND LENGER: Etter seieren gikk bandmedlemmene i Katrina and the waves hver til sitt. Foto: EPA

Siden Eurovision-seieren har hun fortsatt som soloartist og blant annet hatt flere show i Norge. Sist var hun med på Gyllene Tider, når de hadde sin teater-turné. Å bli forbundet med Eurovision er bare morsomt, sier Katrina.

- Først syntes jeg ikke det var gøy, for jeg skjønte ikke helt hva det handlet om. Men nå er det helt greit. Det er viktig at man ikke tar det for seriøst, mener Eurovision-vinneren.

Les også:Her er 50 år med Melodi Grand Prix-vinnere!

Bobbysocks

For 25 år siden vant Norge Eurovision for første gang. Bobbysocks sjarmerte Europa med «La det swinge». I forbindelse med 25-årsjubileumet fortalte Elisabeth «Bettan» Andreassen om opplevelsen av å vinne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TIL TOPPS: Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh ble Norges første Eurovision-vinnere. Foto: Per Fronth Nygaard

- Alle mine drømmer ble til virkelighet på grunn av den seieren. At jeg i tillegg fikk vinne i min hjemby Gøteborg, bare minutter fra der jeg vokste opp, var veldig spesielt. Det var utrolig, sa Bettan til VG Nett.

- Den kvelden var så overveldende for en ung jente fra Norge. Men dagen etter da jeg kom hjem til gaten min, og naboene hadde pyntet med rosa laken og sjampanje på trappen. Det er opplevelser man aldri glemmer, fortalte Hanne Krogh.

Se Bobbysocks opptreden fra Eurovision her (VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider)

The Olsen Brothers

I år er det 10 år siden Danmark vant Eurovision med The Olsen Brothers. Låta «Fly on the wings of love» slo an i resten av Europa og sørget for at Jørgen og Nils Olsen fikk et løft av karrieren denne lørdagen i 2000.

- Vi solgte flere millioner album over hele Europa og vi turnerer hele kontinentet den dag i dag. Dette er hovedsakelig på grunn av seieren, skriver de to brødrene i en epost til VG Nett.

Les Jostein Pedersens MGP-blogg

(Artikkelen fortsetter under bildet)

10 ÅR SIDEN: Danske The Olsen Brothers vant med låten «Fly on the Wings of love» Foto: Reuters

Best husker de stemningen blant publikum og det store medietrykket på seierskvelden. Det store medietrykket fikk de også merke mye til i tiden etter seieren.

- Det var fint å merke at vi ble kjendiser i hele Europa, men det var slitsomt med det harde programmet de første årene etter seieren, skriver de.

Se opptreden til The Olsen Brothers fra Eurovision 2000 her(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider)

Tett program til tross, brødrene er ikke blitt lei Eurovision og forteller at de følger med på konkurransen hvert år. Som en egen hyllest til konkurransen kommer de også med en egen CD der de har laget gjeninnspillinger av gamle Eurovision-klassikere.

- Vi følger konkurransen nøye og hvert år spiller vi på ulike MGP-arrangementer i forskjellige land for å lade opp til konkurransen, skriver de.

LES ALT OM MELODI GRAND PRIX HER

Brotherhood of Man

Sangen som i Guiness rekordbok er oppført som den mestselgende Eurovision-sammenheng vant konkurransen i 1976. «Save your kisses for me» med Brotherhood of man slo godt an og Martin Lee, som var en del av kvartetten som fremførte den, tror det skyldes at de hadde en koreografi.

- Før oss var det ingen som danset, og jeg tror folk likte det at vi beveget oss på scenen, sier han til VG Nett.

Se Brotherhood of mans opptreden(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider)

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORTSATT I SLAG: Brotherhood of man på en markering for 50års-jubileumet til Eurovision. Foto: AP

Festen etter seieren ble imidlertid en kortvarig affære. Etter lange intervjurunder var alle fire medlemmene i bandet, Martin Lee, Lee Sheriden, Sandra Stevens og Nicky Stevens, fullstendig utkjørt.

- Jeg husker de hadde laget en kake med navnene våre på. Vi spiste et kakestykke, drakk et glass sjampagne og gikk og la oss, forteller Lee.

At sangen fortsatt blir spilt på radio mener han er helt fantastisk, og absolutt ikke noe de forutså.

- Det er fenomenalt. Man blir ydmyk når man skjønner at folk fortsatt kjenner til sangen vår, sier Lee.

Lys Assia

Den første Eurovision-vinneren i historien var Lys Assia i 1956. Med sangen «Refrain» gikk hun helt til topps, og i et intervju med VG Nett fortalte hun at festene den gangen var like gode som de er nå.

- Det var fantastisk. Det var liv. Men vi visste jo ikke at konkurransen skulle bli så stor. Jeg hadde ikke trodd at man skulle holde på i mer enn 50 år og at over 40 land skulle være med. Det er det beste showet i Europa, sier Assia.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HISTORIENS FØRSTE: Lys Assia ble den første som vant Eurovision. Her fra 1959 Foto: Scanpix

Se Lys Assia fremføre «Refrain» her(VG Nett er ikke ansvarlig for innholder på eksterne nettsider)

Hun mener konkurransen har forandret seg svært mye de siste årene.

- På den tiden var det mye mer fokus på sangen, og artisten skulle ikke skille seg sånn ut. Kjolene måtte være lange og elegante. Nå er det mye mer show, det kan være grupper som er med og de danser. Det er fantastisk, sier sangerinnen.

LES FLERE NYHETER PÅ RAMPELYSFORSIDEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder