SYNGER UT: Roger Waters har i en årrekke snakket palestinernes sak. Nå møter han kraftig motbør. Foto: Pa

Pink Floyd-legende sammenligner Israel med Nazi-Tyskland

Roger Waters (70) pådrar seg vrede med uttalelser om klare paralleller mellom Israels behandling av palestinerne og nazistenes behandling av jødene under 2. verdenskrig.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ifølge The Guardian kom Pink Floyds tidligere vokalist og bassist med en uttalelse i et online-intervju i USA forrige uke, som vekker oppsikt og harme.

- Parallellene til det som foregikk i Tyskland på 1930-tallet er så knusende åpenbart, skal Waters ha sagt om palestinernes situasjon.

I det venstreorienterte magasinet CounterPunch har Waters kritisert den amerikanske regjeringen for en slapp holdning til det han kaller Israels «propagandamaskin».

Han kritiserer også israelske religiøse ledere for å se på palestinere og andre arabere som undermennesker, og karakteriserer «den jødiske lobbyen» som «usedvanlig mektig».

NAZI-REFERANSER: Roger Waters trekker linjer til Nazi-Tyskland når han fremfører Pink Floyd-storverket «The Wall», slik han gjorde i Telenor Arena på Fornebu i august. Foto: Frode Hansen


En innflytelsesrik amerikansk rabbi ved navn Shmuley Boteach tar til motmæle i et innlegg i New York Observer:

- Herr Waters, nazistene var et folkemyrdende regime som tok livet av seks millioner jøder. At du mangler skamvett nok til å sammenligne jøder med monstrene som myrdet dem viser at du har ingen anstendighet, intet hjerte, ingen sjel.

Direktør i Holocaust Educational Trust, Karen Pollock, er heller ikke imponert av Waters' retorikk.

- Denne type angrep benyttes ofte som fordekt antisemittisme, og bør avsløres som nettopp det, sier hun.

Dette er ikke første gang Waters, som lagde en rekke krigsrefererende plater med Pink Floyd, blir beskyldt for antisemittisme.

I august mente rabbi Abraham Cooper ved Simon Wiesenthal Centre at Waters var en «åpen jødehater», i avisen Algemeiner.

- Ofte ignorerer jeg slike angrep, men rabbi Coopers beskyldninger er så avsindige og fordomsfulle at det kreves et svar, skrev Waters på sin Facebook-side, og la til:

- Jeg har mange veldig nære jødiske venner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder