Videopremiere: Silya - «Become My Dream»

Her gjør «Stjernekamp»-Silya det hun aldri rakk å gjøre før Amy Winehouse tok verden med storm.

 • Stein Østbø

Artikkelen er over seks år gammel

I dag har VG eksklusiv premiere på «Stjernekamp»-vinner Silyas nye video til hennes ferske singel, «Become My Dream», en bluesy soulballade som deler vokale inspirasjonskilder med Winehouse - som Dinah Washington, Etta James, Ella Fitzgerald og Billie Holiday.

Og det er ikke tilfeldig at den avdøde britiske sangerinnen nevnes her. Dette var nemlig den samme musikken som Silya holdt på med da Amy Winehouse høsten 2006 erobret verden med sitt retrosoul-sound.

- Det er derfor jeg liker henne så godt, jeg holdt jo på med det samme da hun dukket opp, forteller Silya Haugum Nymoen til VG.

- Ble dritforbanna

Lett forvirret og forbannet så Silya at hennes kontrakt med Columbia Records gikk i vranglås mens Amy Winehouse ble mer og mer populær.

- Jeg fikk beskjed at jeg ikke kunne lage slik musikk. Jeg var norsk og ikke amerikaner, jeg var hvit... Alt var galt. Jeg skjønte faktisk ikke helt hva de pratet om, fordi det var jo nettopp derfor de hadde signert kontrakt med meg. Så dukker Amy Winehouse opp og er den hviteste av alle.

- Jeg ble dritforbanna, samtidig som jeg ble glad fordi Winehouse var så kul, sier hun.

På Columbia Records kunne hun ha blitt «label mate» med Bruce Springsteen, som hun faktisk har prøvesunget for, men platekontrakten med Columbia var plutselig knapt verdt papiret den var skrevet på.

Kanskje like greit, mener Silya i dag.

- De ville ha meg til å gjøre noe dance-greier som jeg hatet. Samtidig sa de at om jeg ikke gjorde slik de ville, kom det til å få konsekvenser.

- Du lot deg ikke knekke?

- Neinei, jeg har opplevd smeller før. Det var bare å ta seg sjøl i nakken og gå videre. Man blir jo litt fandenivoldsk av slike ting også - da skal jeg iallfall klare det, liksom. Jeg vet det er en klisjé at det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere, men i noen tilfelle stemmer det, sier Silya.

SEIRET I STJERNEKAMP: Silya Haugum Nymoen gikk seirende ut av NRKs "Stjernekamp" før jul, etter at hun hadde overvunnet Agnete Johnsen i finalen. Foto: Frode Hansen

Skrevet for yngre artist

På «Become My Dream» ville hun skrive om å ha tro på seg selv og sine drømmer.

- Jeg skrev den egentlig for en yngre artist, men etter hvert oppdaget jeg at den var veldig meg. Jeg ble nesten opprørt fordi den betyr så mye for meg. Jeg ville ha den så ærlig og enkel som mulig, videoen også. Dette er min «power ballad», sier hun.

Tiden etter seieren i «Stjernekamp» før jul i fjor har vært en helt egen drøm, forteller hun.

- Jeg er bare så enormt takknemlig for at Norge har tatt imot meg. Jeg har vært gjennom helvete noen ganger, så jeg har et helt hvelv med sanger som jeg har lyst til å dele. Det er en drøm jeg lever midt inne i nå, og den siste tiden har vært helt bananas.

- Vi spilte på Sentrum Scene i Oslo i slutten av januar, det var utsolgt og folk var gale - det var kjempemorsomt! Men det er én ting jeg ikke skal glemme - det er å nyte disse øyeblikkene og kose meg!

Flere artikler

 1. Pluss content

  Silya: – Jeg fikk en gavepakke

 2. Fra «Stjernekamp» til blodig teater

 3. «Stjernekamp»-vinnerne i NRKs julekonsert: – Silya er min favoritt

 4. Silya Nymoen – fra mannehater til stormforelsket

 5. Silya: - Jeg faller for feil folk

Fra andre aviser

 1. Multiartistene i Stjernekamp

  Aftenposten
 2. Stjernekamp: Kvinner vinner denne kampen

  Aftenposten
 3. Kveldens TV-finale: Stjernekamp er kvinnekamp

  Aftenposten
 4. Her er årets Stjernekamp-deltakere

  Aftenposten
 5. Lisa Børud (21) klar for «Stjernekamp» på NRK

  Fædrelandsvennen
 6. Satser på internasjonal artistkarriere

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder