Prisbelønt rapper  * Oscar-nominert * Eget talkshow * Broket fortid

NOBEL-VERTINNE: Queen Latifah (44) kommer fra New Jersey. Hun startet sin musikalske karriere som 18-åring og siden har det ballet på seg. Her på Grammy-utdelingen på nyrået. Foto:Danny Moloshok,Reuters

Hun er årets Nobel-vertinne

Queen Latifah (44) skal lede fredspriskonserten i Oslo Spektrum 11. desember - helt alene.

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over fem år gammel

Ikke bare skal amerikanske Queen Latifah lede artistene og gjestene gjennom hele TV-sendingen. Hun skal i tillegg synge, og det er første gang i historien at en Nobel-vertinne selv opptrer. Det er også første gang på 15 år at en person leder gallaen alene.

44-åringen er stolt over å få en så viktig rolle når fredsprisvinnerne Malala Yousafzai (17) og Kailash Satyarthi (60) skal hylles.

– Jeg er henrykt over å få være en del av årets konsert og hjelpe til med å feire to så fantastiske mennesker, som hver på sin måte har jobbet hardt for å fremme barns rett til utdannelse, sier Queen Latifah i en uttalelse til VG via Nobelinstituttet.

– En strålende jobb

Nobel-vertinnen er en multikunstner av rang. Dana Elaine Owens, som hun opprinnelig heter, er sanger, skuespiller, låtskriver, rapper, modell, TV-produsent, plateprodusent, komiker og talkshow-vertinne («The Queen Latifah Show»). Hun har også hatt en rekke prestisjefylte vertinneoppdrag tidligere, senest 14. november i år ledet hun Hollywood Film Awards.

– Queen Latifah gjorde en strålende programlederjobb i Hollywood, hvor for øvrig norske Morten Tyldum vant pris, sier presseansvarlig for Nobels Fredspriskonsert, til VG.

Fredspriskonserten er likevel 44-åringens største vertinneoppdrag til nå. Den sendes til potensielt én milliard TV-seere. Konserten kringkastes nemlig til 350 millioner husstander i mellom 80 og 120 land.

DISSE OPPTRER:Gabrielle: - Kan ikke få sagt hvor mye jeg gleder meg

GLAMORØS: Queen Latifah under Hollywood Film Awards nylig. Foto:Valerie Macon,Afp

Hyllet Malala

I oktober, rett etter at pakistanske Malala Yousafzai (17) ble kunngjort som fredsprisvinner sammen med indiske Kailash Satyarthi (60), omtalte Queen Latifah Malala i sitt eget talkshow. I det faste TV-innslaget «Q Daily Beats» tok talkshow-vertinnen for seg kjente kvinner som i etterpåklokskapens ånd, gjerne skulle gitt seg selv gode råd da de var yngre.

– Men en som er ung, bare 17 år, og som ikke trenger råd, er Malala, sa Queen Latifah og presenterte et videoopptak av fredsprisvinneren.

– Hun er en så modig ung jente, og den yngste fredsprisvinneren noensinne. Jeg kan ikke vente med å finne ut hvordan hun skal være med å forandre verden. Hun har allerede begynt, sa Queen Latifah til TV-seerne – da intetanende om at hun selv skulle få det ærefulle oppdraget med å lede fredsprisgallaen to måneder senere.

Broket fortid

Queen Latifah har selv høstet en rekke priser både som musiker og skuespiller og kan skilte med både Grammy-statuetter og Golden Globe-trofeer. Hun er ikke verdens første kvinnelige rapper, men den første kvinnen i sjangeren til å oppnå superstjernestatus og dermed en stor inspirator for andre kvinnelige rappere.

RAPPEIKON: Queen Latifah på en prisgalla for en tid tilbake. Foto:AP,

Hun har også vært nominert til Oscar – for rollen i «Chicago». I 2006 ble hun tidenes første rapper til å bli belønnet med stjerne på ærverdige Hollywood Walk of Fame – selv om hederen i tillegg var begrunnet med artistens øvrige meritter.

Suksessen til tross – 44-åringen har til tider levd et hardt liv og vært i klammeri med loven flere ganger.

I 1999-biografien «Ladies First: Revelations of a Strong Woman» utbroderte superstjernen hvordan det påvirket henne da hun mistet broren sin i en motorsykkelulykke i 1992 – kort etter at hun selv hadde kjøpt motorsykkelen som gave. Etter dødsfallet fulgte nemlig en tid med store depresjoner og rusmisbruk. For 12 år siden ble hun dømt for fyllekjøring og ilagt tre års prøvetid. Men de vonde årene er nå tilbakelagt, og Queen Latifah er for lengst rusfri.

Queen Latifah, også kjent fra filmer som «Taxi», «Scary Movie», «Hairspray» og nye « 22 Jump Street», var for øvrig blant dem som tok ordet på scenen under Michael Jacksons minnestund i 2009.

Filmekstra:Se utvalgt filmografi for Queen Latifah

Artistnavnet Queen Latifah er inspirert av en arabisk bok stjernen kom over da hun var bare åtte år. Latifah kan oversettes med snill/følsom.

PRESSEANSVARLIG: Dag Hvaring. Foto:Mattis Sandblad,VG

Ikke lett å finne verter

Årets Nobel-konsert blir annerledes enn de foregående.

– I år har vi lagt oss på et nytt og nærmere, mer intimt format. Vi ønsket én internasjonal, profesjonell programleder som også er artist. Da er det ikke så mange å velge mellom. Vi vurderte i tillegg Oprah Winfrey, Ellen Degeneres og Kevin Spacey, sier Dag Hvaring til VG.

– Har det blitt mer og mer vanskelig de siste årene å finne vertskap? Er det også en av grunnene til at det i år bare er én?

- Det har ikke blitt mer vanskelig. Det har alltid vært vanskelig, primært fordi dette er svært opptatte folk som enten er på filmoppdrag eller i lansering. De stiller jo også gratis og må ofte avbryte oppdrag de allerede har. Vi spør normalt ikke før vi vet at de kan, altså etter grundig research, svarer Hvaring.

– Både Winfrey og Spacey har hatt jobben før - betyr det at det er åpent for gjenbruk av Nobel-verter og -vertinner?

Ja, de gjorde jo begge en virkelig glimrende jobb sist, sier Hvaring.

FREDSPRISVINNERNE: Kailash Satyarthi (t.v.) fra India og Malala Yousafzai fra Pakistan. Foto:,Ap

Nytt fokus i år

Avtroppende direktør for Det Norske Nobelinstitutt, Geir Lundestad, opplyser til VG at årets konsert blir en Bollywood-fest.

NOBEL-DIREKTØR: Geir Lundestad. Foto:SCANPIX,

– Årets Nobelkonsert vil i år mer enn tidligere fokusere på selve prisvinnerne. Vi holder jo konserten for å hylle dem. Det skulle dessuten bare mangle når vi i år har to så veltalende prisvinnere med så dramatiske historier å fortelle. Men selvsagt vil vi også ha med noen store internasjonale stjerner, sier Nobel-direktøren.

Disse artistene er klare så langt

Vi må helt tilbake til 2000 for å finne en fredspriskonsert som ble ledet av kun én person - da var det filmstjernen Jane Seymour som var vertinne.

I alle årene siden har det vært Hollywood-stjerner i tospann, blant andre Liam Neeson og Meryl Streep, Anthony Hopkins og Jessica Lange, Catherine Zeta-Jones og Michael Douglas, Tom Cruise og Oprah Winfrey, Uma Thurman og Kevin Spacey og Jada Pinkett Smith og Will Smith. I fjor var det Claire Danes og Aaron Eckhart som hadde oppdraget.

Den aller første fredspriskonserten i 1994 var Erik Bye vert for. I 1995 var det kun klassisk konsert uten vertskap, men i de påfølgende fem årene var det henholdsvis skuespiller Lise Fjeldstad, tidligere Islands-president Vigdís Finnbogadóttir, kulturpersonlighet Åse Kleveland og programleder Claus Wiese som hadde vertsoppdraget.

Angelina Jolie til VG:– Aldri blitt spurt

SPESIAL: ALT OM NOBELS FREDSPRISEksterne lenker

Business-Class Web Hosting by (mt) Media TempleHome

Les også

 1. Omstridt Nobelpris

  Den som sier at nobelprisen til Malala ikke er omstridt har ikke forstått hva det vil si å bli skutt i ansiktet.
 2. Tidligere talibangruppe truer Nobel-vinner Malala

  En utbrytergruppe fra Taliban i Pakistan truet den pakistanske tenåringsaktivisten Malala Yousafzai med «skarpe og…
 3. Nobel-vinnernes statsministre kommer neppe til Oslo

  Statsministrene i India og Pakistan ser ut til å avvise fredsprisvinner Malala Yousafzais (17) bønn om forsoning i…
 4. Angelina Jolie til VG: - Aldri spurt om Nobel-vertskap

  Superstjernen og kjæreste Brad Pitt ser på papiret ut som åpenbare kandidater for å være vertskap for Nobel-konserten.
 5. Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai tildelt Nobels fredspris

  Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai er tildelt Nobels fredspris 2014.

Mer om

 1. Nobels Fredspris
 2. Pakistan
 3. India
 4. Hollywood

Flere artikler

 1. Queen Latifah til VG: – En av de viktigste konsertene i livet mitt

 2. Steven Tyler: Malala er en engel og en gave fra oven til alle på planeten

 3. Malala om fredspriskonserten:
  – Dette er det norske folkets kveld!

 4. Aerosmith-vokalisten til fredspriskonserten i Oslo

 5. De skal opptre på fredspriskonserten

 6. Rørt av Malalas blodige skoleuniform: – Du er så modig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder