Ekspertene synes synd på Tooji

Tar tapet med et smil

Norge har rekord i sisteplasser

VINNEREN: Loreen er vinneren av Eurovision Song Contest 2012. Foto: Mattis Sandblad / VG

Sverige har vunnet Eurovision

BAKU / OSLO (VG Nett) Loreen tok først Sverige med storm - nå har hun erobret resten av Europa.

Artikkelen er over syv år gammel

Lorine Zineb Noka Talhaoui (28), bedre kjent som Loreen, er årets Eurovision-vinner. Den svenske yndlingen lå på toppen av de internasjonale bettinglistene før den store finalen i Baku i Aserbajdsjan og gikk deretter av med en overlegen seier.

- Tusen takk til alle som har stemt på meg! Jeg elsker dere, virkelig. Denne pokalen er til oss alle sammen, strålte Loreen da hun fikk seierspokalen i hendene.

- Jeg er dritglad for at Loreen vant. Hun fortjente det. Hun har en killer-sang og er en fantastisk jente, skrøt Tooji videre.

Selv havnet han på sisteplass, men hang ikke med hodet av den grunn.

- Jeg ler. Se på UK og Irland. Jeg er ikke verre enn hyperaktive teletubbier, det vet jeg at jeg ikke er. Jeg klarer ikke å ta det så seriøst. Jeg har jobbet kjempehardt for dette, og føler meg som en vinner allerede, sier Tooji til pressen og legger til:

- Europa ville ikke ha meg

Med det tok sørget hun for Sveriges første Eurovision-seier på 13 år.

Det begynte med 12 poeng fra Albania og fortsatte med toppscore fra 18 andre land - blant annet Norge.

- Gråter hvis jeg vinner

Det var imidlertid en svært rørt og ydmyk Loreen som satt på Green Room og tok imot poengene fra Europa.

- Hva skal du gjøre hvis du vinner? spurte programlederen.

- Jeg vet ikke. Gråte kanskje, svarte en tydelig rørt Loreen.

Loreen ble mottatt med trampeklapp da hun entret scenen for å fremføre sin «Euphoria» og da sceneshowet var over hadde allerede Aftonbladets GP-ekspert utropt henne til vinner.

Les alt om finaledramaet her!

- Dette er vinneren, hennes beste fremføring i Baku. Hun leverer når det gjelder, virker helt trygg på scenen. Jeg håper hun vinner, sa Tobbe Ek til VG Nett.

Også VGs musikkekspert Stein Østbø roste den svenske artisten, som han i utgangspunktet ga terningkast tre.

- Knall sangprestasjon fra Loreen, sa han etter finaleopptredenen.

Det er første gang Sverige vinner Eurovision Song Contest siden Charlotte Perelli i 1999 og svenskene har ikke hevdet seg i konkurransen siden den gang. Før Perelli må man helt tilbake til 1991, da GP-dronning Carola Häggkvist vant med sin «Fångad av en stormvind».

Storfavoritt

Helt siden hun vant en overlegen seier i den svenske Melodifestivalen har svenskene hatt tro på seier i Baku. I hjemlandet har Loreen-effekten blitt sammenlignet med da Alexander Rybak skapte Eurovision-feber i Norge.

Selv har Loreen uttalt at det ikke spilte noen rolle for henne hvem som vant.

- Skal jeg være helt ærlig, så spiller det ingen rolle for meg hvem som vinner. Jeg bryr meg ikke om å vinne. Det eneste som betyr noe, er at jeg leverer bra, og at jeg i ettertid er fornøyd med egen innsats. Hvis jeg vinner uten at jeg selv er fornøyd med det jeg har prestert, så vil jeg få angst, sa Loreen til VG.

Det var imidlertid liten grunn til å få angst for den svenske artisten, som først ble kjent gjennom «Idol i 2004».

NÅDDE IKKE OPP: Tooji kunne ikke konkurrere med Loreen. Foto: Scanpix

Norsk fiasko

Det norske GP-håper Tooji Keshtkar hadde på sin side ikke sjans til å konkurrere med Loreen. Hele 23 land avga poeng før Tooji fikk et eneste et - og da fikk han 3 poeng av Nederland.

Dermed havnet Norge på en svært skuffende sisteplass i hele konkurransen, med 7 poeng. Tooji depper imidlertid ikke av den grunn, men er tvert imot glad på venninnen Loreens vegne.

- Gratulerer Sverige! Vi har godt humør og skjønner jo at vi ikke traff musikalsk i Europa. Vi kunne ikke gjort noe annerledes, og er kun fornøyd med innsatsen, sier han til VG Nett via NRK.

GP-ekspertene synes på sin side at Tooji hadde fortjent en bedre plassering.

- Jeg synes bare synd på Tooji. Dette fortjener han ikke virkelig ikke. Sisteplass - Så dårlig er han ikke, sier Aftonbladets ekspertkommentator Tobbe Ek til VG Nett.

Det kan også VGs anmelder Stein Østbø skrive under på. På forhånd hadde han gitt Tooji terningkast fire.

- Jeg synes litt synd på Tooji akkurat nå, for både i Norge og Sverige vet vi hva han er god for. og det er bedre enn en sisteplass i denne konkurransen, men vi kommer garantert til å høre mer fra Tooji, tror han.

- Hvorfor gikk det som det gikk?

- Vi slo ikke an, det var vel andre låter som var mer fengende og mer catchy, kanskje det er en låt folk ikke skjønner, fortsetter Thomassen.

Rekord i sisteplasser

Den norske delegasjonslederen Stian Malme hadde heller ingen forklaring på hvorfor Tooji knapt tok poeng i Eurovison-finalen.

- Jeg har ikke noe godt svar på hva som skjedde, sånn er det noen ganger. Vi tar det med fatning og et smil, jeg er stolt uansett. Alle leverte veldig bra, det var bare ikke Norges år i år, sier Malme til VG Nett.

Med denne sisteplassen har Norge skaffet seg en ny Eurovision-rekord - i antall sisteplasser.

- Vi får se det gledelige i det, vi øker rekorden i antall sisteplasser. Vi har 11, det er overlegen rekord. Ingen har gjort det så dårlig. Og poengrekorden er fortsatt vår. Får ta det med oss, sier president Morten Thomassen i den norske grand prix-klubben til VG Nett.

- Nå har vi hatt tre dårlige år på rad, men det er det norske folk som bestemmer, de har mange låter å velge mellom. Men kanskje vi ikke har gode nok låter, kanskje vi har tenkt for mye Eurovision, og burde hatt mer originale låter, som med Maria Haukaas og Alexander Rybak, sier Morten Thomassen.

Også GP-general Per Sundnes kan bekrefte at ingen i den norske delegasjonen henger med hodet over den norske Eurovision-fiaskoen.

- Tooji er ikke lei seg. Vi har gjort det beste vi kunne, dette er hans år uansett. Sisteplass er tradisjonelt en bra norsk plassering. Tooji har ikke noen tradisjon i Melodi Grand Prix, men vi har en tradisjon om å ha flest sisteplasser. Nå går vi inn i historien igjen, ler Sundnes.

Slo Rybak-rekorden

I tillegg til at Loreen banket konkurrentene i Eurovision-finalen, klarte også å slå Alexander Rybaks rekord fra 2009. Han fikk toppscore (12 poeng) fra 16 land, mens Loreen fikk hele 19 12-ere.

Hun slo imidlertid ikke poengrekord med sine 372 poeng mot Rybals 387 poeng fra 2009.

«ESC in Sweden next year! Loreen, you're amazing!», twitret den tidligere svenske GP-deltageren Eric Saade.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder