NY LÅT: Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktar Savoy legger ikke opp før de har gitt fansen en rykende fersk låt. Foto: AP

NY LÅT: Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktar Savoy legger ikke opp før de har gitt fansen en rykende fersk låt. Foto: AP

a-ha tar farvel

- Et internasjonalt pop-eventyr uten sidestykke i norsk musikkhistorie

(VG Nett) Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy gir seg.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Torsdag sendte plateselskapet Universal ut en pressemelding på vegne av bandet der de opplyser om at a-ha gir seg for godt.

- Vi har levd ut den ultimate guttedrømmen, skriver a-ha på sin egen hjemmeside.

Protokoll:Send inn ditt beste a-ha-minne

- For å feire en eventyrlig karriere sammen med sine fans, ønsker a-ha nå å gjøre en siste verdensomspennende turné og forlate arenaen på en real opptur, heter det i pressemeldingen.
Bandet spiller i Oslo Spektrum 6. og 7. november. Den siste konserten med a-ha på norsk jord blir den 4. desember 2010 i Oslo Spektrum.

VGTV: I 2008 kom Morten Harket med sin andre soloplate «Letter from Egypt».Se langt eksklusivt intervju der Harket snakker om tiden i a-ha og solokarrieren her

Unike

Gjennom en karriere som spenner over nesten tre tiår har a-ha skrevet seg inn i internasjonal pophistorie.

I norsk sammenheng er de fremdeles unike:

** 9 studioalbum med over 35 millioner solgte album - hele 70 millioner enheter medregnet singler.

** 15 Topp 10- singler i Storbritannia alene.

** Tallrike nominasjoner og priser, samt en lang rekke verdensturnéer blant annet inkludert den legendariske konserten på Maracana Stadium i Rio de Janeiro i 1991 foran et publikum på utrolige 196.000 mennesker.

VGTV: «Take on me» ble kåret til tidenes VG-listalåt.Se klippet her

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NORSK MUSIKKHISTORIE: a-ha anno 1987 Foto: Scanpix

- Sjokkert

Musikkprodusent David Eriksen ble tatt fullstendig på senga av avgjørelsen til a-ha.

- Jeg er sjokkert, jeg trodde de skulle holde på til pensjonsalder. Alle vet hva a-ha har betydd for norsk musikk, de er jo det største siden Grieg. Men jeg håper vi får høre mye til dem som soloartister fortsatt, sier David Eriksen til VG Nett.

- Det er en trist, men ikke nødvendigvis svært overraskende nyhet at a-ha gir seg. På en måte har de gjenopprettet og styrket sin egen karriere her i Europa de siste årene, men de har aldri fått sluttet sirkelen der karrieren først startet med et brak i 1985 - i USA. Manglende interesse fra verdens største musikkmarked har vært et sårt punkt for a-ha siden de kom sammen igjen ved årtusenskiftet, sier Stein Østbø, musikkjournalist i VG.

- a-ha er et internasjonalt pop-eventyr uten sidestykke i norsk musikkhistorie. Du må tilbake til Edvard Grieg for å finne en nordmann som er like kjent for sin musikkarv utenfor Norge. Enhver nordmann bør være stolt over den innsatsen a-ha har gjort som ambassadører for vårt - i internasjonal musikk-sammenheng - ubetydelige land, mener Østbø.

Musikkjournalist og tidligere Idol-dommer Tor Milde mener a-ha har tatt en fornuftig avgjørelse.

Les også:- Coldplay-bassist og a-ha-Magne med nytt band

- Klok avgjørelse

FRONTFIGUR: Morten Harket i a-ha. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

- Det var nok en klok avgjørelse. De har jo aldri lagt skjul på at samarbeidsklimaet ikke har vært det aller beste. Desssuten er de jo familiefedre alle sammen, så en gang må det jo ta slutt, mener Milde.

- Jeg trodde de skulle holde bare i fem-seks år, at de har holdt ut så lenge er imponerende, sier Milde som ikke feller noen tårer riktig ennå.

- Det blir sikkert en spesiell opplevelse å se dem for siste gang i 2010. Hvis bare Morten prater skal jeg nok klare å holde tårene tilbake, hvis de to andre tar ordet, så får vi se, sier Milde lurt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder