Lanseres i Storbritannia, Norge og USA

Million-satsning på norske Span

LONDON (VG) Jarle Bernhoft ble omtalt som en ung utgave av Mick Jagger før Island Records spanderte millioner på Span.

Artikkelen er over 16 år gammel

Med albumet «Mass Distraction» i ryggen skal det norske bandet turnere i Norge, USA og Storbritannia.

- Vi er happy nå. Det har vært rikelig med businessmessig tull underveis, mens vi bare har vært hypp på å komme i gang, opplyser sanger og frontfigur Jarle Bernhoft (27), som akkurat nå hopper rundt med en skinne på kneet.

Sangeren ødela korsbåndet, menisken og leddbåndet under en motorsykkelulykke i Mali i Afrika.

- Så fort de 47 konsertene i Storbritannia og Norge er unnagjort, bærer det rett på sykehus for å opereres. Det blir nok rullestol i påsken, før vi reiser til USA for å spille, opplyser sangeren.

I Storbritannia er det Island Records som utgir albumet, mens Interscope Records, plateselskapet til Eminem, Marilyn Manson, 50 Cent, Bubba Sparxxx og Limp Bizkit, skal arbeide med Span i USA, etter at de slo Roadrunner Records på oppløpssiden.

Atlantic Records snuste også på Span. Bandet hadde en kort periode avtale med Ric Aliberte, den amerikanske manageren til Marion Ravn og Marit Larsen fra M2M.

Interscope-avtalen til Span er for øvrig signert av sjefen, Martin Kisherbaum. Han er mannen som i sin tid sendte en ukjent hvit rapper, Eminem, til produsenten Dr. Dre for å lage et album.

Eksplosiv konsert

Ballen startet imidlertid å rulle i 2001 på «In The City», et musikkbransjetreff i Manchester, hvor Span leverte en eksplosiv konsert som resulterte i en tilbudskrig hvor plateselskapene, blant dem BMG og Sony, viftet friskt med sjekkheftene.

Samtidig fulgte musikkavisen New Musical Express opp med en ekstatisk anmeldelse, hvor Bernhoft ble omtalt som en ung utgave av Mick Jagger.

Til slutt valgte sangeren, gitaristen Fridtjof R. Nilsen (26), trommeslageren Fredrik Wallumrød (30) og den tidligere bassisten Vemund Stavnes (31), som nylig ble erstattet av Kim Nordbæk (25), å satse på legendariske Island Records.

- Det var et bevisst valg. Vi følte at vi måtte flytte til England for å komme noen vei. I dag er alt på plass. Span er underdogs med alt å vinne, og jeg misliker ikke situasjonen, fastslår Bernhoft.

- Det er et hasardspill uten like å bruke masse penger på et lite band fra Norge, bemerker han.

Artist- og repertoaransvarlig Dave Gilmour på Island Records har lagt hodet på blokka. Mannen er smertelig klar over at han blir holdt ansvarlig hvis det ukjente norske bandet ikke blir en suksess.

- Jeg elsket Span fra første stund, men jeg hadde ingen snøring på hva jeg skulle gjøre med et band som hverken er britiske eller amerikanske, medgir Gilmour.

Låter amerikansk

Drøyt to år etter at Span-advokat Richard Baskin godkjente kontraktutkastet til Island Records, er bandets nye album «Mass Distraction» klart for utgivelse 16. februar i Norge og Storbritannia.

Foo Fighters-produsenten Gil Norton har hatt ansvaret for innspillingen.

- Det skal låte amerikansk. Sangene skal fungere på en bilstereo. I USA oppdager folk nye band og artister mens de kjører bil, fastslår Gil Norton.

- Det handler om å få solgt noen album i USA.

Ingen vits i å legge skjul på det. Gilmour føler i likhet med nesten alle britiske bransjefolk at han har noe å bevise der borte, sier Fridtjof Nilsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder