ORIGINALEN: Anja Garbarek, her avbildet i 2001. Foto: ANNE NÆSS Foto: ,

Går ut mot navnesøster: Anja Garbarek er ikke Anja Garbørek

På den tilbaketrukne artistens Facebook-side brytes stillheten med en advarsel.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det går lang tid mellom hver gang offentligheten hører fra Anja Garbarek. Nå har hun imidlertid sett seg nødt til å kunngjøre en presisering.

Facebook meldes det fra Garbareks side at hun ikke er platesnurreren som opererer med et navn relativt likt hennes eget.

– Det finnes en DJ i Oslo-området (og på Soundcloud) som har begynt å spille under navnet Anja Garbørek. Dette er ikke Anja og er ikke tilknyttet til henne på noen som helst måte, står det, og beskjeden gjentas på engelsk.

Innlegget er blitt ettertrykkelig delt og kommentert, og har avstedkommet en rekke nye navneforslag som «Ganja Garbørek», «Enya Garbørek» og «Alanya Sigarbørek».

Flere musikkbransjeprofiler gir uttrykk for munterhet i sakens anledning, som artist Tuva Syvertsen («hæhæ»), programleder Asbjørn Slettemark («årets DJ-navn») og Live Nation-sjef Rune Lem («ja, ja …»).

NAM: Børek (til venstre), her avbildet på et marked i Egypt. Foto: ODD HELGE BRUGRAND Foto: ,

Anja Garbørek har, etter et Google-søk å dømme, ikke rukket å slå seg opp i veldig stor grad frem til nå. Hun spilte imidlertid på Oslo-utestedet Mir 17. mai – dagen før Garbarek postet sitt innlegg.

VG har fått kontakt med Garbørek, som egentlig heter Anja Skjulstad. Hun forklarer hvorfor hun har valgt artistnavnet:

– Jeg heter jo Anja, og så er jeg veldig glad i børek.

Skjulstad legger til at hun ikke har ønsket å latterliggjøre den mer kjente Garbarek.

– Alt er gjort med godt humør og i vennskapelig ånd, sier hun til VG.

DJ-en føyer seg inn i en lang norsk tradisjon med å ta i bruk humoristiske artistnavn som ligger tett opptil mer berømte skikkelser.

Ett eksempel er den internasjonale elektronikastjernen Todd Terje (Terje Olsen, fra Mjøndalen), som nok kan mistenkes for å være kjent med den amerikanske houselegenden Todd Terry.

Anja Garbarek er nå 44 år. Hun platedebuterte i 1992, og fikk mye oppmerksomhet, dels fordi hun er datter av jazzlegenden Jan Garbarek.

DEBUTANT: Anja Garbarek i 1992. Foto: BO MATHISEN Foto: ,

Hennes musikk ble omfavnet av både publikum og kritikere. Alle hennes fire album høstet ros og gjorde seg godt gjeldende på VG-lista. Hun samarbeidet med en rekke prominente artister, som Robert Wyatt og Mark Hollis.

Det har nå gått ti år siden sist hun ga ut plate, som fikk terningkast 5 i VG.

Garbarek er likevel ikke glemt: I 2011 ble hennes mest kjente album, «Balloon Mood» fra 1996, kåret til den 30. beste norske platen noensinne i Morgenbladet.

I senere tid har hun kun sporadisk postet innlegg på Facebook. I 2014 la hun ut to, mens denne ukens advarsel er det første hun har offentliggjort i 2015.

Wikipedia skriver dette om børek:

«Børek (tyrkisk: Börek) er den generelle betegnelsen på en populær gruppe av tyrkiske pai og bakeprodukter som lages av tynn filodeig (også kjent som yufka), men også av gjærdeig og forekommer i mange ulike varianter og fasonger [1]. Disse fylles med alt fra ulike ostetyper, oftest fetaost, til kjøttdeig, poteter, egg og ulike grønnsaker som spinat. [2]. Børek stammer opprinnelig fra Tyrkia [3] [4], men finnes også i ulike varianter i Sentral-Asia og områder som tidligere var underlagt det osmanske riket, spesielt på Balkan.»

* VG har ikke lyktes i å få en kommentar fra Anja Garbarek, men har vært i kontakt med manager Rune Lem, som ikke vil kommentere denne saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder