FAVORITT: Agnete Johnsen og hennes «Icebreaker» er favoritt både blant MGP-fans og bettingselskapene. Foto: ,

MGP-kommentar: Når NRK glemmer sitt eget kalas

Folket tror Freddy Kalas vinner kveldens Melodi Grand Prix, bookmakerne og fansen satser på Agnete. Arrangør NRK virker på sin side uinteressert i hele kalaset.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Aldri tidligere har det vært mindre ståhei foran en norsk MGP-finale som i år. Underlig nok er stillheten størst hos NRK selv. For de spiller jo ikke bidragene i sine egne kanaler.

Freddy Kalas og hans «Feel Da Rush» er en av landets absolutt mest populære låter akkurat nå med tredjeplass på VG-lista og snart tre millioner avspillinger på Spotify.

En soleklar vinner etter et slikt barometer, men de som stemmer i MGP er neppe de samme som er storbrukere av Spotify. Men Kalas er iallfall funnet verdig en plass på spillelista til NRKs mP3 - «en rendyrket musikkanal for deg som liker energisk musikk», som de kaller seg.

LES OGSÅ: MGP-Mørland synger for sin avdøde mor

Men siden MGP-låtene ble offentliggjort for fire uker siden har de vært fraværende både på stokanalene NRK P1 og NRKP3s A-, B- og C-lister. Først denne uka skal Makeda og hennes «Stand Up» ha blitt C-listet på NRKP1, men det betyr at den først blir spilt om to uker, altså i god tid etter finalen.

Er det sånn at NRK faktisk ikke har tro på sitt eget arrangement?

Ikke engang på NRKs nettside er MGP profilert. For alle som klikker seg inn via mobilen, finnes det ingenting om MGP på frontsiden, iallfall ikke da vi sjekket fredag ettermiddag. MGP-fansen vet at NRK har sin egen MGP-side, men er det ikke en tanke å bringe budskapet ut til flere enn disse også da?

MGP er et varemerke, et flaggskip for NRK slik VG-lista er for VG. Og den tar feil som tror at interessen for MGP har dalt. I fjor fulgte på det meste hele 1, 4 millioner nordmenn den norske finalen da Kjetil Mørland og Debrah Scarlett vant.

Det er et ellevilt høyt tall. Som burde vært ivaretatt bedre.

LES: I 2013 vant hun Melodi Grand Prix. I dag bor hun på hybel

Kanskje med en gjeninnføring av delfinalene som skapte slik lokal entusiasme over hele landet for noen år tilbake. Den skapte entusiasme også for varemerket MGP og følgelig for NRK. På linje med det som skjer når VG hver sommer drar på sommerturné etter det store VG-listeshowet på Rådhusplassen i Oslo.

Det er ingen skam å gjeninnføre delfinalene som jo er basert på den svenske modellen der Melodifestivalen er en dundrende suksess. Det betyr profilering av artister og låter over lengre tid, og det betyr større medieoppmerksomhet over lengre tid, for så å la alt kulminere i en heidundrandes finale i Oslo Spektrum.

Der kåres iallfall en fortjent vinner lørdag kveld. Men den heter ikke NRK.

STEIN ØSTBØ

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder