Eagles of Death Metal-frontmann:
– Inntil ingen har skytevåpen, må alle ha dem

Samtidig som Eagles of Death Metal er tilbake i Paris for å
gjennomføre konserten de startet på da terrorister skjøt og drepte 90 mennesker, sier Jesse Hughes han er overbevist om at alle burde ha våpen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er i et intervju med den franske TV-kanalen iTélé mandag frontfiguren snakker om sitt forhold til våpen. Han er medlem av America’s National Rifle Association og har lenge vært en talsmann for retten til å bære skytevåpen.

Da Hughes ble spurt om hans syn på våpenrestriksjoner har endret seg etter terrorangrepet, svarte han ifølge The Guardian at våpenkontroll ikke har noe med saken å gjøre.

Jesse Hughes før Paris-gjensynet: – Jeg aner ikke hvordan jeg skal forberede meg.

– Stoppet deres franske våpenrestriksjoner én eneste person fra å dø i Bataclan? Jeg tror det eneste som stoppet noen fra å dø var noen av de modigste menneskene jeg har sett i hele mitt liv som stormet mot selve døden med skytevåpnene sine, sier han i intervjuet, og fortsetter:

TIRSDAG KVELD: Her i Olympia i Paris holder EODM konsert. Foto: Joel Saget , Afp

– Jeg vet at folk vil være uenige med meg, men det virker som Gud skapte menn og kvinner, og den kvelden gjorde skytevåpen dem likeverdige. Jeg hater at det er sånn, men det eneste jeg muligens har forandret syn på, er at inntil ingen har skytevåpen, må alle ha dem.

Bakgrunn: De overlevende fra Bataclan forteller: Spilte død.

Hughes begrunner synspunktet sitt slik:

– For jeg har aldri sett noen som har hatt et (skytevåpen, journ. anm.) død, og jeg vil at alle skal ha tilgang til dem. Jeg så folk dø som kanskje kunne ha vært i live. Jeg vet ikke.

– Jeg er ikke paranoid

Til nyhetsbyrået Agence France-Presse, har Hughes uttalt at han ikke går noen steder i USA uten skytevåpen.

– Det suger at det er sånn. Men jeg er ikke paranoid, jeg er ingen cowboy – jeg vil bare være forberedt.

I STOCKHOLM: Jesse Hughes, vokalist i Eagles of Death Metal avbildet under et intervju med AFP i Stockholm lørdag. Foto: Gustav Maartensson , Afp

Eagles of Death Metal er Paris for å gjennomføre konserten som ble avbrutt av en massakre da terrorister 13. november stormet inn i konsertlokalet Bataclan med omtrent 1500 mennesker. De skal spille i Olympis konserthall tirsdag kveld, siden Bataclan ennå ikke er gjenåpnet. Både militære vakter og væpnet politi vokter konserten, og det er også psykologer og psykiatere til stede for fans om de skulle få panikk.

Mer info: Her skjedde angrepene.

Alle som overlevde Bataclan-konserten ble tilbudt gratisbilletter til denne konserten. Bandet spilte i Oslo søndag kveld.

– Vil ikke spille «Kiss the Devil»

Medlem av bandkollektivet, Josh Homme, er også med på Paris-konserten denne gang, selv om han ikke var med i Bataclan. Da terrorangrepet skjedde, var bandet i gang med sangen «Kiss the Devil».

På spørsmål fra Le Monde om de vil starte konserten med samme sang, sier Homme:

– Nei, vi kan ikke spille «Kiss the Devil» tirsdag. Vi vet ikke hvordan den sangen lever nå, og vi har ingen grunn til å prøve å finne det ut. En person som ikke ønsker å høre den sangen veier tyngre for oss enn om det skulle være hundrevis som vil høre den.

SØRGET: Jesse Hughes, t.h., og Julian Dorio i EODM viser sin respekt for ofrene som døde i Bataclan. Bildet er tatt utenfor Bataclan 8. desember. Foto: Jacques Brinon , Ap

Le Monde tok også opp at Donald Trump, som Hughes er tilhenger av, i forrige uke uttalte til et fransk ukeblad: «Jeg går alltid med skytevåpen. Om jeg hadde vært i Bataclan, kan jeg forsikre dere om at jeg hadde åpnet ild».

– Det er absurd. Jeg gir f... i hva han sier, det har ingenting med oss å gjøre, svarte Hughes da.

– Ja, det er absurd. Vi er ikke her for å drive med politikk. Vi er her for alle de tingene som gjør Frankrike fantastisk: kunsten og kulturen som alltid vil ha en plass i våre liv, sa Homme.

EODM har spilt i Paris én gang tidligere etter angrepene. Det var da Bono i U2 bare dager etter terroren inviterte bandet til å spille med dem. Dette blir deres første egne konsert tilbake i byen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder