VIL HA BOIKOTT: Stian Langeland sier at flere medruss har det vondt når sangen «Alla som inte dansar är våldtäktsmän» spilles. Foto: Privat/promo

Russeaksjon mot «voldtektssang»

- Misforstått, mener plateselskapet

(VG Nett) Sangen «Alla som inte dansar er våldtäktsmän» er en av årets store russehits. Nå har flere russ fått nok og jobber for boikott av sangen.

  • Gjermund Glesnes
  • Alexander Nyhagen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Stian Langeland, medlem i russestyret ved U. Phil videregående skole i Bergen, forklarer at jenter som selv har opplevd overgrep, reagerer svært sterkt når sangen blir spilt på russetreff. Og det skjer ofte siden låten havnet på andreplass i kåringen av årets russehit.

- Det går utover enkeltpersoner når denne sangen spilles. Dette er personer som har friske minner om en grufull opplevelse bak seg. Jeg mener at de skal slippe å møte dette i russetiden, sier Langeland.

I dag samlet han inn underskrifter mot «Alla som inte dansar er våldtäktsmän» på sin skole.

- Samtlige russ som var på skolen, har skrevet under. Nå skal jeg ta kontakt også med andre skoler. Jeg vil konsentrere meg om Bergen, men det aller beste ville vært om det hadde spredd seg, sier han om aksjonen som først ble omtalt i Bergens Tidende.

Anmeldt i Sverige

Det er det svenske hip hop-prosjektet Maskinen som står bak den omstridte sangen. Tidligere i vinter ble de anmeldt for sangen, av en 32-åring som mente den var krenkende.

- Det ble jo skrevet masse om dette i Sverige, og det ga oss en hel del gratis promo. Det ble jo aldri noe ut av anmeldelsen, så det var kanskje synd for mannen som anmeldte oss, sa Herbert Munkhammar i Maskinen til VG Nett tidligere i vinter.

Dømt selv!Sjekk ut videoen på YouTube!

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider.)

- Ødelegger russetiden

Stian Langeland mener at han har god grunn til å aksjonere mot «Alla som inte dansar er våldtäktsmän».

- Den ødelegger russetiden for flere medruss, sier han til VG Nett.

- Jeg kjenner en som har opplevd overgrep tidligere i vinter, som ikke tør å vise at hun er lei seg. Så hun tvinger seg til å danse mens hun har det helt forferdelig. Hvis hun ikke later som, begynner folk å prate, forklarer han.

Langeland peker på at det har skjedd voldtekter på russetreff flere ganger tidligere.

- Jeg skjønner ikke hva dette har med russetiden å gjøre. Skal folk bli minnet på det? spør han retorisk.

Maskerte i videoen

Han sier videre at han aldri har hørt noen annen sang som spiller så ekstremt på voldtekt.

- De har maskerte folk på videoen, og skjulte ansikter. Og så sier de at alle som ikke danser, er voldtektsmenn. Det er alltid noen som ikke danser. Skal folk bli paranoide, da?

- Er det ikke like grove tekster i mange amerikanske rapsanger?

- Dette er på et nordisk språk som alle forstår. Og refrenget blir gjentatt og gjentatt. Låten er så intenst på det med voldtekt hele tiden, sier han.

Slutter ikke å spille

Natt til torsdag skal bergensrussen tradisjonen tro feste. Festen er ikke organisert, men etter planen skal de samles på utestedet Exodus.

Der vil Kai Christian Bjørndal ikke slutte å spille låten.

Jeg kan ikke svare på vegne av andre enn meg selv. Men den sangen er jo en hit og trekker utrolig mye folk på dansegulvet, så den slutter vi nok ikke å spille med det første, sier han til Bergens Tidende.

- Det synes jeg er totalt latterlig av ham, svarer Stian Langeland.

- Vurderer dere å dra et annet sted?

- Jeg har ikke bestemt meg. Men det er ikke andre steder som er åpne. Og det er meldt regn, sier han.

- Er det noen av jentene som vurderer å holder seg unna?

- Det er det definitivt. Men de har ikke lyst til det heller. Da begynner folk å prate.

Facebook-grupper

På nettsamfunnet Facebook har det dukket opp flerfoldige grupper for personer som liker sangen. Gruppen med flest medlemmer har 1.362 fans, men det har også dukket opp en gruppe med navnet: «MOT: alla som inte dansar er våldtäktsmän».

Gruppen skriver i beskrivelsen at:

«Den nye landeplagen «Alla som inte dansar» fra svenske Maskinen har ingenting på listetopper å gjøre. Som et pr-stunt eller for lettjente penger er den riktignok genial, men å hjernevaske dagens lettpåvirkelige ungdom til å gå rundt og synge «alla som inte dansar är våldtäktsmän..» er rett og slett ekkelt. Den medfører at de som ikke tør/vil danse kan føle seg uthengt og ikke minst - den ufarliggjør ordet «voldtektsmann», samt gir mennesker som har vært utsatt for voldtekt en trist bytur når alle på dansegulvet tar helt av til den monotone meth-amf inspirerte techno-/hip-hop-låta»

Gruppen har foreløpig 72 medlemmer.

- Misforstått

Labelmanager Mikael Wadström i P.O.P.E. (Maskinens plateselskap) mener bergensrussen som boikotter låten har misforstått.

- Denne låten handler ikke om voldtekt. Det er jo veldig kjedelig at de tror det, for dette er en låt som oppfordrer folk til å danse, sier han til VG Nett.

- Ja, den anvender et ladet ord, men ikke i vanlig sammenheng. Om man ikke hører på teksten godt nok, så kan man nok henge seg opp i dette ene ordet - og det er nok det som har skjedd her, fortsetter han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder