IKKE VIDERE: Agnete Johnsen måtte se ti andre land bli ropt opp som finalister. Foto: Janerik Henriksson / Tt NTB scanpix

Nordisk nedtur i Eurovision

Norge, Danmark, Finland og Island ute - nå er det bare Frans igjen

De nordiske landene har blitt slått ut av semifinalen etter tur. Bare forhåndskvalifiserte Sverige stiller i Eurovison-finalen lørdag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det har aldri skjedd før at bare ett av de nordiske landene er med i finalen. Men svenskene håper at den nordiske «slakten» kan være med på å løfte Frans Jeppsson-Wall oppover på resultatlisten. Det mener ihvertfall Aftonbladets Eurovision-ekspert Thorbjørn Ek.

FINALEKLAR: Sveriges Frans. Foto: Maja Suslin/tt NTB scanpix

– Det er jo vanlig at naboland stemmer på hverandre - det gjelder ikke minst de nordiske landene, sier Ek til sin egen avis.

Han er imidlertid svært overrasket over at norske Agnete Johnsen og hennes «Icebreaker» ikke gikk videre til den store finalen lørdag.

Les også: Lene Marlins støtteerklaring til Agnete

– Hun virket så sikker og hadde et glimt i øynene som absolutt burde ha sjarmert TV-seerne sier Ek.

Agnete var utslått, men ikke nedslått, etter Eurovision-exiten.

– Jeg vant over meg selv. Jeg sto på den scenen og ga av meg selv. Jeg er så sinnssykt stolt, sier Agnete Johnsen til VG.

– Hva betyr tilbakemeldingene du har fått etter åpenheten om din helse?

– Betyr så mye for meg, at folk snakker om det og er åpne om det selv. Man kan klare å gjøre alt. Man klarer alt så lenge man bare jobber på, selv om man sliter litt. NRK har vært kjempeflinke. Jeg var fast bestemt på at dette skal jeg klare, jeg har gledet meg til det så lenge. Man må pushe seg selv for å klare å bli frisk, og dette var noe jeg trengte, sier hun.

Korte svar for å spare stemmen

Frans Jeppsson Wall som fremfører det svenske bidraget hadde også gjerne sett flere nordiske land på startlisten lørdag.

– Jeg synes det er synd, og jeg likte flere av låtene deres. Ikke minst var Norge og Island gode, nei det var synd, sier Jeppsson Wall til Aftonbladet.

Mer enn det ville han ikke si. I følge Expressen hadde han nemlig fått beskjed om å si minst mulig til pressen i går.

– For å ta vare på stemmen, har jeg fått streng beskjed om bare å gi journalistene korte svar, sier han til avisen.

Fikk du meg deg denne? Agnete trakk seg fra «71 grader nord» – utredes for bipolar lidelse

Heller ikke i år lyktes Danmark og Lighthouse X med låten «Soldiers of Love».

– Det er en kjempestor skuffelse, et knyttneveslag i maven, sier DRs underholdningssjef, Jan Lagermand Lundme til danske BT.

Dette er andre år på rad at danskene ikke klarer å kvalifisere seg til finalen og overfor BT legger han ikke skjul på at kontrasten er stor til Malmø og 2013 hvor danske Emmelie de Forest og «Only teardrops» gikk seirende ut av hele Eurovision.

– Vi har ikke endret noe på opplegget siden den gang og jeg tror man skal være forsiktig med å trekke for mange konklusjoner ut av de to siste årene, sier Jan Lagerman Lundme.

Men om sjefen selv er skuffet, depper ikke de tre gutta i Lighthouse X.

– Vi gjorde så godt vi kunne, alt gikk helt etter planen da vi stod på scenen, vi hadde virkelig en fest, sier gruppen Johannes Nymark til Ekstra Bladet.

Les også: Slik kan Eurovison-finalen neste år likevel havne i Norge

Av Norge og Danmark var det utvilsomt Agnete Johnsen som fikk mest oppmerksomhet i svenske medier etter torsdagens semifinale-tap.

– For meg vant jeg over meg selv. Jeg sto på den scenen og ga av meg selv. Jeg er så sinnssykt stolt av meg selv, sa Agnete Johnsen til VG etter at hun torsdag kveld røk ut av Eurovision.

I et intervju med VGTV etterpå tok MGP-general Jan Fredrik Karlsen på seg det hele og fulle ansvar for at det gikk som gikk.

– Det var et modig valg, og jeg elsker at vi tok det valget, sier Karlsen om «Icebreaker».

Mens VGs kommentator Stein Østbø på sin side reiste spørsmålet om vi kanskje er for patriotiske i lille Norge. – NRK må også ta en alvorsprat med seg selv for å drøfte hvor det gikk galt, skriver Østbø.

Slik ser lørdagens «startliste» i Eurovision-finalen ut:

1. Belgia

2. Tsjekkia

3. Nederland

4. Azerbaijan

5. Ungarn

6. Italia

7. Israel

8. Bulgaria

9. Sverige

10. Tyskland

11. Frankrike

12. Polen

13. Australia

14. Kypros

15. Serbia

16. Litauen

17. Kroatia

18. Russland

19. Spania

20. Latvia

21. Ukraina

22. Malta

23. Georgia

24. Østerrike

25. Storbritania

26. Armenia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder