LP: David Bowie friskt vindpust

Foto: ,

Anmeldelse: David Bowie – «The rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars»

Etter sitt come back med «Hunky dory» er David Bowie ute med nok en glimrende plate: «The rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars».

Artikkelen er over fire år gammel

David Bowie er som et friskt vindpust i engelsk popmusikk – hans musikk er ukonvensjonell og samtidig uhyre effektiv, og Bowie selv er i ferd med å gjeninnføre glamour som et av superstjernens våpen. Utadvendt og teatralsk er mannen selv, og hans tekster maler nøyaktig oppbygde bilder som også er beslektet med en dramatikers virkemidler.

Nå skal jeg være forsiktig med å skrive altfor alvorlig om en plate der ironien ligger så tett under overflaten som på «Ziggy Stardust» – men faktum er iallfall at denne platen er usedvanlig høreverdig fra begynnelsen til slutt. Bowies stil er meget variert – både melodier, backing og Bowies egen stemme.

På «Lady stardust» viser han at han kan være en stor vokalist – om han vil – mens han på andre spor er syrlig, gripende eller rett og slett den freske rockeren.

Det er side 2 som er platens vesentlige del: Seks spor som hører sammen, og som hver for seg skildrer en popstjernes gleder og forbannelser. Ziggy er stjernen, the Spiders er hans gruppe, og vi får følelsen av at Bowie har brukt kjente modeller. Spørsmålet er om Ziggy er Marc Bolan eller Daνid Bowie selν? Siden inneholder en serie musikalske høydepunkter, det er den store balladen «Lady Stardust», den viltre rooken «Hang on to yourself» og det dramatiske og til dels desperate avslutningssporet «Rock'n'roll suicide».

Det er mindre sammenheng i side 1, men også den inneholder glimrende ting. «Five years skildrer et gatebilde når verden får vite at den har som år å leve. Melodien bygger effektfullt mot et klimaks, på måte som «Changes» på «Hunky dory».

I skrivende øyeblikk tror jeg at jeg liker hvert eneste spor рå «Ziggy Stardust». Det er en stor plate som fortjener et stort publikum. (RCΑ).

Τοm Thorstensen.

Anmeldelsen ble trykket i VG 18. september 1972. VG ga på denne tiden ikke terningkast til musikk.

Les også

Mer om

  1. David Bowie

Flere artikler

  1. David Bowies familie: Overveldet av støtten

  2. David Bowie mot toppen av salgslistene

  3. Anmeldelse: David Bowie – «Hunky Dory»

  4. Kjendisene i sorg over David Bowie

  5. Norsk skuespiller møtte Bowie i jungelen: – Usedvanlig hyggelig kar

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder