Økte 2822 prosent...

Streaming av David Bowie til himmels

Så skjer det igjen; en rock-legende dør og interessen rundt vedkommendes musikk eksploderer.

  • Stein Østbø

Artikkelen er over fire år gammel

Ifølge tall som Quartz innhentet fra Spotify for gårsdagen, økte streamingen av David Bowies musikk med 2700 prosent fra det som er vanlig av samme artist, opplyser en talsperson for Spotify til Quartz.

Nyheten om Bowies død ble offentliggjort halv åtte mandag morgen. I tiden mellom klokken åtte på morgenen og klokken fem på ettermiddagen, ble det streamet fem ganger så mye musikk av David Bowie som de foregående to døgnene.

LES OGSÅ: David Bowies siste album utsolgt

Allerede før klokken ett mandag formiddag var David Bowie streamet av 81.000 helt nye lyttere av Bowies musikk, mens fire millioner har hørt Bowie-låter på Spotify den siste måneden.

Tirsdag formiddag oppdaterer Communication Manager Fredrik Westin i Spotify de samme tallene for VG. De viser en økning på ialt 2822 prosent for streamingen av David Bowie.

Westin opplyser samtidig at de fem mest populære låtene hos Spotify-brukerne er - i rekkefølge: «Heroes», «Let's Dance», «Blackstar», «Lazarus» og «Life On Mars».

Spotify har nå opprettet en egen This Is: David Bowie-spilleliste.

Hos Tidal ligger nå åtte David Bowie-låter på Topp 20 og tolv album blant de tyve første. Tidal - tidligere norske WiMP - opplyser til VG at de aldri tidligere har sett en lignende reaksjon ved en artists bortgang siden strømmetjenestene kom på markedet.

Et lignende interesseoppsving så vi senest da Whitney Houston døde for snart fire år siden. Hennes «The Ultimate Collection» brukte da ikke mange timene på å gå helt til topps på iTunes i USA og Storbritannia.

Det beste eksemplet er likevel Michael Jacksons bortgang i 2009. To måneder etter sin død hadde han solgt eventyrlige 3,8 millioner CDer og nærmere 7,6 millioner låter via nedlasting.

Bare i Norge solgte han 100.000 plater etter sin død, et oppsiktsvekkende høyt tall i en tid da albumsalget var på kraftig vei ned.

FIKK DU MED DEG VGs MINNEORD? LES DEM HER!

David Bowies siste plate, «Blackstar», ser nå ut til å gå samme vei. Mandag kveld gikk den helt til topps på iTunes i USA, mens «Best Of Bowie» skjøv Adeles siste fremstøt ned til en tredjeplass.

Ytterligere to Bowie-album lå samtidig på Top 10-listen.

Les også

Mer om

  1. David Bowie
  2. Spotify

Flere artikler

  1. David Bowie mot toppen av salgslistene

  2. Bowies produsent: En
    planlagt avskjedsgave til fansen

  3. Norge er best for Kanye West

  4. Britiske medier: Bowie kremert i hemmelighet

  5. David Bowies familie: Overveldet av støtten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder