LEDER: Superstjernen Beyoncé lanserte albumet «Lemonade» eksklusivt på Tidal. Foto: Klaudia Lech, VG

Musikkprofessor om Tidal-saken: Over og ut for selskapet

Musikkprofessor tror saken om den angivelige lyttertall-juksingen til strømmetjenesten Tidal gjør at selskapet er ferdig, om det stemmer.

 • innenriks.vaktsjef@ntb.no

Artikkelen er over to år gammel

Over 320 millioner falske avspillinger av sanger til artistene Beyoncé og Kanye Wests lyttertall skal ifølge Dagens Næringsliv ha blitt manipulert i strømmetjenesten Tidal. Det påståtte jukset skalha gjort at artistene har fått større utbetalinger på bekostning av mindre artister.

– Hvis dette stemmer, så er det over og ut for Tidal, sier Bendik Hofseth, musikkprofessor ved Universitet i Agder til avisen.

Bakgrunn: DN: Tidal manipulerte lyttertall med falske avspillinger

les også

Taylor Swift vil ha personlig strømmetjeneste

Hofseth er ikke den eneste i musikkbransjen som er rystet over DNs sak. Førsteamanuensis Arnt Maasø ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo sier han har mistenkt dette lenge.

– Denne saken er den største skandalen i strømmebransjen hittil. Samtidig er det forferdelig trist å se hvordan Tidal har manipulert data. Men dette er noe jeg har mistenkt veldig lenge, sier førsteamanuensis Maasø til DN.

I STORMEN: Også lyttertalene til stjernen Kanye West skal ha blitt tuklet med. Foto: Reuters

Tallene er stjålet

Tidal har ikke besvart DNs henvendelser om kommentar til det forskerne sier. Tidligere har Tidals advokat, Jordan W. Siev, sagt at tallene er stjålet, og både norske og amerikanske myndigheter er varslet. Siev mener påstandene i avsløringen er feil, uansvarlige og viser mangel på forståelse.

les også

Svenske aviser slakter Alexander Rybak før semifinalen

– Tidal benekter uttrykkelig å ha «manipulert» strømmetallene for en artist eller sang på noen måte og å ha «endret royaltyutbetalinger» til rettighetshavere, skriver Siev til DN.

Les også: NTNU trues med søksmål etter Tidal-rapport

Overfor NTB har Tidals talsmann slått hardt tilbake mot avisen.

– Dette er en svertekampanje fra en publikasjon som tidligere har omtalt en av våre ansatte som en «israelsk etterretningsagent» og vår eier som en «dopdealer». Vi forventer ikke annet fra dem enn denne latterlige saken, løgner og falske påstander. Denne informasjonen var stjålet og manipulert, og vi vil kjempe hardt mot disse påstandene, skriver Alisa Finkelstein, presseansvarlig i Tidal i en e-post til NTB.

les også

Katy Perry til Taylor Swift: – Jeg er lei for det

Truer NTNU med saksmål

DN har hyret en gruppe ved NTNUs Center for Cyber and Information Security (CCIS) for å analysere loggene som viser når Tidals kunder skal ha hørt på sanger. Nå truer Tidal med å saksøke NTNU om de ikke trekker rapporten.

Da Tidal fikk se rapporten fra NTNU, sendte Tidals advokater et krav til en rekke ledere ved NTNU om at rapporten måtte trekkes.

– Det er ikke opp til oss å trekke noe som helst. Vi står inne for våre funn, sier Nils Kalstad Svendsen, leder ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi ved NTNU.

Les også

Mer om

 1. Tidal
 2. Strømmetjenester
 3. Beyoncé
 4. NTNU
 5. Dagens Næringsliv
 6. Kanye West
 7. Jay-Z

Flere artikler

 1. NTNU trues med søksmål etter Tidal-rapport

 2. DN: Etterforsker databedrageri i Tidal

 3. DN: Tidal henger etter med betalinger til artister

 4. TONO og GramArt vil kreve revisjon av Tidal og pengene tilbake

 5. Sjekker Beyoncés plasseringer på VG-lista etter mulige falske strømmetall

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder