LANSERER NÆRT: Prince i London, hvor han nå teppebomber fansen med intimkonserter annonsert på kort varsel. Foto: Ap

Musikk-kommentar: Prince - majestetisk nærhet

Prince var en pionér innen kommunikasjon med fans på Internett. Nå gjør han det motsatte.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Stuntlanseringer fra etablerte artister var det store i fjor - først og fremst fra David Bowie og Beyoncé, som begge slapp album nærmest ut av det blå, med god uttelling.

Disse manøvrene krevde lite hardt arbeid, selv om det krever noe å holde albumprosjekter med så berømte artister hemmelig i flere måneder.

LANSERTE FJERNT: David Bowie. Foto: Sony Music

Like fullt var det lansering gjort på trygg avstand fra fansen. Bowie har ikke engang gitt et intervju i løpet av det drøye året som er gått siden han meldte om liv.

Bokaktuelle Prince, derimot, har valgt en helt annen metode. Nå har han gjort det klart at han blir i London på ubestemt tid, hvor han og det hardtslående funkrockbandet 3rdEyeGirl spiller «geriljakonserter» på steder med historisk sus over seg.

Pressekonferanse holdt 55-åringen hjemme i stuen til en ung artist han liker, Lianne La Havas. Og konsertstedene han har valgt foreløpig har hatt plass til ett og to tusen tilskuere - først til mølla - men han har også erklært at bandet har tenkt å «jobbe seg oppover», hvis folk liker det.

LANSERTE FJERNT: Beyoncé. Foto: Afp

Resultatet er at spenningen rundt Prince nå er skrudd opp til et nivå vi må gå minst ti år tilbake for å finne maken til.

Lørdag kveld spilte han nesten 40 låter, i to og en halv time. Billettprisen? En hundrelapp. Blant tilskuerne? Funklegenden George Clinton. Anmeldelsene? Rødglødende.

Musikkpressen driver vegg-til-vegg-dekning av hans bedrifter; fansen får oppleve denne giganten av et popikon stå og spille livskiten ut av nytt og gammelt materiale, på få meters avstand.

Det er intenst spennende, og det får en til å le av alle oss som lo da Prince i 2010 erklærte at «internett er over».

For hva er det han beviser? Jo, noe så opplagt som at det å småprate med millioner via Twitter akkurat nå fremstår passé målt mot ekte artistarbeid: Å gå ut til folk, se dem i øynene og spille for dem.

Visst bruker han internett til å spre budskapet om hvor begivenhetene finner sted, men det er forskjell på å bruke nett som middel og å ha det som mål.

Albumtittelen «Plectrum Electrum» har sirkulert lenge. Nå føles platen som en stor begivenhet - godt hjulpet av at den kan komme NÅ.

Eller NÅ. Eller NÅ.

THOMAS TALSETH

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder