Forsker: Unge som dyrker idolene sine må tas på alvor

NYTT FENOMEN: Kyrre Gørvell-Dahll (23), bedre kjent som Kygo – en norsk elektronikaprodusent som herjer hitlistene og dyrkes som et idol. Her er han hjemme i leiligheten hvor musikken blir til. Foto: KRISTER SØRBØ Foto: ,

Kygo har kjæreste – fansen fortviler

«Regne med at du ska grina deg skjøl i søvn inatt», skriver en jente til en venninne på Facebook.

Artikkelen er over fire år gammel

Som VG skrev mandag kveld, har Bergens nye store popstjerne Kygo gjort det kjent at han har kjæreste. Nyheten ser ut til å ha rammet store deler av Norge tungt.

Saken har i alle fall skapt betydelig engasjement; i kommentarfeltene under VGs og VG-lista Topp 20s Facebook-post av saken, har godt over seks hundre i skrivende stund kommentert Kygos sivilstatus på forskjellig vis.

– Dette er ikke bare tenåringer som gråter over at et idol har fått seg kjæreste. Dette handler om mye annet også, forklarer forsker Ingvild Kvale Sørenssen etter å ha lest gjennom kommentarfeltene.

Den aller første kommentaren er gjengitt i ingressen over her. Og den er ikke den eneste i sitt slag.

«Tippe damå tvang an te å gå ud me det #sjalu», skriver en annen.

JENTETUNGT: Publikum under Kygo-konserten på Bergenfest sist lørdag. Foto: HALLGEIR VÅGENES Foto: ,

Hovedvekten av kommentarer er likevel ikke beklagelser på egne vegne.

«søråå.. Nå blir hanne skuffet!», skriver en. «Det var trist, Kine – hva skal vi gjøre nå?», melder en annen.

Les også: Kygo: Fra gutterommet til verdensscenen (krever innlogging)

I begge disse tilfellene, som i mange av de andre kommentarene, er det en jente som «tagger» en annen jente – som etter alt å dømme er over gjennomsnittet begeistret for Kygo.

Andre henvendelser fra en jente til en annen:

«Ka skjer med bryllupet då?»

«Hahah åneeei!!!!»

«WHYYYY»

Enkelte gutter har også kommentert. Her er noen representative eksempler:

«Stakkars fans! Kæm e han foresten??»

«No felle verden ein tåre førr den særdeles triste nyheitn.»

«Dette var kvalitetsnyheter. Nå ble jeg glad. Nå kan jeg dø lykkelig.»

IDOLDYRKES. Et maleri Kygo har fått av en fan, modellert etter det mest kjente bildet av ham, med referanser til sjangeren han hevdes å representere: «tropical house». Foto: KRISTER SØRBØ Foto: ,

Ingvild Kvale Sørenssen ved NTNU har forsket på unge menneskers forhold til idoler og dyrking av disse.

FORSKER PÅ IDOLDYRKELSE: Ingvild Kvale Sørenssen. Foto: PRIVAT Foto: ,

– Dette handler om å vise de andre at «jeg så dette først». Det handler om sosial valuta, og informasjon er valuta – man viser til vedkommende man tagger at «jeg fant denne nyheten, og da tenkte jeg på deg». Det er en måte å vise venner at man setter pris på dem.

Forskeren gjør det klart at jentenes oppførsel handler mye eller kanskje mer om internt samspill, enn om idolet i seg selv.

– Da Justin Bieber var i Norge fikk jeg et spørsmål fra media om hva det «gjør» med jentene å dra på Gardermoen for å se Bieber, og det var en veldig negativ undertone der. Men uansett om de ser Bieber eller ikke, så opplever de noe sammen. Vi snakker om identitetsbygging og vennskapsarbeid her – å se, føle at man blir sett og at man eksisterer.

STJERNEPAR: Selena Gomez og Justin Bieber, her i 2011. Foto: AFP Foto: ,

– Hva skal Kygo-fansen ta seg til nå da?

– Nå venter de kanskje på at det blir slutt, ler Sørenssen.

– Hvis vi går tilbake til Justin Bieber og da han var sammen med Selena Gomez, så ble jo hun drapstruet, og det er ekstremt. Vi må skille mellom det ekstreme, som drapstrusler, og bare vanlig «fandom».

Forskeren understreker at hun synes idoldyrking av typen man nå ser av Kygo ikke er noe negativt.

– Det skjer altfor ofte at man stigmatiserer fans og folk som er engasjert i ting, særlig jenter, som gjerne blir veldig emosjonelt engasjert – i alle fall kan man få det inntrykket. Unge jenter er en sterk kjøpegruppe for populærmusikk og for innsalg av personligheter. Og det er nok derfor det er flere slike myntet på jenter enn på gutter.

Sørenssen ser ikke blidt på det hun mener er dårlig behandling av idoldyrkende unge mennesker.

KONGE: Kygo har seilt opp som den største nye norske popstjernen på lenge. Det siste året har han toppet VG-lista i 19 uker. Foto: HALLGEIR VÅGENES Foto: ,

– Ved å stigmatisere denne gruppen som annerledes nedvurderer vi dem og dømmer dem. Det er veldig typisk at fans blir latterliggjort, spesielt tenåringer tilknyttet populærkultur.

En idolforelskelse er imidlertid ikke så veldig annerledes enn å tippe i Lotto, synes hun.

– Og det dømmer vi som samfunn ikke like hardt. Veldig mange voksne mennesker tipper i Lotto, mye og ofte, og de drømmer jo om å vinne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder