MISTET LIVET: Philippe Zdar. Foto: FRANCK FIFE/AFP

Philippe Zdar er død

Pioner i fransk klubbmusikk falt ut av vindu; ble 52 år gammel.

Philippe «Zdar» Cerboneschi, best kjent som halvparten av houseduoen Cassius, døde onsdag etter å ha falt ut av en høy bygning i Paris ved et uhell. Dette ifølge en uttalelse fra duoens agent til musikknettstedet Pitchfork.

Zdar var kjent som produsent, DJ og studiotekniker. Sammen med makkeren Hubert Blanc-Francard lagde han innflytelsesrik musikk under navnene La Funk Mob og Cassius.

Stor suksess

Under Cassius-navnet fikk de et kommersielt gjennombrudd med albumet «1999» fra samme år, i en periode hvor fransk klubbmusikk nøt stor suksess, med Daft Punk i spissen.

Før Daft Punk slo gjennom for fullt hadde imidlertid Zdar beredt grunnen, som halvparten av duoen Motorbass, hvis eneste album «Pansoul» (1996) regnes som en av de viktigste utgivelsene fra den franske klubbscenen.

DUO: Cassius – Philippe «Zdar» Cerboneschi (t.v.) og Hubert «Boom Bass» Blanc-Francard. Foto: HENRIK MONTGOMERY

– Forferdelige nyheter om Philippe Zdar, for en utrolig nydelig mann med fantastisk arbeid bak seg. Jeg ble hypnotisert av denne da jeg var 15, skriver DJ-stjernen Calvin Harris på Twitter, og legger ved link til låten «Cassius 1999».

– Zdar var veldig viktig for housescenen i Frankrike og Europa fra midten av nittitallet. Også en viktig lydtekniker og produsent med en vanvittig sound gjennom flere tiår. Dette er en trist dag for klubbmusikken, sier DJ Olle «Abstract» Løstegaard til VG.

52-åringen hadde et velrenommert studio i Paris, og spilte inn musikk med artister som popbandet Phoenix og rapperen Kanye West.

Et nytt album med Cassius skal etter planen slippes fredag denne uken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder