AKTUELL MED NY SINGEL: Oslo-artisten Arif mener Laurs Vaular og Karpe Diem har sparket ned dører for andre i samme sjanger. Denne uken ble han også bekreftet til Slottsfjell.

AKTUELL MED NY SINGEL: Oslo-artisten Arif mener Laurs Vaular og Karpe Diem har sparket ned dører for andre i samme sjanger. Denne uken ble han også bekreftet til Slottsfjell. Foto: Fredrik Solstad,

Rapperen Arif i uvanlig samarbeid

Gir ut single med halvparten av Sirkus Eliassen

Tidligere Urørt-vinner Arif (27) samarbeider med hitmaker Magnus Eliassen (34) på sin nye single, men er ikke redd for at det originale samarbeidet blir sett på som «sellout» til pop-musikken.

Andrew Mukuria
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg utfordrer meg selv kunstnerisk. Hvis jeg ikke tester grensene, hvordan kan jeg bli en bedre rapper? spør Arif Salum.

– Jeg har alltid hatt lyst til å lage en sang med 70-talls-vibe, forteller Arif til VG om sin nye single, «Kanke gi opp».

Han snakker veldig lavmælt, noe man ikke skulle tro om man har hørt breiale «Gal», sangen han vant Urørt-finalen med i 2013.

Den gangen gikk han under kunstnernavnet Phil T. Rich.

Det er kanskje ikke så rart at Arif driver med musikk. Moren og faren (som i en kort periode var DJ i Oslo), spilte mye funk og disco som Earth, Wind & Fire da han vokste opp.

«Kanke gi opp» gjestes av Magnus Eliassen, en del av hitmakerne i Sirkus Eliassen.

Geni

– Magnus hadde to-tre skisser. Da han spilte basslinjen, tenkte jeg på Michael Jackson med en gang. Magnus er et geni. Han spytter ut melodier. Det er helt vanvittig å se på, sier Arif.

Den forrige utgivelsen, EP-en «Aldri & Alltid» var preget av et mørkt lydbilde. Sangene tok opp temaer som depresjon, frykt og manglende framtidstro.

Albumet fikk terningkast fem i VG.

– Vi arrangerte presselytting av «Aldri & Alltid», og det var mange som trodde jeg skulle lage låter som hørtes ut som «Gal», men vi valgte en annen vei for å utvikle oss musikalsk.

På det nye albumet har Thomas Eriksen (som tidligere har laget sanger for blant andre Lars Vaular og Nico & Vinz) produsert to av låtene. Axxe og Tailors har laget resten.

Bra miks

– Jeg har også samarbeidet med artisten Unge Ferrari. Han er utrolig sulten på suksess. Han minner meg om tiden før jeg slapp ut «Kom Så Tok Ferdig».

– Han er veldig sikker på seg selv, og da blir det lettere for meg å jobbe, fordi vi begge vil.

Rapperen forteller at det kommende debutalbumet er en bra miks av de to tidligere utgivelsene hans, men at alt har blitt bedre.

Musikken er bedre. Refrengene er bedre. Versene er bedre og beatsene er bedre, mener han.

Til det nye albumet ønsker artisten å lage videoer til alle sangene på albumet, men tidligere erfaring viser at det er en vanskelig prosess.

– Jeg hater det. Når jeg lager musikken, er den kun meg og Aksel. Vi trenger ikke å være avhengig av 20 til 30 personer.

Arif Salum forteller at de filmet 14 timer i strekk på videoen til «Vekk meg opp». Det var minus tolv grader, og artisten hadde på seg lite klær.

Om å være nestbest

– Tidligere målte jeg suksess i prisene jeg vant eller ble nominert til - eller at jeg tjente eks antall kroner - men nå har jeg holdt på med dette i noen år.

Arif forteller hvordan følelsen av å bli oversett når man selv tenker man er god nok, har vært vanskelig.

– Jeg har for det meste vært nestbest eller tredjebest. Jeg var for eksempel god i dans, men det var alltid noen som kunne si «har du hørt om Omer Bhatti?»

– Etter hvert ble jeg følelsesløs for hele prosessen. Nå vil jeg bare gjøre folk stolte. Folk jeg kjenner, men som jeg ikke har sett på lenge. Ikke minst familie og venner.

Artisten avslutter med å si at han egentlig kun vil nå ut til andre mennesker

– Det er kanskje en klisjé, men det er sånn det er.

– Jeg håper jeg kan være med på å få flere nordmenn til å høre på musikk. Spesielt norsk musikk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder