NORGES HÅP: Kjetil Mørland & Debrah Scarlett er allerede på plass i Wien. Her fra den norske Melodi Grand Prix-finalen i Oslo Spektrum i mars. Foto: TROND SOLBERG,VG

NRKs Grand Prix-tabbe – misforsto reglene

Dagbladet-journalist ute av Eurovision-jury

Lederen for den norske Eurovision-juryen Jan Thomas Holmlund må trekke seg etter at NRK misforsto de offisielle juryreglene.

  • Marcus Husby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nå er den mangeårige MGP-artisten Alexander Stenerud (40) hentet inn som erstatter for Dagbladet-journalisten.

Det bekrefter prosjektlederen for Melodi Grand Prix i NRK, Stian Malme, overfor VG.

– Bakgrunnen er at vi i likhet med firmaet PricewaterhouseCoopers, som godkjenner juryene, hadde misforstått den ene regelen til EBU (Den europeiske kringkastingsunionen, journ.anm.) om at enkeltpersoner ikke kunne sitte i juryen to år på rad.

VG kaster terning på alle MGP-finalistene- se oversikten her

MÅTTE TREKKE SEG: Lederen for den norske Eurovision-juryen og Dagbladet-journalist Jan Thomas Holmlund. Foto:Espen Braata,VG

– Alt var egentlig godkjent, men etter at EBU hadde hatt et møte, så ble det bestemt at Norge og flere andre land måtte bytte ut forskjellige jurymedlemmer på grunn av denne vage regelen, sier Malme.

Juryens oppgave er å gi poeng til bidragene i Eurovision-finalene, og deres avgjørelse betyr like mye som SMS-stemmene til resten av Norges befolkning når alle poengene skal deles ut i musikk-konkurransen.

Dagbladet skrev for to og en halv uke siden at Holmlund skulle sitte i juryen sammen med Radio Norges musikksjef Sverre Vedal (40), DJ og journalist Marianne Jemtegård (36), bookingagent Anita Halmøy Wisløff (31) fra byrået Atomic Soul og tidligere Eurovision-finalist og artist Margaret Berger (29).

LES OGSÅ:Grand Prix-vinnerne flopper

– Det var en positiv opplevelse i fjor, og jeg så selvfølgelig frem til å være juryleder igjen i år. Men da jeg fikk beskjed fra NRK om at de hadde misforstått regelverket, så var det ikke så mye å gjøre med det, sier Jan Thomas Holmlund til VG.

Aftenpostens TV-produsent Jonas Brenna hadde egentlig en varaplass, men får heller ikke avgjøre artistenes skjebne, ettersom han også har sittet i juryen tidligere, ifølge Malme.

Brenna byttes ut med musikkonsulent Christian Wallis (41).

LES OGSÅ:MGP-stjernen beklager banning

Kjetil Mørland og Debrah Scarlett skal representere Norge i Eurovision med låten «A Monster Like Me». Duoen inntar scenen i Wien i andre semifinale, torsdag 21. mai, og har blant annet fått favorittstempel av Eurovision-ikonet, Lys Assia (91).

Finalen går av stabelen lørdag 23. mai. VG har anmeldt alle Eurovision-låtene. Se alle terningkastene her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder