Tor Milde er død

Tor Milde døde på Ullevål sykehus i morges - 61 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Han døde etter kort tids sykeleie.

Den karakteristiske musikkjournalisten, forfatteren og kritikeren har satt sitt preg på musikk-Norge gjennom flere tiår.

Tøff og populær dommer

Milde var kjent for sin direkte væremåte, og for de fleste er han best kjent som dommer i sangkonkurransen Idol.

Hans kommentarer vakte oppsikt, og Milde var med på å sette standarden for en ny type dommerpanel: «Jeg ser du står og synger, men jeg skjønner ikke hvorfor», var ett av hans mange gullkorn.

MUSIKKEKSPERT: Tor Milde var VGs Idol-kommentator. Foto: Jørgen Braastad/VG

- Få har betydd så mye for utbredelsen av populærkultur i Norge som Tor de siste 30 årene. Vi i VG har hatt glede av å bruke ham som medarbeider i over 15 år, og jeg har også hatt den udelte gleden av å være hans venn. Vi mottar dødsbudskapet med sorg, sier redaksjonssjef i VG, Espen Olsen Langfeldt.

KONDOLANSE-PROTOKOLL:Skriv en siste hilsen til Tor Milde

Tor Mildes liv i bilder

Lang merittliste

Som 30-åring jobbet Milde som markedssjef i Narvesen, men en dag tok han et nytt steg og sa opp jobben og startet musikk- og ungdomsbladet «Hits».

Etter «Hits» startet Milde som journalist og redaktør i ungdomsbladet Topp. Parallelt var han også journalist i musikkavisen Puls/Beat. Han var i tillegg med å starte jentebladet Mag, i dag kjent som Style Mag.

Åpenhjertig intervju i 2005: Tor Milde om sitt ville liv

I 2007 stilte han opp i realityprogrammet «Den rette for Tor», hvor han skulle finne kjærligheten på TV3.

I 1999 skrev han boken «Slik er menn» sammen med Einar Røhnebæk, etterfulgt av «Listomania» - det beste og the aller værste i pop og rock» i 2004. Han har også vært ansatt som fast frilanser for radiokanalen P4. Her fungerte han som anmelder og ekspert innen film og musikk.

Likte å provosere

Etter to sesonger med Idol avsluttet Milde i 2006 karrieren som dommer, men fortsatte som Idol-kommentator for VG. Her hadde han også de faste fredagsspaltene. «Ukens anbefalinger - 10 ting du må ha».

- Jeg synes det er morsomt å si min mening om fremføringene, men den er jo ikke universell. Jeg er ikke flinkere enn de som sitter hjemme og ser på TV. Likevel har jeg hørt en del, sett en del og opplevd en del - så jeg håper at noen av tilbakemeldingene kan være interessante for de som er med og kanskje noe provoserende for dem som ser på. Pen stemme er ikke nok, sa han den gang.

Milde etterlater seg sønnene Andreas og Petter og kjæresten Irja Anthi.

2005: Tor Milde svarte VGs lesere Tett på nett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder