KLAR FOR FINALEN: Robin Stjernberg er Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest som går av stabelen 18. mai i Malmö. Foto: MAGNUS SANDBERG

Svenskenes Eurovision-håp: - En evig nummer to

Moren ble psykisk syk da han var fire år

Latterliggjort under «Idol»

Gikk kraftig ned i vekt før finalen

MALMØ (VG) Svenske Robin Stjernberg (22) har til nå vært nummer to i publikums øyne. Nå satser han på å vinne på hjemmebane i Eurovision-finalen.

  • Kristine Hellem Aanstad

I mars ble det klart at det er Robin Stjernberg som skal representere hjemlandet når Sverige arrangerer internasjonal finale i Eurovision Song Contest i Malmø 18. mai.

- At jeg vant kom som en stor overraskelse. Jeg klarte ikke å fatte at dette faktisk hadde skjedd, sier Robin Stjernberg til VG.

Og det var ikke bare Stjernberg som ble overrasket - både publikum og bookmakerne hadde en annen favoritt, nemlig Yohio (17). Da stemmene fra publikum var talt opp var det 17-åringen som fikk flest stemmer, med hele 21 prosent, men etter at jurystemmene var talt opp var det likevel Stjernberg som vant konkurransen.

Grunnen til det var at Sverige for tre år siden innførte en internasjonal jurygruppe som skal representere det europeiske publikumet. Dermed vraket juryen storfavoritten og gav seieren til Stjernberg.

- Jeg har reflektert over det, og synes det er bra at vi har en jury som teller såpass mye. Så lenge jeg ikke kom sist hos det svenske folket er det greit. Jeg tror uansett at de har forstått at min låt er like bra, siden «You» topper hitlistene, sier han.

OVERLYKKELIG: Robin Stjernberg var en svært overrasket, men utrolig glad vinner av den svenske Melodifestivalen. Foto: NTB SCANPIX

Latterliggjort

Dette er ikke første gang 22-åringen kommer på andreplass etter at det svenske folket har stemt. I 2011 deltok han i svenske Idol, hvor han også endte opp som nummer to.

- Jeg tror egentlig at det var bra at jeg kom på andreplass. Jeg lærte meg å håndtere presset, og fikk tid til å tenke på hva det var jeg ville gjøre med karrieren min.

Selv om Stjernberg er fornøyd med valget sitt om å delta i konkurransen, var ikke tiden der bare enkel. Alexander Bard, som var en av dommerne, latterliggjorde 22-åringen ved flere anledninger ved å kommentere utseende hans og sammenligne han med skuespilleren Liza Minnelli.

- Det gjorde vondt da de kommenterte utseende mitt og klærne mine. De sa jeg så for kjedelig ut, det gjorde at jeg slet med selvtilliten min.

Etter konkurransen gikk Stjernberg inn i det han kaller for en tung periode.

- Jeg var en søppelbøtte som fikk kastet hundeskitt etter seg. På denne tiden gikk jeg inn i en periode hvor jeg måtte kjempe for å finne ut hvem jeg var som artist og hvordan utrykk jeg ville ha.

- Hvordan kom du deg videre?

- Jeg måtte tenke nytt og tro mer på meg selv. Man kan ikke bli elsket av alle, og det har jeg fått erfare. Jeg er kanskje en evig nummer to i Sverige, men jeg skal vinne Eurovision.

TULLETE: Robin Stjernberg kalle seg selv for en tullete klovn. Siden han var med i Idol har han gått kraftig ned i vekt. Foto: PRIVAT


- Blitt tryggere

Stjernberg la også om livsstilen, og gikk ned nærmere flere kilo.

- Før prioriterte jeg musikken over helsen min. Etter Idol begynte jeg å trene og spise mer riktig slik at jeg klarte å stå på scenen. Før jeg gikk ned i vekt klarte jeg bare tre låter før jeg var helt utslitt. Jeg har blitt tryggere på hvem jeg selv er, og det er viktig når man skal være artist.

Låten «You» er dedisert til faren som alene måtte oppdra Stjernberg og lillesøsteren da moren ble psykisk syk da han var fire år.

- Pappa har hatt det hardt. Han hadde ikke mye penger, men gjorde likevel alt for at vi skulle få lov til å holde på med interessene våre. Han tok seg til og med en ekstra jobb for at jeg skulle få reise på sangkonkurranser.

- Hvordan har det formet deg som person å ikke ha en mamma til stede?

- Jeg kan ikke tenke meg et liv hvor hun har spiller en sentral rolle, fordi det har jeg aldri opplevd. Så jeg har aldri kjent at det har vær tungt, det er det nok pappa som har fått føle på.

Liker Margaret

Stjernberg skal kjempe mot vår egen Margaret Berger og den norske vinnerlåten «To feed you my love». Han har stor tro på at Norge vil komme langt i konkurransen.

NORSK LÅTSKRIVER: Norske Joakim Harestad Haukaas (t.h) er en av låtskriverne på Stjernbergs låt «You». Foto: NTB SCANPIX

- Låten skiller seg ut siden er såpass mørkt. Den har masse rytme, og det er jo kjent at alt som har rytme blir godt likt. Låten er en av mine favoritter, sier han.

- Hva tenker du om at du skal representere Sverige på hjemmebane?

- Jeg tror på denne låten og dette nummeret. Hvis vi gjør dette med hjerte og glede, så kommer vi til å være i toppen og sloss om seieren. Man må rett og slett tørr å satse på seg selv.

Låten «You» har Robin Stjernberg skrevet sammen med norske Joakim Harestad Haukaas, Linnea Deb og Joy Deb.

- Joakim er veldig musikalsk og flink til å produsere. Hvis jeg vinner Eurovision så er jeg skyldig Norge en stor takk, sier Stjernberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder