a-ha: – Uenigheten forsvinner neppe

Comeback-album i september, dropper Norge på neste års turné

BERLIN (VG) Vetoretten er lagt vekk når a-ha går løs på sitt
andre comeback i karrieren, men det behøver ikke å bety at uenigheten blant bandets tre medlemmer blir borte.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg har ingen illusjoner om at den forsvinner helt, sier Magne Furuholmen til VG etter pressekonferansen i Berlin der de offentliggjorde nyheten om sin nye plate, «Cast In Steel», som kommer i september – samme måned som de skal spille på gigantfestivalen Rock In Rio i Brasil – og en femten konserter lang turne neste sommer i Tyskland, Østerrike og Sveits.

Når VG antyder at kollektiv enighet ikke er det a-ha er mest kjent for, kommer det raskt et «nei» fra Paul Waaktaar-Savoy.

– Og det er vi stolte av, flirer Furuholmen, vel vitende om at det er den interne kjeklingen i a-ha som alltid har vært en kunstnerisk dynamo for de tre.

– Det handler om i større grad å regulere oss selv når ting blir for følelsesstyrt og håndtere ting ut fra beste skjønn. Jeg tror det kan bidra til at prosessene innad i bandet blir mer effektive, supplerer Morten Harket.

LES HISTORIEN OM BANDETS INDRE STRIDIGHETER HER! (krever innlogging)

a-ha har fjernet vetoretten og innlemmet manager Harald Wiik i avgjørelsesprosessen. Nå er det fire personer som sammen skal komme frem til hva som er best for a-ha. De vil heller ikke helt være med på at a-ha i 2015 bærer preg av å være mer forretningsforetak enn tidligere – mer «brand» enn «band» som VG-kommentator Thomas Talseth tidligere har påpekt.

– Vi har en historie det er vanskelig å gjøre noe med. Hvis det handler om orienteringen rundt låtene, følelsen at vi har gjort noe unikt i alle disse årene – hvis det er et «brand», så kan jeg være enig, mener Paul Waaktaar-Savoy.

– Bandet som ble et «brand», supplerer Magne Furuholmen.

COMEBACK-RUNDE: VG møtte Paul Waaktaar-Savoy, Morten Harket og Magne Furuholmen etter pressekonferansen i Berlin onsdag, der trioen virket både tente, sprudlende og humoristiske. Foto:Andrea Gjestvang,VG

Under pressekonferansen i Berlin onsdag ettermiddag fortalte a-ha hvordan de har funnet veien tilbake igjen til hverandre, bare fire og et halvt år etter det som skulle være den endelige avslutningskonserten.

Det hele begynte med at Morten og Paul lekte seg litt med noen av sistnevntes låter.

– Den forrige perioden virker som en helt annen tid nå. Vi bestemte oss tidlig for å legge ned bandet, og det var befriende i forhold til det å jobbe med noe sammen igjen. Jeg var helt overbevist om at bandet var over – det var også helt nødvendig i forhold til det andre jeg drev med. Da å inviteres til å lytte på låter og se hvilken retning det tar, er bare positivt når a-ha overhodet ikke er inne i bildet lenger, sier Morten Harket.

– Jeg er interessert i å lage musikk og tenkte ikke noe annet denne gangen. Ikke noe a-ha, ikke noe slikt spøkelse eller press hengende over skuldrene. Det var veldig frigjørende, sier Paul Waaktaar-Savoy, mens Magne Furuholmen oppdaget at a-ha nok har ligget latent i han siden sist.

– Jeg har bidratt på fem utgivelser i de fem årene som har gått, som låtskriver og produsent. Og det har noen ganger slått meg a-ha har ligget i underbevisstheten. Det har vært øyeblikk der jeg har tenkt at oi, dette kunne jo ha vært en a-ha-låt.

a-ha har for øvrig sagt at de foreløpig dropper Norge på neste års turné. De oppga selv under pressekonferansen onsdag at dette var på grunn av at de gjorde veldig mange konserter i Norge på forrige runde, og at det ikke er så mye igjen å gjøre der som ikke allerede er gjort.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder