PRIORITERER BABY: Highasakite-vokalist Ingrid Helene Håvik. Foto: NTB SCANPIX

Highasakite sier fra seg 900.000 kroner i støtte

Nært forestående baby og inntekter langt over budsjett oppgis som årsakene.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Highasakite – et band preget av drama i kulissene – var et av de mest tilstedeværende artistnavnene på norske festivalplakater i fjor sommer.

De ga bare ut én enkeltstående singel i 2017, men gjorde det så bra økonomisk at de nå har valgt å si fra seg ensemblestøtte de har blitt tildelt av Norsk Kulturråd.

Bandet fikk 900.000 kroner etter søknad høsten 2016; 300.000 kroner for hvert av årene 2017, 2018 og 2019.

les også

Lager ny plate – uten tre av medlemmene

I søknaden var Highasakites 2017-inntekter stipulert til å passere seks millioner kroner, hvorav fem millioner fra billett- og honorarinntekter.

2,58 millioner var beregnet i samlet honorar til bandmedlemmene, tre teknikere og én turnémanager.

Vesentlig mer penger

I en epost til Norsk Kulturråd skriver bandets manager Glenn Larsen:

– Etter å ha gått igjennom regnskap og rapport internt så ser vi at 2017 ble vesentlig bedre økonomisk enn budsjettert i søknaden. Vi ser derfor det som det eneste rette å trekke søknaden denne gangen. Pengene kan heller bli tilbakeført til fondet og komme andre prosjekter tilgode.

Larsen ønsker ikke å utdype overfor VG hvor mye bandet endte med å tjene i 2017.

SPLITTET: Highasakite, her på Spellemannprisen i januar 2017. Fra venstre: Trond Bersu, Kristoffer Lo, Marte Eberson, Ingrid Helene Håvik og Øystein Skar. Foto: NTB SCANPIX

Parallelt med suksessåret i fjor har Highasakite vært preget av en personalstrid som har splittet bandet i to fraksjoner.

les også

Bitter strid i Highasakite

På bakgrunn av dette har VG i en lengre periode forsøkt å få bandet i tale om hva som skjer med de 900.000 fra Kulturrådet, med tanke på at tre av gruppens fem medlemmer ser ut til å være ute av besetningen – og at alle fem var representert i søknaden, via deres felles selskap Highasakite DA.

Lover å fortsette

Manager Larsen sier nå at vokalistens pågående svangerskap er grunnen til at bandet også betakker seg for den offentlige støtten som var myntet på neste og inneværende år.

les også

Highasakite-Ingrid blir mamma

– Ettersom Ingrid Helene Håvik venter barn i juni så sier det seg selv at den ambisiøse turnévirksomheten det ble lagt opp til i utlandet for 2018 og 2019 har endret seg i vesentlig grad. Det var blant annet dette vi fikk støtte til. Highasakite har derfor sagt ifra seg støtten for 2018 og 2019, skriver Larsen i en epost til VG.

Kulturrådet bekrefter overfor VG at dette stemmer. Det samme gjør vokalist Håvik. Hun gjør det likevel klart at det vil bli Highasakite-aktiviteter både i 2018 og 2019, selv om de opprinnelige planene er nedskalerte.

– Selvfølgelig skal vi fortsette, sier Håvik.

les også

«Tvunget ut» av Highasakite: Hamrer løs på trommeslageren

Bandet – ved de to gjenværende medlemmene – slipper etter det VG erfarer ny musikk i nær fremtid.

Ifølge Kulturrådet deles det årlig ut 70 millioner kroner via ordningen Highasakite var tiltenkt 900.000 fra. Størrelsen på tildelingene varierer fra 20.000 til fire millioner kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder