VG-lista 40 år: Du kårer tidenes beste poplåt!

VG-listen Norges offisielle hitliste fyller 40 år fredag 16. oktober. VG inviterer alle sine lesere til å være med på å kåre Tidenes beste poplåt.

ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

Allerede i dag kan du ringe inn og avgi din stemme. For å hjelpe litt på hukommelsen kan du sjekke ut hvilke melodier som fra 1958 til i dag har toppet VG-listenes årsoversikt.

Utviklingen har vært enorm siden VG som første norske avis torsdag 16. oktober 1958 presenterte den aller første hitlisten med «Sail Along Silvery Moon» med Billy Vaughans orkester på topp, til dagens liste med «No Matter What» med Boyzone som liste-ener.

Knut Bjørnsen

Den etter hvert så legendariske tittelen fra den første VG-listen var «Verden synger Volare - Norge velger Silvery Moon».

Det var forresten den velkjente TV-personligheten Knut Bjørnsen som tegnet det første utseendet til den første VG-listen. Bjørnsen jobbet da i VG sammen med blant andre Espen Eriksen - mannen som fikk innført Norges første salgsbarometer for musikk.

Fra begynnelsen var det kun en liste med singler som ble presentert, men fra 1963 fikk LP-platene sin egen liste.

I alle disse årene har VGs liste vært den eneste offisielle, norske platelisten og den listen som musikkelskere, artister og plateselskap i inn- og utland har referert og forholdt seg til.

Lang levetid

I dag er det Grammofonplategrossistenes Forening (GGF) som utarbeider listen for VG på grunnlag av salg over disk i platebutikker landet over.

I løpet av 40 år har VG-listene speilet nordmenns musikksmak. Mens plater i dag ofte har kort levetid på listen, har det ikke alltid vært slik.

«Love Hurts» med Nazareth lå i hele 60 uker på singlelisten i 1975/76. Baccaras «Yes Sir, I Can Boogie» lå hele 22 uker på førsteplassen på singlelisten. Til sammenligning hadde «Love Hurts» «bare» 14 uker på toppen.

Filmmusikken fra «Sound of Music» har en nærmest uslåelig rekord på albumlisten. Den lå på listene i hele 130 uker i 1965/66, og lå i hele 44 uker øverst på listen!

Nostalgi-CD

I forbindelse med VG-listens 40-årsjubileum gir vi 16. oktober ut en dobbelt-CD med 40 toppmelodier fra 1958 til i dag. Her blir det nostalgi for alle pengene, og mange minner dukker nok frem når den ene popmelodien avløser den andre. Første spor er selvfølgelig «Sail Along Silvery Moon» med Billy Vaughans orkester.

Se VG-lista på VG Nett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder