Stemmekaos ga feil vinner?

TV-seerne raste etter den norske Melodi Grand Prix-finalen i går kveld: Mange klaget over at de ikke fikk registrert sin stemme på telefon, på grunn av feilopplysninger fra NRK.

ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

- Det kan ha blitt kåret feil vinner, mente flere av innringerne.

Irriterte Grand Prix-fans som hadde forsøkt å avgi stemme gjennom tekstmeldinger (SMS) avgitt på mobiltelefon, lettet trykket overfor VG og NRK i går kveld og i natt.

Alle hadde fulgt anvisningene NRK ga under sending og via VG i går: De skrev kodeordet MGP, og markerte låtene de stemte på med bokstaver fra A til L.

- Klar vinner

Da de kom gjennom, fikk de beskjed om at låtene skulle markeres med sifre i stedet for bokstaver.

- Bokstavmarkeringen A-L er riktig. Hvis innringerne har fått andre beskjeder, må det ha kommet fra mobiltelefonoperatøren, sa NRKs produksjonssjef for MGP, Jon Ola Sand, til VG i natt.

Han mente avstemningen hadde gått fint, og at det hadde gitt en klar vinner.

- Jeg tror ikke SMS-problemet ville hatt noen avgjørende innvirkning på stemmeresultatet. Men dette kan jeg ikke vite med sikkerhet. Det er noe NRK Activum må finne ut av mandag, sier Jon Ola Sand.

- Snytt for stemmer

De NRK-folkene VG snakket med i natt, mente feilen må ha kommet fra en av mobiloperatørene Telenor Mobil, Netcom eller Carrot Communication.

- Jeg tør ikke spekulere på hva dette har hatt å si for avstemningen. Men hvis det er slik at de har oppgitt feil adresse for stemmegivning, antar jeg at det er mange som er snytt for stemmer. Hyppigheten i SMS-meldinger har skutt i været det siste året, sier informasjonssjef i NetCom, Guri Wormdal.

Det var i natt uvisst hvor stor innvirkning stemmekaoset kan ha hatt for selve utfallet av GP-finalen, som Haldor Lægreid vant med sang L, «On My Own», foran foran melodi I, «Brighter Than Light», fremført av Elin Torset.

Ble forvirret

Men bedømt ut fra alle som ringte VG og NRK i går kveld og i natt, kan iallfall melodi C, «You've Got The Motion» med Mocci, ha mistet mange stemmer. Låten kom på tredjeplass i superfinalen, med 32 færre poeng enn vinneren.

- Det er en dance-låt mange unge ville stemt på, og et flertall av ungdom bruker SMS i stedet for fasttelefon, påpekte Gard Wedvik (24), som ringte fra et vorspiel med flere unge i alderen 19-23 år.

- Vi ville stemme på C, men ble forvirret av den nye beskjeden vi fikk da vi kom igjennom.

Andre seere klaget over at telefonnumrene som ble oppgitt for stemmegivning, var i funksjon lenge etter at avstemningen var over.

- Jeg vet ikke om de stemmene ble registrert, eller hvilken innvirkning det fikk for resultatet. Det er viktig at seernes stemmer kommer fram, og dette opplegget virket katastrofalt dårlig, sier Randolf Dahl i Trondheim.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder