Susanne Sundfør: – Platen gjorde meg litt psykisk syk **Kygo: Takket kjæresten

ÅRETS SPELLEMANN: Kyrre Gørvell-Dahll, Kygo, avbildet utenfor barndomshjemmet hvor han vokste opp hos moren og stefaren. Han befant seg i Aspen på spillejobb under Spellemann-utdelingen. Foto: Krister Sørbø , VG

Spellemann 2015 – her er vinnerne

Kygo ble Årets Spellemann og Susanne Sundfør fikk tre Spellemann-priser lørdag kveld.

Artikkelen er over fire år gammel

Jarle Bernhoft og Ingebjørg Bratland var programledere for årets Spellemann-utdeling i Oslo Spektrum, der bransjens front- og bakmenn og kvinner var samlet for å hylle landets beste musikalske bragder i 2015.

Susanne Sundfør var nominert i kategoriene Årets popsolist, Årets album, Årets produsent og Årets låt. Den kanskje gjeveste prisen, Årets Spellemann, har ingen nominasjoner. Men ifølge musikkeksperter VG snakket med, var Sundfør en klar favoritt.

Les VG-kommentar: Susanne Sundfør er årets store artist.

Vinneren ble likevel Kygo, bergenseren Kyrre Gørvell-Dahll. Han fikk Årets Spellemann-trofeet overrakt av fjorårets vinnere Nico & Vinz backstage etter en Kygo-konsert i San Francisco. I Oslo Spektrum fulgte søstrene hans, Jenny og Johanne, overrekkelsen via storskjerm i presserommet og konstaterte glade at han kløp seg lett på nesevingene, slik han pleier når han er overrasket.

– Jeg må bare si at dette er utrolig stort, tusen takk. Og takk til manager Myles og hele familien. Tusen takk, sa Kygo i videoinnslaget.

Tidligere på kvelden vant artisten Årets låt for «Stole The Show Feat. Parson James». Søstrene til Kygo, Jenny og Johanne Gørvell-Dahl, mottok prisen på vegne av broren, og leste takkeord fra ham.

– Først vil jeg rette en stor takk til familien min, som har støttet meg fra første stund. Jeg vil også takke vennene min, og ikke minst kjæresten min, som holder ut med meg når jeg har hodet fullt av musikk og ikke alltid er til stede, var beskjeden.

Har du lest: Kygos hemmelige hotellgjest.

Sundførs forhold til Spellemann har ikke vært uten kontroverser. Da hun ble kåret til årets kvinnelige artist for 2007, tok hun imot utmerkelsen ved å påpeke at hun var først og fremst artist, ikke først og fremst kvinne. Da hun ble nominert i samme kategori i 2011, trakk hun seg fra hele prisen. Fra 2012 droppet Spellemann kjønnsinndelte kategorier.

Kygo var årets mest nominerte: Som Årets nykommer og Årets produsent, i tillegg til å ha to kandidater til Årets låt og én til Årets video. Han fikk to priser totalt.

Listen over kveldens vinnere oppdateres løpende nederst i saken.

Susanne Sundfør gikk av med seieren i klassen Årets popsolist, og beskrev prisen som «overveldende». Hun satte også rekord for kveldens korteste tale, ved bare å si «Tusen takk», før hun gikk av scenen.

VINNER: Susanne Sundfør under Spellemannprisen i Oslo Spektrum lørdag kveld. Hun er nominert til fire priser, og favoritt til Årets Spellemann. Foto: Fredrik Varfjell , NTB scanpix

– Ble psykisk syk av plate

Da hun like etterpå mottok prisen som Årets produsent, for sitt eget album «Ten Love Songs», måtte hun få skoen løs fra skoen seg opp i den lange perlebroderte kjolen før hun fikk takket for statuetten.

– Dette betyr veldig mye for meg! Sa artisten og takket Bow to Each Other for at hun fikk produsere deres førte plate.

– Det ga meg selvtilliten til å produsere min egen, fortalte hun.

Les også: Kygo lei seg for å gå glipp av Spellemannprisen.

Da Sundfør vant kveldens tredje pris, for albumet «Ten Love Songs», fortalte hun hvor mye platen betydde for henne.

– Det har vært en helt sinnsyk berg-og-dal-bane å lage denne platen. Den gjorde meg litt psykisk syk til og med, sa trippelvinneren.

Hennes plate «Ten Love Songs» ble kåret til årets beste plate av norsk presse, og toppet VG-lista i tre uker. Albumet er nå i sin 53. uke på Topp 40.

NY JOBB: Jarle Bernhoft og Ingebjørg Harman Bratland er programledere for årets Spellemann. Foto: Fredrik Varfjell , NTB scanpix

Tissetrengt i takketale

Første pris ut var Beste nykommer og et Gramostipend på 250.000 kroner, som Karpe Diem delte ut til Aurora Aksnes.

En overveldet Aurora takket manager og foreldrene, og rundet av talen med å si at hun hadde drukket alt for mye vann i kveld, og måtte veldig på do.

På presserommet rett etterpå spurte Aksnes om hun virkelig hadde sagt fra scenen at hun måtte på do, og lo litt oppgitt over seg selv.

VINNER: Aurora Aksnes Årets nykommer og fikk Gramostipend på Spellemannprisen 2015 i Oslo Spektrum lørdag kveld. Foto: Fredrik Varfjell , NTB scanpix

– Jeg burde kanskje fått litt coaching på hva man bør si, sa hun.

– Jeg holdt på å sovne rett før jeg fikk prisen, for jeg kom rett fra England i dag. Nå våknet jeg. Jeg har egentlig litt lyst til å dra tilbake til hotellrommet og lese ferdig boken min og spise kake, hevdet vinneren.

I kategorien Årets musikkvideo, var Karpe Diem nominert med to videoer, og stakk av med prisen for «Hvite menn som pusher 50», som er regissert av Marie Kristiansen.

Les mer: Marie vil vinne mer enn mamma Vibeke Løkkeberg.

Da frontfigur i Rock-vinnerne Beglomeg, Raymond T. Hauger, delte ut Danseband-prisen, proklamerte han en hyllest til «de nominerte partyfikserne», før han løp rundt i sirkel og ropte ut vinnerne Gluntan.

Duo med «date nights»

Duoen Bow to Each Other, som også er gift med hverandre, norske Gunnhild Ramsay Kristoffersen og kanadiske Megan Kovacs, slo både a-ha og Marcus & Martinus i klassen Årets popgruppe.

­– Vi har ikke tenkt på det, men det er helt sykt at vi slo a-ha, sier Kristoffersen til pressen like etter at de mottok prisen.

– Det er en ganske «huge deal» at vi slo Marcus & Martinus også, påpeker Kovacs.

Duoen forteller at albumet «My Heart Is a Target» ble laget under en intensiv periode der de skrev musikken på fire måneder og spilte inn hele platen på et halvt år. Susanne Sundfør, som Kristoffersen har spilt i bandet til, produserte debutalbumet deres. Platen de vant med lørdag kveld er produsert av Erlend Mokkelbost.

– Hvordan balanserer dere jobb og privatliv når dere jobber så tett sammen?

– Vi har jo begge jobber ved siden av, så vi ser hverandre i korte, intense perioder og da er det alltid gøy, sier Kovacs.

– Men vi passer på å sette av «date nights», så det ikke bare blir jobb når vi er sammen, tillegger Kristoffersen.

DANKET UT A-HA: Bow To Each Other vant prisen for Årets popgruppe under Spellemannprisen. Foto: Fredrik Varfjell , NTB scanpix

Vinnere Spellemann 2015:

ÅRETS NYKOMMER: Aurora Aksnes

ÅRETS MUSIKKVIDEO: Karpe Diem, «Hvite menn som pusher 50»

BARNEMUSIKK: Maj Britt Andersen, «Væla omkring»

FOLKEMUSIKK/TRADISJONSMUSIKK: Susanne Lundeng, « 111 Nordlandsslåter ‐hilsen Susanne Lundeng»

POPSOLIST: Susanne Sundfør, «Ten Love Songs»

ÅRETS PRODUSENT: Susanne Sundfør, «Ten Love Song»

COUNTRY: Erik Moll, «Many Years to Go»

ELEKTRONIKA/DANCEMUSIKK: André Bratten, «Gode»

KLASSISK: Rolf Lislevand, «Scaramanzia»

ÅRETS ALBUM: Susanne Sundfør, «Ten Love Songs»

URBAN: Arif, «High End/Asfalt»

VISER: Tønes, «Vindbrest»

ROCK: Beglomeg, «Eurokrjem»

TEKSTFORFATTER: Odd Nordstoga, «Dette landet»

DANSEBAND: Gluntan, «Gluntan 50 år»

JAZZ: Team Hegdal, «Vol 3»

POPGRUPPE: Bow to Each Other, «My Heart Is a Target»

ÅRETS LÅT: Kygo, «Stole The Show Feat. Parson James»

ÅRETS SPELLEMANN: Kygo

TONOS KOMPONISTPRIS: Peter Herresthal & Stavanger Symfoniorkester, Ørjan Matre: «PreSage & Violin concerto»

ÅPEN KLASSE: Slagr, «Short Stories»

BLUES: Knut Reiersrud og Mighty Sam McCain, «Tears of the World»

INDIE: The Megaphonic Thrift, «Sun Stare Sound»

SAMTID: Asamisimasa, «Neon Forest Space»

METAL: Kampfar, «Profan»

HEDERSPRIS: Tommy Tee

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder