NORGESBESØK: Cliff Richard holdt konsert i Oslo spektrum i mai. I desember møtte han VG i København. Foto:Trond Solberg,VG

Cliff Richards til VG i desember 2013: - Jeg takker Gud hver dag

Cliff Richard fikk i dag sin eiendom i Storbritannia ransaket av politiet på grunn av overgrepsanklager fra 80-tallet. Artisten selv tar sterk avstand fra anklagene. Her er det siste intervjuet VG gjorde med ham i desember 2013:

  • Kurt Bakkemoen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Jeg elsker å stå på scenen og møte publikum. Så lenge stemmen holder er det min jobb. Har du hørt om en godt voksen maler som ikke vil male lenger, eller en forfatter som ikke vil skrive mer fordi alderen krever det?

Evigunge Cliff Richard (73) ser langt fra ut som noen pensjonist og har heller ikke tenkt tanken om å bli det med det første.

Artisten har solgt mer enn svimlende 250 millioner plater, har nettopp utgitt sitt album nr. 100 og er i gang med planleggingen av det neste.

Fra øverste hylle

- Albumet «The Fabulous Rock 'N' Roll Songbook» er en samling med femten av de aller beste pop- og rockemelodiene gjennom tidene. Jeg spilte inn platen live med musikere i Nashville for å få det mest likt konsertfølelse. På dette albumet er noen av de mest kjente sangene til artister som jeg beundrer veldig, som Elvis, Buddy Holly, Chubby Checker og Little Richard, sier han til VG.

- Det er i studio jeg trives aller best. Det er som et drivhus der sangene får nytt liv. Hvis det er en dag du ikke føler deg helt på topp og tror det kan ødelegge stemmen din, er det bare å melde avbud. Så kan noen av de andre musikerne jobbe den dagen. Slik er det ikke med konsertene, understreker Cliff Richard.

73-åringen forteller at han allerede har begynt å samle inn låter til sin neste plate. En av de nyere sangene han vil ha med er Adeles «Rolling in the Deep».

- Jeg hører ikke så veldig mye på nye artister. Jeg foretrekker mine gamle favoritter som Phil Collins, Eric Clapton, Sir Paul og Tina Turner. De er jo alle ute med nye plater nå. Men det er litt synd på hele musikkbransjen, det finnes dessverre svært få nye artister og få nye slagere som fenger, sier han.

«Peter Pan of Pop»

Musikeren ble adelig i 1980 og skal nå tituleres Sir Cliff, om man er svært formell. Det er svært få, om noen, som roper Harry Rodger til ham, selv om det er hans døpenavn.

-Alle kjenner meg jo bare som Cliff. Det er et kort og hyggelig navn, og det er svært få artister som heter det, smiler han.

Den evigunge og brunbarkede Cliff Richard ser langt fra ut som han er 73 år, snarere som en veltrent 40-åring, og det britiske klengenavnet «Peter Pan of Pop» passer utmerket.

- Hvordan klarer du å holde deg i så god form som du tilsynelatende ser ut til å være i?

- Jeg prøver å svømme jevnlig, spiller litt tennis og går regelmessig på treningsstudio tre ganger i uken. Jeg er jo mye hjemme og har god anledning til å holde meg i form. Jeg klarer aldri å holde meg i ro noe sted mer enn tre måneder av gangen. Derfor pendler jeg mellom Barbados, Portugal og Storbritannia, sier en opplagt Cliff Richard.

- Du overrasket mange da du i 2010, forlot Storbritannia og bosatte deg på Barbados.

- Ja, jeg fikk innvilget statsborgerskap der. Klimaet er meget bra og jeg innrømmer at det også er noen skattefordeler med å bo der. Jeg ble ikke uvenner med Storbritannia eller noe sånt, hvis det er noen som tror det. Jeg er fortsatt mye i landet der jeg har bodd mesteparten av mitt voksne liv.

Mandela som forbilde

- Du har vært personlig kristen siden 1964. På hvilken måte har kristendommen påvirket deg som menneske og artist?

- Jeg har aldri lagt skjul på min kristne tro, og takker Gud hver dag. Da jeg som ung voksen ble kristen begynte jeg å lese Bibelen. Jeg ble fascinert av Jesu evne til å tilgi mennesker. Vi kan se det samme i disse dager når Nelson Mandela er død. Han hadde også en unik evne til å tilgi, og har vært et forbilde for meg. Jeg fikk dessverre aldri møtt Nelson Mandela. Sammen med Elvis er det to av dem jeg beundrer mest, men ikke har møtt, sier han.

Upartisk

- Er du interessert i politikk?

- Jeg, har egentlig ikke noe peiling på politikk, der må jeg melde pass. Problemet mitt er at jeg er veldig i midten og ser ting fra begge sider. Jeg er både veldig for og mot en ting. Jeg tror ikke jeg kunne ha vært medlem av noe parti, og for eksempel være for det samme som resten av partiet var for, mens jeg var mot, sier Cliff Richard.

På spørsmål om det er mulig å trekke frem noen høydepunkter fra hans lange karriere, smiler han først, og sier nei.

Etter noen sekunders taushet, sier han likevel:

- Jeg kan trekke frem ett. Det var å få synge utenfor Buckingham Palace 4. juni da Dronning Elizabeth feiret sitt diamantjubileum. Det glemmer jeg aldri, sier Cliff Richard. 27. april neste år skal Cliff Richard ha konsert i Oslo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder