Norske Hanne nr. 2 på Billboard-listen

Hanne Sørvaag (26) fra Stavanger har skrevet sangen som denne uken ligger som nummer to på Billboards singleliste i USA.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

JUBLER: Artisten Hanne Sørvaag (26) har skrevet sangen som er nummer to på Billboard-listen i USA denne uken. I går spilte hun i Arendal i regi av P4s sommerturné. Foto: Kjell Inge Søreide

AvIngrid Åbergsjord og Kjell Inge Søreide(foto)

- Jeg ble overveldet da jeg fikk vite det, sier en jublende glad Sørvaag til VG.

Artisten som fremfører den populære sangen er amerikanske Katherine McPhee (22). Hun ble nummer to i årets «American Idol», og det var dermed forventet at singlen hennes ville selge godt. 70 millioner amerikanere så finalen 24. mai da «My Destiny» ble fremført for første gang.

- Det er stort at vi allerede etter en uke ligger som nummer to. Det er kun vinneren av «Idol», Taylor Hicks, som ligger foran oss, sier Sørvaag.

Hun har skrevet sangen sammen med svenske Harry Sommerdahl og engelske Tim Baxter. Pengene som tjenes på låten, skal deles mellom de tre.

- Jeg har ennå ikke fått vite konkret hvor mange singler som er solgt, og det er litt for tidlig å si hvor mange penger vi kommer til å tjene. Uansett blir det steinmasse i forhold til hva jeg er vant med, sier Sørvaag.

26-åringen jobber som popartist i tillegg til å skrive sanger for andre. I 2002 ga hun ut albumet «You Know Me» under artistnavnet Paris på Sony Music, og høstet terningkast fire både i VG og Aftenposten. Inntektene fra platen brukte hun til å starte sitt eget plateselskap. I tillegg ble albumet, og særlig en av sangene på det, en brekkstang for at hun i februar inngikk en kontrakt med Universal i Sverige om å jobbe som låtskriver for dem.

- Jeg flyttet fra Oslo til Stockholm i januar, og etter det har det gått i ett. I Stockholm er det mange flere team som jobber med å skrive låter enn i Oslo. I tillegg har min svenske forlegger sendt meg blant annet til London og L.A. for å samarbeide med andre låtskrivere og møte artister, sier Sørvaag.

Talent

Hun legger ikke skjul på at det ikke bare er det musikalske talentet som har brakt henne dit hun er i dag.

- Jeg er et arbeidsjern, og målet er som regel at vi skriver en sang pr. dag. Det kan høres industrielt ut, men slik er bransjen, sier 26-åringen.

Hun innrømmer at hun har helt ulike ambisjoner med å jobbe som låtskriver enn å lage musikk til seg selv.

- Jeg inngår ingen kompromisser når det gjelder min egen artistkarriere. Men som låtskriver kan jeg gjøre det. Det fungerer fint. Jeg sier til meg selv at «Idol» er «Idol» og at jeg kan bruke pengene jeg tjener til å satse videre på mitt eget plateselskap, sier Sørvaag.

I disse dager venter hun på svar om den australske popartisten Natalie Imbruglia skal gi ut en av hennes sanger.

- Det hadde vært stort for meg, for jeg beundrer henne veldig. Men i denne bransjen har jeg lært meg å ikke ta noen ting for gitt.

Allerede er det imidlertid klart at den australske supermodellen Erica Baxter i juli gir ut singlen «I don't feel a thing» i hjemlandet. Sørvaag har skrevet sangen og har nettopp sluppet den selv som radiosingle i Norge.

- Det går veldig bra om dagen. I løpet av kort tid er det artister i England, Danmark og Tyskland som gir ut sanger jeg har vært med på å skrive i vår.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder