LISA OG ONKEL OLE: Lisa og Ole Børud kommer sammen til duett i kveldens semifinale av «Stjernekamp». De skal fremføre «Walk The Dinosaur» med Was (Not Was). Foto: Mattis Sandblad

Ole Børud i «Stjernekamp»: Mot finale med familien og troen i ryggen

I to generasjoner har det handlet om kombinasjonen musikk og tro i familien Børud. I kveld tror familien også at Ole Børud (41) tar seg til «Stjernekamp»-finale.

Ingen som har fulgt med i «Stjernekamp» denne høsten kan ha unngått å ha lagt merke til den langt fra lydløse supporterskaren i salen når Ole Børud entrer scenen. Så har da også Børud en stor familie.

– Jeg merker absolutt at familien er til stede i salen. De lager liv og lyd og gir meg veldig bra oppbacking. Det virker nesten som om familien blir større jo lengre jeg går i «Stjernekamp», smiler Ole Børud, før fjorårets deltaker fra Børud-familien, Oles niese Lisa, smetter inn:

– Slik var det i fjor også, så det vekker noen minner å følge med Ole. Samtidig er det deilig å se det fra en annen side også, sier hun.

I kveld skal Lisa og Ole synge duett, noe de gleder seg til, men gjør altfor sjeldent, som de sier. Sist lørdag imponerte Ole stort med både joik og den rene motsatsen, hardrock. En begeistret VG-anmelder smelte til med ren sekser for Børuds versjon av Iron Maidens «The Trooper».

– Send ham rett til finalen! skrev Tor Martin Bøe.

KORSLAGET: Ole Børud har dukket opp i mange TV-programmer de siste åra, her er han i aksjon som gjesteartist i TV2s «Korslaget» i 2010. Og visste du at Ole var en av koristene da JOWST representerte Norge i Eurovision Song Contest i fjor? Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Nå er ikke Ole Børud helt ukjent med sjangeren. Som medlem av death metal-bandet Extol, som i sin tid fikk en Spellemann-nominasjon – ikke helt vanlig for et kristent metal-band – har han opplevd å få internasjonal anerkjennelse.

Men hvordan havnet Ole Børud – fra Norges mest kjente og aktive musikalske kristenfamilie – i en av de aller mest aggressive musikkformene vi kjenner?

les også

Maria Arredondo ute - Jeg gråt og gråt

– Det startet vel i ungdomsåra – da begynte jeg å henge med en kamerat fra Oslo som fikk meg fascinert av punk. Det ledet meg videre inn i metal. Jeg vil ikke si at det var noe ungdomsopprør i dette, jeg fant på en måte bare det som skulle bli min reise videre der og da. Jeg fikk et realt kick av metal, og får det ennå. Jeg må fremdeles ha litt ekstrem metal en gang iblant.

– Men sang gjorde du ikke?

– Nei, vi spilte dødsmetall – eller death metal – og det er en en helt annen type vokal og en helt annen teknikk, sier Børum om dødsmetallens growl-vokal der stemmeleiet legges dypt og brølende.

les også

«Stjernekamp» mistet 200.000 seere

Det startet atskillig mykere. Da Ole var i femårsalderen, stiftet faren Arnold farmilieprosjektet Børudgjengen – og senere Arnold B Family. Raskt ble familien Børud et begrep i landets kristne miljøer, og Ole ble helt fra starten dyttet frem på scenen.

Som tolvåring platedebuterte han med kristne «Alle skal få vite det», og selv om han senere har utforsket andre sjangre med mindre kristne tekster, er troen fremdeles med han.

– Troen er så absolutt med meg i alt jeg gjør. Den gir meg noe å strekke meg etter, noe som hjelper meg videre. Jeg vil ikke kalle meg en kristen-artist, heller kristen og artist. Jeg er den jeg er, liksom.

– Du var barnestjerne i en stor familie og har selv to sønner; aner vi konturene av en ny generasjon med Børudgjengen?

– Jeg kommer ikke til å legge noe press på mine egne barn, men gi dem frihet til å velge hva de vil. Men jeg er ikke den som skal nekte om de kommer til meg og sier; du pappa, vi har lyst til å spille inn noe med deg. Men det skal komme fra dem. De er iallfall veldig glad i musikk. Hjemme går det i alt fra AC/DC til Charlie Puth, forteller han.

les også

Dag Ingebrigtsen etter nedtur i «Stjernekamp»: – Litt fornedrende

Én ting er sikkert; Ole Børud er veldig glad for å ha fått sjansen til å vise seg frem gjennom «Stjernekamp».

– Man lever i en boble og det blir suksessivt mer og mer intenst. Det visste jeg jo på forhånd, men det er ikke før man opplever det at man virkelig kjenner det på kroppen. Men sliten? Nei, jeg lærer så mye, og det er et fantastisk apparat rundt som gir meg så utrolig mye tilbake i form av ny energi, sier han.

– Om deltakelsen i «Stjernekamp» får ringvirkninger, er jeg bare takknemlig for det, men jeg kommer til å holde på med musikk videre uansett.

Økt oppmerksomhet er noe Lisa Børud kan bekrefte etter fjorårets deltakelse.

– Jeg har merket at det har blitt litt mer oppmerksomhet. Har man vært på TV, kjenner man jo igjen ansiktet. For meg har det vært positivt, blant annet har det ført til flere oppdrag. Senere i høst skal jeg ut på juleturné med Rune Larsen og gjengen, og det blir utrolig stas, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder