KOMMER IKKE TIL OSLO: Rapperen Talib Kweli. Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / KEYSTONE

Rapper i protest mot norsk band: – Jeg velger moral over penger

Talib Kweli liker ikke at Rockefeller booket metalbandet Taake. Nå er kveldens Oslo-konsert avlyst.

Den amerikanske artisten beskylder det norske konsertstedet for å støtte det han kaller for nazister.

– Hvis du skulle besøkt noen og funnet ut at de skulle ha islamofobiske hvite nasjonalister på besøk, ville du blitt eller forlatt? Jeg velger moral over penger, forteller Kweli til VG.

les også

Metal-vokalist Jill Janus er død

Han skriver også at Rockefeller nektet å snakke med ham og sier de støtter «nazibandet». 43-åringen begynte med beskyldningene mot Rockefeller på Twitter.

Kweli forteller til VG at han på lørdag fant ut at bandet skulle spille på Rockefeller og prøvde å ta kontakt med dem.

– Jeg prøvde å nå dem gjennom konsertpromotøren. De nektet å ha en samtale med meg, sier han, og er oppgitt over at Rockefeller heller valgte å stå med bandet.

Protestert tidligere

Talib Kweli har også tidligere protestert mot det norske bandet. Han avlyste en konsert i Kansas i USA i februar fordi Taake skulle spille der.

Bandet måtte avlyse flere konserter i USA.

les også

På innsiden av norsk black metal: En jævlig historie

Pluss content

Den antirasistiske grupperingen, Antifa i New York, alarmerte et konsertsted med et bilde av Taake-vokalist Ørjan «Høst» Stedjeberg med et hakekors på brystet. De viste også til uttalelser vokalisten har gitt, med det de mener er et anti-muslimsk budskap.

les også

Nazitrøbbel for norsk metalband

Vokalisten avkrefter beskyldningene om at han er nazist til VG.

– Tror han oppriktig at vi er nazister? Jeg har ikke gjort annet enn å avkrefte dette i 11 år nå. Men sånn kan det gå når Antifa har kjørt så hardt på med løgn- og hetskampanjene sine. Da vil det vel alltid være en og annen tufs som biter på. Syns forøvrig dette var elendig gjort mot spillested og fans, forteller Stedjeberg til VG.

Kjenner seg ikke igjen

Rockefeller skriver i en pressemelding at de ikke kjenner seg igjen i det Talib Kweli skriver.

«I anledning dagens avlysning av konserten med Talib Kweli er vi lei oss for at artisten tillegger oss oppfatninger vi ikke kjenner oss igjen i. Vi har stor tillit til Inferno, vår samarbeidspartner gjennom 20 år, og de vurderinger de gjør.»

les også

Rock som provoserer!? Skrekk o’ gru!

Videre skriver Rockefeller:

«Ut fra det vi vet i dag har Taake forklart og beklaget episoden ved en rekke anledninger. Til VG uttalte vokalist Ørjan Stedjeberg at han gjerne inviterte Talib Kweli på konsertene deres:
– Da setter vi ham med familie, team og fans på gjesteliste, så kan han selv se hvor trygt der er, som det var for alle afro-amerikanerne som besøkte hver bidige konsert på våre forrige to USA-turneer.»

les også

Metalbandet Taake i trøbbel etter beskyldninger om rasisme og nazi-sympati

VG har gjentatte ganger prøvd å kontakte Rockefeller. Rockefeller viser til pressemeldingen og ønsker ikke å kommentere noe ytterligere.

Logisk hopp

Martin Bjørnersen, musikkjournalist i Klassekampen og DJ med lang fartstid i norsk hip hop, stusser over Kwelis avlysning i siste liten.

– Jeg skal ikke forsvare Taakes «hakekors-stunt», for de trenger nok fortsatt å ta et oppgjør med egen fortid i en smule mer ydmyk tone enn de gjorde ved den offentlige runden sist vinter, sier han.

– Men å gå derfra til å kategorisere dem som et naziband, og derfra til å anklage Rockefeller for å støtte nazisme ved å «gi dem en plattform», er noen ganske spreke logiske hopp. Særlig i en tid hvor faktiske, åpne, voldelige nazister marsjerer i gatene både i Norge og i USA, fremstår dette som konstruerte fiendebilder.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder