Nekter å gi fra seg suksessalbumet «1989» til strømme-nykommeren

YPPER MOT APPLE: – Tre måneder er lenge å gå uten lønn, og det er urettferdig å be noen jobbe for ingenting, skriver Taylor Swift i et åpent brev til mektige Apple Music som ikke vil betale musikerne royalty gjennom sitt åpningstilbud der nye abonnenter til strømmetjenesten får de tre første månedene gratis. Foto:Evan Agostini,Ap

Taylor Swift refser Apple Music

Taylor Swift (25) fortsetter sin kamp mot strømme-tjenestene. Nå er det ferske Apple Music som får smekk over fingeren fra verdens heteste pop-stjerne det siste året.

 • Stein Østbø

Artikkelen er over fem år gammel

I et åpent brev på sin egen Tumblr-side - med tittelen «Til Apple, kjærlig hilsen Taylor» - forklarer hun hvorfor hun nekter å la sitt siste, multimillionselgende album «1989» være en del av nystartede Apple Music.

Apple Music ble lansert med brask og bram for bare to uker siden. Dermed tar datagiganten endelig opp kampen med de andre strømmetjenestene som for lengst er på markedet, hovedsaklig Spotify og Jay Zs Tidal.

Taylor Swift reagerer sterkest på åpningstilbudet til Apple Music, som gir deg tre måneders gratis prøvetid med strømmetjenesten.

Swift påpeker at verken artister, låtskrivere eller produsenter får royalty av all musikken som blir strømmet i disse tre månedene, og mener dette ytterligere undergraver disse yrkesgruppenes allerede marginale inntjening i strømmemarkedet.

Egentlig beskriver Swift selv sitt hovedanliggende mot Apple i brevet med sine to siste setninger;

– Vi spør ikke dere om gratis iPhoner. Vær da så vennlig ikke å spørre oss om å supplere dere med vår musikk uten noen form for kompensasjon, skriver hun.

HER kan du lese hele det åpne brevet fra Taylor Swift til Apple!

Taylor Swift har de siste årene vist sjeldent stor skepsis overfor strømmetjenestene av musikk, selv om det er her det aller største konsumet av musikk for tiden ligger. Blant annet havnet hun i verbal krig med Spotify etter flere kritiske kommentarer om den svenske musikkstrømmetjenesten.

Heller ikke Tidal - som Jay Z lanserte i mars i år etter blant annet å ha kjøpt opp norske WiMP - har fått tillatelse til å strømme Taylor Swifts «1989».

LES OGSÅ: Her er superparet Jay Z og Beyoncé i Oslo for å snakke om Tidal

SNARVISITT: I slutten av mai dukket Jay Z (og hans vel så berømte kone Beyoncé) opp i Oslo. Oppdrag: booste arbeidsviljen hos WiMP, selskapet han nettopp hadde kjøpt opp for å stable sitt eget Tidal på beina. Foto:Solberg Trond,VG

I brevet fremholder Taylor Swift sin kritikk overfor strømmetjenester generelt, men det er Apple spesielt som - ved siden av litt balansert ros til selskapet - får henne til å bruke ord som «sjokkerende, skuffende og fullstendig ulikt dette historisk sett progressive og sjenerøse selskapet».

Men det er - i hennes egne ord - ikke «klager fra et bortskjemt, grinete barn».

LES OGSÅ: Slik svarer Spotify-gründer Daniel Ek på kritikken fra Taylor Swift

– Dette handler ikke om meg. Jeg er så heldig å være på mitt femte album og kan forsørge meg selv, bandet mitt, crewet og hele management-teamet mitt ved å holde konserter. Dette handler om den nye artisten eller bandet som akkurat har kommet med sin første single, men som ikke vil få betalt for sin suksess. Dette handler om den unge låtskriveren som akkurat har fått sin første sjanse og trodde at royaltien ville få dem ut av gjelden. Dette handler om produsenten som jobber kontinuerlig for å skape noe nytt, skriver hun.

LES OGSÅ: Jay Z samlet stjernevenner til Tidal-lansering. Ikke alle likte det...

Apple Music starter sin virksomhet den siste dagen i juni, og Taylor Swifts håp er at Apple vil snu i avgjørelsen om ikke å utbetale royalties for musikken som strømmes til de som inngår avtalen om de tre første månedene gratis.

En rekke andre mindre og uavhengige plateselskaper nøler også med å underskrive kontrakter med Apple Music av samme grunn.

Les også

 1. Swift fortsetter kampen mot Spotfiy

  Mens Spotify hevder å ha betalt Taylor Swift opptil 40…
 2. Dette tror vi Apple lanserer i kveld

  Alt er duket for Apple Watch og helt nye MacBook Air.
 3. Slik blir din «nye» iPhone og iPad

  Vi har prøvd iOS 9 – og Siri som nå endelig finnes på norsk.
 4. Tidal-artistene latterliggjøres i sosiale medier

  I går lanserte Jay Z strømmetjenesten Tidal. Nå blir han og de styrtrike partnerne hans slaktet i sosiale medier.

Mer om

 1. Apple

Flere artikler

 1. Fotograf mener Taylor Swift kaster stein i glasshus

 2. Kjæresten roser Taylor Swift på Twitter

 3. De er verdens rikeste kjendispar

 4. Apple Music gir etter etter Taylor Swift-brev

 5. Kommentar: Tre måneder med Apple Music – ti observasjoner

Fra andre aviser

 1. Apple snur etter Taylor Swift-brev

  Aftenposten
 2. 5 ting vi vet om Apples nye strømmetjeneste for musikk

  Aftenposten
 3. Gigantkampen mellom Apple og Spotify starter nå

  Aftenposten
 4. Spotify taper milliarder

  Bergens Tidende
 5. Apple Music kommer 30. juni

  Aftenposten
 6. Indignerte artister

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no