I FARE: Den norske festivalsommeren kan bli preget av avlysninger, corona eller ei. He rfra festivalen OverOslo i 2018. Foto: Frode Hansen/VG

Kommentar: Dominospillet om festivalsommeren

Har du billett til en festival i sommer? Den kommer du nok ikke til å få brukt før neste år.

 • Tor Martin Bøe

Å booke artister til en festival blir gjerne sammenlignet med å få et stort puslespill til å gå opp. I virkeligheten er det mer som domino.

På samme måte som i det møysommelig arbeidet med å bygge den perfekte dominobane er det kun en liten brikke som skal falle før det hele raser sammen. Veldig ofte er det bare én headliner som skal trekke seg før ting begynner å rase.

Det kan skje som følge av en avlyst turné av ulike årsaker. Eller at spillegrunnlaget for en turné rett og slett ikke lenger er til stede. For eksempel hvis en stor festival avlyser.

les også

Festivalsommeren 2020: – Dypt bekymret

I musikkfestivalbransjen er det nettopp det som nå holder på å skje. Onsdag denne uken ble Glastonburyfestivalen avlyst. Den skulle ikke gå av stabelen før den siste helgen av juni. De skulle markere femtiårsjubileet sitt med store navn som Paul McCartney, Taylor Swift og Kendrick Lamar. 135 000 hadde kjøpt festivalpass. Fordi det trengs tre måneder forberedelser og tusenvis av mennesker i arbeid allerede nå, har ekteparet Eavis, som arrangerer åkerfestivalen, avlyst.

les også

Glastonbury-festivalen er avlyst: – Er så lei oss

I første omgang får det ingen konsekvenser for norske festivaler. Men som daglig leder i Norske konsertarrangører, Tone Østerdal sier: Det er vanskelig å se for seg at det er kommer til å være greit å samle 10-15.000 mennesker i en park i sommer. Toffen Gunnufsen lever fremdeles i håpet. De internasjonale festivalene han deler artister med, er fremdeles innstilt på å gjennomføre. Det inkluderer blant annet Roskildefestivalen.

Den danske storfestivalen kan vise seg å ha en nøkkelrolle. Om den velger å legge ned for året, er det store sannsynligheter for at flere større norske festivaler kommer til å falle med den. For da forsvinner headlinerartistene. Som også her inkluderer Kendrick Lamar og Taylor Swift. Sistnevnte skal etter planen spille for titusener på Voldsløkka før hun stiller på Den oransje scenen i Danmark.

NORSK NØKKEL: Roskildefestivalen i Danmark er blant de internasjonale festivalene som norske festivaler kan være avhengige av. Foto: DAVID LETH WILLIAMS / SCANPIX DENMARK

les også

Hevder norske artister taper 200 millioner

I det lengste vil likevel festivalene avvente at myndighetene stenger dem ned. Det er ingen som har forsikring mot avlysning på grunn av virusangrep. Om det ikke skjer et statlig inngripen vil ikke festivalene ha juridisk dekning for å redde seg ut av en håpløs økonomisk situasjon.

Det beste alternativet er kanskje løsningen som Infernofestivalen har valgt:

Påskens blackmetalfestival har flyttet nesten hele årets lineup nøyaktig ett år fram i tid. Og overført festivalbilletter og hotellreservasjoner fra i år.

Slik kan 2021 fort vise seg å bli det nye 2020. Det er kanskje like greit.

Da har vi i det minste noe å se fram til.

Les også

 1. Artist-Norge fortviler: – Folk mistet et halvt års inntekt på et kvarter

  Frida Ånnevik (35) er bare én av svært mange artister som nå må avlyse både konserter og turneer.

Mer om

 1. Festival
 2. Taylor Swift
 3. Musikk

Flere artikler

 1. Festivalsommeren 2020: – Dypt bekymret

 2. Oslo Sommertid avlyst torsdag – nå avlyser Taylor Swift alle konserter i 2020

 3. Glastonbury-festivalen er avlyst: – Er så lei oss

 4. Taylor Swift og Kendrick Lamar kommer ikke til Oslo

 5. Festivalsommer på vent

Fra andre aviser

 1. Storfestivalen Oslo Sommertid er avlyst

  Aftenposten
 2. Glastonbury-festivalen avlyses

  Aftenposten
 3. Jo, visst kan du gå på konserter i sommer! Her er vår guide til festivaler over hele landet.

  Aftenposten
 4. Hele 2020 er i spill, Musikkbransjen kan få varige sår.

  Aftenposten
 5. Festivalsommeren er avlyst. - Trist, men samtidig en lettelsens dag.

  Aftenposten
 6. Dette har du krav på når hele festivalsommeren er avlyst

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder