JOWST fikk 10. plass i «Eurovision»

KIEV (VG) JOWST var strålende fornøyd med 158 poeng og en 10. plass i «Eurovision Song Contest» 2017.

 • Marit Grøtte
 • Bjørnar K. Bekkevard

Artikkelen er over tre år gammel

Lørdag kjempet Norge mot 25 andre land i «Eurovision Song Contest».

Se terningkastene: VG anmeldte alle «Eurovision»-låtene

Etter at både jurystemmene og stemmene fra TV-seerne var delt ut, ble det klart at Portugal er vinneren av «Eurovision» 2017, med låten «Amar Pelos Dois» av Salvador Sobral (27). Portugal fikk hele 758 poeng.

Norge fikk 10. plass med 158 poeng.

Sverige havnet på 5. plass med 344 poeng, mens Danmark fikk 20. plass.

– Jeg tror det norske folk satt hjemme i dag og var stolte over at det ble topp ti. Selvfølgelig ønsker man det beste hver gang, men dette var å vinne for oss, sa MGP-general Jan Fredrik Karlsen til pressen etter at resultatet var klart.

Fikk du med deg? Fan løp opp på scenen og viste rumpa på Eurovision

Aleksander Walmann (31) og Joakim With Steen (27) var også fornøyde med 10. plass av 42 land.

– Det betyr så mye. Takk til Norge som stemte oss hit, slik at vi fikk oppleve dette, sier Walmann.

– Også er jeg er fornøyd med at vi har banet veien for å bruke «voice samples» i Eurovision-musikk i fremtiden, sier Steen, og viser til at Norge fikk lov av EBU til å bruke de innspilte mellompartiene i låten.

«Eurovision»-deltagelsen blir ikke det siste samarbeidet til duoen.

– Vi har begynt på en ny låt sammen, og vi skal spille sammen rundt om i Norge til sommeren, sier Walmann.

FORNØYD: Vokalist Aleksander Walmann, MGP-general Jan Fredrik Karlsen og produsent Joakim With Steen var fornøyde med en 10. plass i finalen. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

0 poeng fra Sverige

JOWST gikk på scenen som bidrag nummer 17 med låten «Grab the Moment».

Sverige var første land til å dele ut sine jurystemmer, og de ga 0 poeng til Norge. Danmarks jury ga oss 6 poeng, mens både Island og Finland delte ut 1 poeng til Norge.

Tysklands jury ga Norge 12 poeng, mens JOWST fikk 10 poeng fra San Marinos, Litauens og Estlands juryer.

Etter at alle jurystemmene var lest opp, hadde Norge 129 poeng og en 6. plass. Norge fikk 29 poeng fra TV-seerne, som ga 158 poeng til sammen og en 10. plass.

Norges jury ga sine 12 poeng til Bulgaria, mens Sverige fikk 6 poeng. Det var Marcus & Martinus som leste opp de norske stemmene i direktesendingen som trolig nådde ut til over 200 millioner TV-seere over hele Europa.

Sett denne? Per Sundnes kastet ut av fagjuryen i Eurovision

Stemmegivningen i år var delt i to: Først ble jurystemmene fra hvert enkelt land annonsert. Deretter ble seerstemmene lest opp samlet.

JUBEL: Den norske delegasjonene feirer poengene fra Europa. Foto: Sergei Supinsky AFP

Trodde på medalje

Tidligere MGP-general Per Sundnes hadde kun lovord å si etter at JOWST hadde stått på scenen.

– Rett i fletta. Gutta leverer! Nå går vi for medalje, sa Sundes til VG.

JOWST selv var også strålende fornøyd med finaleopptredenen.

FORNØYDE: Joakim With Steen og Alexander Walmann i «green room». Foto: NRK

– Vi gjorde vår absolutt beste opptreden i kveld. Beste noensinne, sa Steen.

– Vi er så utrolig glade og stolte, sa Walmann.

MGP-general Jan Fredrik Karlsen kunne melde om «sykt god stemning» blant den norske delegasjonen i «green room» etter at alle landene hadde fremført sine låter.

– Guttene er så lettet og happy. Dette er det beste de har gjort noen gang! Vi har troen, sa Karlsen til VG.

Hadde problemer tidligere i uken: Ble nektet å synge på nytt etter at masken streiket

Svensk ekspert: – Best når det gjelder

Svenskene var også positive til Norges opptreden:

– Jeg synes JOWST har bygget seg opp under prøvene, og de er best når det gjelder. Det er som om de ler med øynene, og man kan se at de har det morsomt på scenen. Dette er deres beste opptreden i «Eurovision», sa Aftonbladets «Eurovision»-ekspert Tobbe Ek til VG.

– Norge vinner nok ikke, men jeg tror det blir topp ti, sa Ek.

JOWST før finalen: – Vi skal gjøre Norge stolte

VGs musikkjournalist Stein Østbø hadde også troen på topp-ti-plassering.

– Jeg tror fremdeles at dette holder til en finfin plassering, forhåpentlig topp ti, sa han.

– Men jeg mener faktisk at JOWST var enda bedre i semifinalen på torsdag. Selve låten sparker jo fra så det holder – mer enn de fleste andre i finalen – men det kan hende at dette burde vært ytterligere forsterket gjennom litt mer energi på scenen, ikke minst fra Aleksander, sa Østbø.

Sett denne? Per Sundnes kastet ut av fagjuryen i Eurovision

Guri Idsø Viken, en av ildsjelene bak MGP-bloggen Good Evening Europe, så årets Eurovision-show fra salen i Kiev. Hun fortalte at TV-skjermene inne i salen ikke virket da Norge sang.

– Veldig bra stemning i salen under Norge, men ikke så bra som under Italia, Moldova og Ungarn. Men jeg tror det påvirket litt negativt at TV-ene i salen ikke virket før siste tredjedel av sangen, sa hun til VG.

– De gjorde en strålende jobb, og jeg tror fortsatt på topp ti fordi den appellerer til de som sitter hjemme og liker annerledes bidrag, sa Viken.

Ifølge bettinglistene er disse fem landene favoritter i årets finale:

Årets 26 finalister

VG fulgte «Eurovision»-finalen direkte. Slik var årets finalister:

1. Israel

2. Polen

Den Polske artisten Kasia Moś stiller med kveldens dristigste kjole, som har både dyp utringning og høy splitt.

30-åringen, som synger låten «Flashlight», har tidligere vært Playboy-modell. Mós har vært med i den polske versjonen av Melodi Grand Prix tre ganger, og i år ble hun endelig stemt frem som vinner.

Les også: Ble nektet av legene å delta på Eurovision-prøvene

Skal vi tro bettinglistene vinner ikke Polen årets konkurranse. Landet er rangert som nummer 22 av 26 i forkant av finalen. Mós klarte derimot å kvalifisere seg fra semifinalen.

– Man må huske at det er polakker over hele Europa som bor i diverse land. Polen fikk 10 poeng fra norske TV-seere i fjor, så det kan hende at hun får noen poeng fra Norge i år også, sier Morten Thomassen, leder i den norske MGP-klubben, til VG.

3. Hviterussland

4. Østerrike

5. Armenia

6. Nederland

I år representeres Nederland av tre søstre, som utgjør gruppen OG3NE. Deres låt Lights and Shadows er dedikert til deres mor, som har vært alvorlig syk i flere år.

Popgruppen vant The Voice i hjemlandet i 2014, og for ti år siden representere de Nederland i Junior Eurovision.

SØSTRE: Gruppen OG3NE fra Nederland deltar med låten «Lights And Shadows». Foto: Efrem Lukatsky AP

7. Moldova

Mange kjenner kanskje igjen Moldovas artist, som er gruppen Sunstroke Project. De deltok også i «Eurovision»-finalen i Oslo i 2010, og da ble deres saksofonist en publikumsfavoritt og et internettfenomen. Han fikk kallenavnet «Epic Sax Guy», og i Kiev får publikum en reprise av både saksofonspillingen og dansetrinnene.

MED FOR ANDRE GANG: Moldova har sendt gruppen Sunstroke Project og låten «Hey Mamma». Foto: Efrem Lukatsky AP

8. Ungarn

9. Italia

Bettinglistene spår at Italia stikker av med seieren i år. Det er Francesco Gabbani som representerer landet med låten «Occidentali's Karma», som er en satirisk låt om vestlige som omfavner østlig kultur for «trøst» og frelse.

Låten har allerede blitt en megahit på YouTube, med over 106 millioner visninger, som er rekord for en «Eurovision»-låt. Gabbanis dansepartner på scenen, som er kledd i et gorillakostyme, har også fått mye oppmerksomhet.

Stemningen står i taket på pressesenteret når Gabbani står på scenen, og den store gjengen med italienske journalister synger av full hals.

10. Danmark

11. Portugal

Kan dette bli året Portugal endelig vinner «Eurovision»? Portugal er det landet som har deltatt lengst i musikkonkurransen uten en eneste seier. Frem til nå er deres beste plassering en sjetteplass.

I år er det Salvador Sobral (27) og låten «Amar Pelos Dois» som representerer landet. Låten, som blir utpekt som en storfavoritt, er skrevet av hans søster.

Under Sobrals opptreden blir det helt stille i presserommet og alle stopper opp for å nyte hans sjarmerende opptreden. Låten avsluttes med en enorm applaus fra journalistene.

I en tidligere versjon av denne saken skrev VG at Sobral har en hjertesykdom og trengte en hjertetransplantasjon.

Sobrals manager har uttalt i portugisiske medier at Sobral har blitt operert for brokk, og at det var på grunn av dette at han ble nektet av legene å delta på alle prøvene i forkant av semifinalen, så hans søster måtte erstattet ham i Kiev.

VG beklager feilen.

12. Azerbadsjan

13. Kroatia

14. Australia

Dette er tredje år Australia deltar i «Eurovision». Egentlig skulle landet bare delta i 2015 i forbindelse med sangkonkurransens 60-årsjubileum, men de har også blitt invitert etter det.

Det er 17 år gamle Isaiah som representerer Australia i år med låten «Don't Come Easy». Han har tidligere vunnet australske «X Factor».

X FACTOR-VINNER: Australske Isaiah. Foto: Sergei Supinsky AFP

15. Hellas

16. Spania

17. Norge

18. Storbritannia

19. Kypros

20. Romania

Romanias jodling er en av de store favorittene i presserommet, og journalistene fra Europa jodler med når nummeret vises på storskjermene.

Det er duoen Ilinca ft Alex Florea som står bak låten «Yodel It!», som inneholder både rapping og jodling. Ilincia har jodlet siden hun var ei lita jente, og hun synger opera i tillegg. Både hun og Florea er kjent fra «X-Factor» og «The Voice» i hjemlandet.

21. Tyskland

22. Ukraina

23. Belgia

Blanche representerer Belgia med låten «City Lights», og skal vi tro bettingselskapene kommer hun til å få en topp fem-plassering.

24. Sverige

Svenske Robin Bengtsson er en av årets forhåndsfavoritter. Låten «I Can’t Go On» har lenge vært blant topp fem på bettinglistene. Nordmenn som følger finalen fra salen i Kiev kan fortelle at Sverige får mer jubel enn Norge.

Sverige har de siste årene hatt en svært sterk innsats i Eurovision, med to seire på de siste fem årene.

25. Bulgaria

Bulgaria spås en topplassering i årets Eurovision. De stiller med årets yngste deltager – 17 år gamle Kristian Kostov, som synger låten «Beautiful Mess».

Han fikk sitt gjennombrudd for tre år siden, da han deltok i barneversjonen av «The Voice» i Russland. Senere deltok han i «X Factor» i Bulgaria.

26. Frankrike

200 millioner seere

Verdens største musikkonkurranse arrangeres i år i Kiev i Ukraina, etter at Jamala vant med låten «1944» i fjor.

20 land kvalifiserte seg gjennom to semifinaler, mens fjorårets vinner og arrangør Ukraina var direkte kvalifisert til finalen, sammen med «de fem store» i EBU–Storbritannia, Italia, Spania, Tyskland og Frankrike.

Dette skjedde torsdag: JOWST gikk videre til finalen

I fjor var ikke Norge å se i finalen, da Agnete Johnsen med låten «Icebreaker» ikke kvalifiserte seg i semifinalen.

Her kan du se alle de 26 finalelåtene:

Les også

 1. JOWST før «Eurovision»-finalen: – Vi skal gjøre Norge stolte

  KIEV (VG) Ekspertene spår topp ti for Norge i «Eurovision Song Contest»-finalen. JOWST selv har troen på seier.
 2. JOWST videre til «Eurovision»-finalen: – Kunne ikke vært stoltere

  KIEV (VG) Masken virket som den skulle, og JOWST var strålende fornøyd med innsatsen i «Eurovision»-semifinalen.
 3. Masken streiket på JOWSTs «Eurovision»-generalprøve

  KIEV (VG): NRK sendte inn en klage og krevde at Norge fikk gjennomføre den avgjørende generalprøven på nytt, men klagen…
 4. JOWST om motgangen før Eurovision: – Levde på ris og grillkrydder

  Veien til toppen har ikke vært lett for Alexander Walmann og Joakim With Steen, som er Norges håp i Eurovision.
 5. «Eurovision»-favoritten fra Portugal ble nektet av legene å delta på prøvene

  Salvador Sobral fra Portugal har ikke hatt en problemfri oppkjøring til semifinalen i Eurovision Song Contest.
 6. Per Sundnes kastet ut av fagjuryen i Eurovision Song Contest

  Irland tente på alle plugger da Per Sundnes kritiserte dem på TV. Nå er den tidligere MGP-generalen vraket i den norske…
 7. Italiener med dansende «gorilla» Eurovision-favoritt

  Francesco Gabbani (34) har allerede tatt YouTube med storm. Nå seiler han opp som favoritt til å vinne i Kiev.
 8. Jostein Pedersen spår topp 10 for JOWST i Eurovision Song Contest

  Norske eksperter er klare: JOWST går videre i semifinalen, men Italia vinner.

Mer om

 1. Melodi Grand Prix
 2. Norsk musikk

Flere artikler

 1. JOWST fikk 10. plass i «Eurovision»

 2. JOWST før «Eurovision»-finalen: – Vi skal gjøre Norge stolte

 3. JOWST før «Eurovision»-finalen: – Vi skal gjøre Norge stolte

 4. «Eurovision»-favoritten fra Portugal ble nektet av legene å delta på prøvene

 5. Sverige videre til «Eurovision»-finalen

Fra andre aviser

 1. Portugals ballade vant Eurovision – og rørte JOWST

  Fædrelandsvennen
 2. Vinneren trosset hjertesykdommen

  Bergens Tidende
 3. JOWST: – Trist at Eurovision er blitt storpolitikk

  Bergens Tidende
 4. JOWST: – Trist at Eurovision er blitt storpolitikk

  Aftenposten
 5. Eurovision-finalen: Kvelden da musikken vant

  Aftenposten
 6. Rybak: – Nå storkoste jeg meg på scenen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no