KJÆRLIGHETSHISTORIE: Sophie Elise og skuespiller Kingsford Siayor spiller mot hverandre i «All your friends»-musikkvideoen Foto: Skjermdump: Musikkvideoen

Danseren i Sophie Elises musikkvideo: – Jeg har opplevd sånne ting før

Kingsford Siayor tar for første gang bladet fra munnen om hetsen etter at musikkvideoen til «All your friends» kom ut.

  • Maiken Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kingsford Siayor er skuespilleren i videoen til Sophie Elise, og siden den kom har hatkommentarene haglet.

En rekke anonyme kontoer gikk så langt i hetsen av både bloggeren og Siayor at Youtube og Vimeo besluttet å stenge kommentarfeltet til videoen. Saken har til og med blitt omtalt av britiske BBC.

Til nå er det kun Sophie Elise som har uttalt seg i saken, men nå tar skuespilleren bladet fra munnen i et intervju med Dagbladet.

Han opplever det som meningsløst å diskutere med mennesker som kommer med hatytringer som de i kommentarfeltet til videoen. Likevel følte han at han måtte uttale seg nå.

– Kommentarene var rettet mot alle med annen etnisk bakgrunn, ikke bare meg personlig. Jeg føler meg ikke som ett offer i det her, selv om mange tenker det, sier han til avisen.

Siayor ønsker ikke kommentere saken ytterligere overfor VG.

Kommentar: Hvor er de norske verdiene når man ikke tåler å se et par med forskjellig hudfarge?

Siayor har levd av å være skuespiller i ti år, og har tidligere vært å se i blant annet «Kampen for tilværelsen» og «Mammon 2». Til høsten er han aktuell i oppsetningen «Renset» på Nationaltheateret.

Det jeg skal skrive nå kommer til å bli tøft. Kjærligheten jeg har følt på det siste døgnet har vært enorm, men hatet nesten enda større. Utelukkende fordi jeg valgte å bruke en mann med en mørkere hudfarge enn meg i musikkvideoen. Jeg personlig er vokst opp i nord-norge. Foreldrene mine er hvite, jeg er vokst opp med kun hvite mennesker rundt meg, rasisme har ikke eksistert i min hverdag og naiv som jeg har vært trodde jeg ikke menneskesyn basert på rase enda eksistere. Visst, vi har ekstremister som baserer menneskeverd på religion som er ille nok i seg selv, men hudfarge? jeg er takk gud vokst opp med gode moraler hvor jeg ser mennesker for nettopp hva de er - mennesker. Det var også slik jeg tenkte da jeg valgte en mannlig motspiller til musikkvideoen min. Jeg ville ha en som kunne skuespill, som hadde erfaring med dans og kunne gjøre løft med meg. Og ikke minst en som er tøff nok til å kaste seg ut på et prosjekt som dette. Jeg kunne ikke vært mer glad for mannen valget falt på. Det er ikke et valg jeg føler jeg må forsvare på noen som helst slags måte, og det gjør vondt å i det hele tatt skrive disse ordene. Men sjekker man kommentarfeltet på musikkvideoen er det et helvete fra en annen verden. Jeg ble sittende våken i hele natt med et enormt sjokk, og ikke minst en skyldfølelse som har "skapt" en arena hvor slikt hat får se dagens lys. Jeg fikk melding fra min beste venninne @fetishamlynn midt på natten som sa hun gråt, og stilte spørsmålstegn ved hvordan noen kan se ned på henne, fordi hun også har annen hudfarge enn meg. "Hvorfor er jeg mindre verdt?" spurte hun. Det at et så fantastisk menneske i det hele tatt må stille spørsmål ved sin egen verdi på grunn av et kommentarfelt som beviser i sin høyeste grad at rasisme eksisterer er kvalmt. Det er forkastelig at noen hvite mennesker skal komme med unnskyldninger som "men DE kaller jo oss for hvite, så da kan vi kalle dem ting tilbake", for det første - hvem er DE? Jeg har aldri i mitt liv blitt kalt hvit i en nedsettende tone. For det andre, kaller du noen for "jævla hviting", så sparker du oppover. Jeg har mer å si, men Instagram har grenser på tekst, så les overste kommentar 👇🏼

Kommentarfeltet til videoen viser likevel at bruken av skuespillere med en annen etnisk bakgrunn er kontroversiell i Norge, mener Siayor. Han sier til Dagbladet at han ikke er overrasket over kommentarfeltet.

– Slike kommentarer kan virke skremmende når man ikke er vant til det. For meg er det bare ord på nettet, men når ordene blir gjort til handling, da blir det skummelt, sier han.

– Jeg har opplevd sånne ting før. Det er min hverdag. Men nå kan alle se det. Det som berører meg mest, er alle de varme og omtenksomme meldingene som har kommet inn på telefonen min, at det er så mange som viser forståelse og at folk tar opp kampen mot dem som skriver slikt, legger han til.

Anmeldelse: Sophies livløse verden

Sophie Elise fortalte på mandag at hun ikke hadde forventet at kommentarfeltet til vidoen skulle bli fylt av rasistiske og nazistiske holdninger og kommentarer.

– Jeg synes det er helt sykt. Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg er sjokkert. Det sier desverre mye om om den mørke dele av samfunnet, sa hun da.

Det kom nesten 600 kommentarer på videoen allerede i løpet av den første natten og mandag formiddag.

– Folk har tydeligvis et problem med at jeg er hvit og han er mørk, og det er for meg helt ubegripelig, sa hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder