GATEGUTT: Odd Nordstoga i det som senere skulle bli velkjent positur for ham, på Karl Johans gate i Oslo 1984. Foto: MORTEN ANDERSEN

Her er Odd Nordstoga 11 år og gatemusikant

Fem dagers arbeid på Karl Johan resulterte til slutt i en halv kasse øl for den unge musikeren.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er gøy å se på bildet, for jeg kjenner meg selv igjen så utrolig godt, sier Odd Nordstoga (44).

– Litt betenkt, ser litt sur ut! Jeg var ganske sjenert som barn, og jeg kjenner igjen følelsen av at «dette er helt ute».

Les også: Ble stoppet på vei til sin egen konsert

Den etterhvert populære artisten var 11 år da han og to fettere sommeren 1984 satte seg ned utenfor gullsmeden på Egertorget i Oslo, for å spille gammeldans i håp om noen kroner fra de forbipasserende.

Nordstoga hadde opptrådt på noen skolekonserter tidligere. Men dette var andre boller for den tilbakeholdne guttungen fra Vinje.

– Jeg var ikke et barn med stort eksponeringsbehov, jeg var ikke gutten som hoppet opp på bordet og var familiens store stolthet. Var ikke slik i det hele tatt! Det er en veldig sårbar situasjon å sette seg ned på gaten slik og dra i belgen.

BLIDERE NÅ: Odd Nordstoga i 2017, noe mindre molefonken. Foto: MORTEN ANDERSEN

Husker du? Måtte passe kuene

Men etter først å ha blitt ignorert av de fleste, var det noen få som stoppet opp. Og da ballet tilskuertallet på seg, minnes Nordstoga.

– Det var en tidlig lærdom i suksessens mekanismer.

Tøft oppsyn

En av de forbipasserende var en 18 år gammel fotografspire ved navn Morten Andersen. Han skulle senere bli en av Norges mest meritterte artistfotografer.

HAR FORTSATT DRAGET: Odd Nordstoga på Stavernfestivalen 2014. Foto: JOHANNES ANDERSEN

GJENFORENT: Odd Nordstogas nye pressebilder er tatt av mannen som foreviget ham som 11-åring. Foto: MORTEN ANDERSEN

– Jeg husker jeg syntes det var veldig kult. Det var jo ikke slik at jeg tok bilder av alle som spilte på gaten. Det var noe ved oppsynet som var tøft, og det var noe musikalsk der også, forteller fotografen.

Bildet ble den gang brukt i en fanzine Andersen jobbet for, men havnet ellers i glemmeboken – frem til i fjor høst, da han kom over det mens han jaktet på noe annet i sine arkiver.

– Så la jeg det ut på Facebook og spurte om det var ham, og det fikk ganske massiv respons. Så oppdaget Odd det og brukte det på sin Facebook.

Nå får blinkskuddet ytterligere eksponering, som omslag til Nordstogas nye singel «Fri», den første av flere han slipper de kommende ukene.

Alkoholiserte sjømannsfruer

«Spillejobben» i 1984 strakte seg ifølge Nordstoga over fem dager, med to-tre timers spilletid daglig.

– Det var en del alkoholiserte sjømannsfruer som elsket denne gammeldansmusikken vår. Noen av dem luktet brennevin. Det var litt artig og litt skummelt, forteller han.

Ideen kom via Nordstogas jevngamle fetter Odd Godal.

– Han hadde en kompis som hadde prøvd ut dette, og det hadde vist seg å være ganske lukrativt om man var liten og søt, ler Nordstoga.

Aller best fungerte konseptet da de også fikk med Odd Godals lillebror Hallvard på fiolin. Han var angivelig både mindre og søtere enn de to Odd'ene.

– Det dro opp omsetningen alvorlig!

(saken fortsetter under bildet)

FORTRYLLENDE TRIO: Odd Nordstoga hadde med seg fetterne Odd Godal (gitar) og Hallvard Godal (fiolin). De snek på trikken og fraktet instrumentene i en barnevogn, forteller Nordstoga. Foto: MORTEN ANDERSEN

I løpet av uken dro de ifølge Nordstoga inn 22 kilo med småmynt, og endte med 7300 kroner – som tilsvarer litt over 18.000 kroner i 2017.

– Moren til søskenbarna mine måtte gå god for oss i banken, og bekrefte at vi ikke hadde stjålet pengene.

Nordstoga brukte sin andel til å kjøpe seg kano. Den byttet han senere inn i en «elendig» hjemmelaget plastikkbåt.

GJENNOMBRUDD: Odd Nordstoga i 2005, da han ble utropt til Årets Spellemann og beste mannlige artist. Foto: KIM NYGÅRD

– Den solgte jeg senere – for 150 kroner! Det er flaut å si det, men jeg solgte den så jeg fikk kjøpt meg en halv kasse pils i russetiden.

Tilbakeblikk: Nordstoga 40-doblet inntjeningen

I voksen alder har han lært seg å investere sine overskudd bedre. Men gatemusikant-tilværelsen ga like fullt verdifull lærdom.

– Jeg lærte at hvis du kan noe ikke så mange andre kan, kan du få mye igjen for det i livet ditt. Jeg kunne tjene penger på å spille trekkspill, mens andre tok seg jobb på bensinstasjoner og kirkegårder.

Siden ungdomsårene har Nordstoga alltid hatt en viss inntekt ved hjelp av spillejobber.

– Det var lommepenger på gymnaset og i studietiden, og etter hvert var det dét som ble jobben. Det har det vært siden 1998, da jeg fikk arbeidsstipend for nyetablerte kunstnere. Og det var kjempelurt av staten!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder