VANT: Duoen Eldar og Nigar stakk av med seieren lørdag kveld. Seieren er den første for Aserbajdsjan i GP-sammenheng. Foto: AFP

Aserbajdsjan vant GP-finalen - med svensk låt

Og Sverige endte på tredjeplass

(VG Nett) Med en svensk låt vant den aserbajdsjanske duoen Eldar & Nigar finalen i Eurovision Song Contest.

Halstein Røyseland
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Dermed kunne Eldar Gasimov og Nigar Jamal juble hemningsløst for seieren i lørdagens finale, der Sverige endte på tredjeplass.

Duoen endte til slutt på topp med låten «Running Scared» - skrevet av svenskene Stefan Örn og Sandra Bjurman. Aserbajdsjan fikk til sammen 221 poeng.

Sverige i toppen

Svenske Eric Saade kjempet i toppen under hele avstemningen, og det var spenning til siste slutt.

- Det var sjukt spennende under avstemningen. Det er selvfølgelig kjedelig at vi ramler ned fra andre til tredjeplass helt på slutten, men fy faen for en revansje dette var, sier Aftonbladets GP-ekspert Tobbe Ek til VG Nett.

(Saken fortsetter under bildet)

POPULÆR: Svenske Eric Saade (20) endte på tredjeplass i GP-finalen, med låten «Popular». Foto: AFP

Men det var likevel ikke Saades «Popular» som var den mest populære låten av dem alle.

Ikke imponert

- Dette er den beste plasseringen vi har hatt siden Charlotte Pirelli vant i '99, og vi er superstolte av Eric Saade, sier Ek.

VGs musikkekspert Thomas Talseth synes ikke det var særlig bra at Aserbajdsjan gikk seirende ut av kveldens finale.

- At denne låten vinner er et trist tilbakeslag for Eurovision Song Contest. Etter ungdommelig friskhet fra Tyskland i fjor og fra oss selv året før, er det nå en traust og kjedelig låt som går av med seieren, sier Talseth.

KRITISK: VGs musikkekspert Thomas Talseth. Foto: Jan Petter Lynau/VG

- Middelmådig

- «Running Scared» er et eksempel på at et trygt og middelmådig nummer kan komme langt ved hjelp av sin «minste felles multiplum»-appell. En blek, trancemarinert kvasi-Coldplay-sang, en studie i blass musikksmak og heslig lyrikk, mener Talseth.

- Det hadde vært mye festligere om Irland hadde vunnet, eller for den saks skyld Sverige, som for øvrig skal få en runde applaus for bronseplassen sin, sier han.

GP-ekspert Per Sundnes forteller at han har hatt Aserbajdsjan som favoritt hele veien, etter at Stella Mwangi og Norge røk ut i den første semifinalen.

- Annerledes og spesielt

- Min svigermor Berit Lenngren på 85 sa det med en gang hun hørte sangen: Aserbajdsjan vinner, forteller Sundnes til VG Nett på telefon fra Tyskland, der han overvar finalen lørdag kveld.

Sundnes sier Aserbajdsjan har hatt veldig lyst å vinne helt siden de debuterte i GP-sammenheng i Serbia i 2008.

- De har så lyst å vise verden Aserbajdsjan og Baku. De er veldig klare for å gjøre noe helt annerledes og spesielt, sier Sundnes.

Italia på andre

Italia var med i den europeiske GP-finalen for første gang på 13 år, og snek seg til slutt inn på andreplass, foran Sverige.

- Italia er en gigant i EBU, og det betyr veldig mye at de får et så bra resultat når de først er tilbake. Det betyr mye, mener Sundnes, som er imponert over den skandinaviske innsatsen i finalen.

- Sverige på tredjeplass og Danmark på femteplass er en super innsats, sier han.

25 land var i finalen foran 38.000 tilskuere i gigantiske Esprit Arena i Düsseldorf lørdag kveld. Det er anslått at om lag 120 millioner TV-seere fulgte GP-finalen fra sofakroken.

Norge og Stella Mwangi ble slått ut i den første GP-semifinalen tirsdag tidligere denne uken, og kjempet ikke blant de 25 landene i finalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder