«THIS IS IT»: Michael Jackson (50) under en av sine siste øvinger før han brått døde. Foto: AP Photo/ Kevin Mazur, AEG/Getty Images

Slik var Michael Jacksons siste døgn

(VG Nett) På ettermiddagen 24. juni spiste Michael Jackson mat med barna sine i leievillaen i Los Angeles, et måltid som skulle bli hans siste med de tre barna. Her er popkongens siste timer.

  • Milda C. Melland

Artikkelen er over ni år gammel

Denne onsdagen var tilsynelatende lik hvilken som helst dag. Michael Jackson var inne i sine siste tre uker før han skulle stå på scenen i London med 50 avskjedskonserter. 50 år gammel øvde han på en av sine viktigste opptredener.

Protokoll:Hvor var DU da Michael Jackson døde?

Med dårlig økonomi skulle Jackson nå sikre framtiden og ikke minst vise at han fortsatt var kongen av pop. Fysisk var han i strålende form. Privat slet han med kronisk søvnløshet, som han løste med sterk medisinering for å få sove. Forventningene var skyhøye. Denne dagen gikk det galt.

Onsdag 24. juni - klokken 12:00:
Tidlig onsdag ettermiddag, 24. juni, spiste Jackson mat med barna sine i leievillaen i Holmby Hills i Los Angeles, et måltid som skulle bli hans siste med barna.

Senere på dagen skulle han på øving og ønsket derfor noe lett, men næringsrikt å spise. Kai Chase, Jacksons personlige kokk, laget råstekt tunfisk med organisk salat og et glass med gulrot- og appelsinjuice. Ifølge kokken takket Jackson ham for maten og ba en bønn.

- Han var i godt humør og så energisk ut, minnes Chase overfor nyhetsbyrået AP.

Les også:- Kongen av pop er død - slik fulgte VG Nett dødsnatten

Onsdag 24. juni - 19:00:

SJOKKBESKJED: Her er VGs forside 26. juni 2009. Michael Jackson døde sent på kvelden norsk tid dagen før. Foto: Faksimile: VG

Like før klokken 19 onsdag dro Jackson fra sitt 9-roms herskapshus mellom Bel-Air og Beverly Hills, med adresse 100 North Carolwood Drive. Dette var et hus som ble leid i forbindelse med øvingene i L.A. Hans livvakt, Faheen Muhammad, og den personlige assistenten Michael Amir Williams, kjørte ham til Staples Center i en marineblå Escalade.

VGTV:Her sang og danset popkongen for siste gang

Det var på Staples Center i downtown Los Angeles at Jackson øvde før han skulle stå på scenen foran tusenvis av fans. Tre uker fram i tid skulle han holde 50 konserter i London. «This is it» skulle være en avskjed til fansen, slik ble det dessverre ikke.

Les også:Slik skulle «This is it»-konsertene være

På Staples Center ble Jackson møtt av Alberto Alvarez, popstjernens logistikkdirektør og livvakt, og mannen som senere den kvelden skulle ta sitt livs viktigste telefonsamtale til nødsentralen 911.

Popartisten fremførte kjente låter som «Wanna Be Startin' Somethin'», «Billie Jean», «Smooth Criminal» og «She's Out of My Life». Jackson fikk for første gang se videoene som skulle vises parallelt med låtene. Og ifølge MJs vokaltrener og «This is it»-sanger Dorian Holley ble Jackson overveldet.

ENERGISK: Michael Jackson under en øvelse i Staples Center i forbindelse med de planlagte konsertene i O2-arena Foto:

- Øynene hans datt nesten ut, han smilte fra øre til øre, sier Holley, som skal ha stått ved siden av Jackson under hele øvingen.

- Det var vanskelig å se forskjell på hans energi og psyke sammenlignet med tidligere dager, påpeker Holley.

Flere opplevde Jackson i god form den kvelden. Kameraman Tim Patterson, husker at Jackson var spesielt fasinert av 3D elementet i «Thriller», hvor en krystallball flyter ut til publikum.

- Jeg husker at Michael strakk seg etter den og tok på den. Han elsket det, sier Patterson.

Senere på kvelden fremførte Jackson og danserne «Thriller» med full kostyme for første gang.

- Ansiktet hans røpte alt, han elsket det, sier danseren Kriyss Grant.

Les også:Slik så det ut da Jackson var i Oslo

Executive produsent for Grammy Awards, Ken Ehrlich, var på Staples Center for å diskutere en Halloween-spesial med Jackson. Han så øvingen fra salen.

- Han var i god form, og han var veldig spent på turneen. Han viste ingen tegn på at han var sliten, sier Ehrlich.

VGTV:Slik var Michael Jacksons liv

Onsdag 24. juni - 24:00:
Øvingen ble avsluttet med «Earth Song» rundt midnatt. Jackson takket alle sammen, klemte danserne, ønsket alle en god natt og et «God bless you», før han dro tilbake til huset sitt i Hollywood Hills. Artisten stoppet kun et par sekunder utenfor stadion for å hilse på noen heldige fans.

KJENDISLEGE: Conrad Murray var sammen med Michael Jackson natten han døde. Legen er tiltalt for uaktsomt drap. Foto: Reuters

Da Jackson og livvakt Muhammad ankom huset, la livvakten merke til Jacksons omstridte lege Conrad Murrays bil i oppkjørselen, slik den hadde stått parkert flere kvelder tidligere. Artisten ble fulgt inn i huset av sikkerhetspersonalet, men fra trappeoppgangen og opp til andre etasje var det adgang forbudt med unntak av barna og Murray.

Les også:Her er høydepunktene fra minnesermonien

Like etter at Jackson kom hjem, begynte han å klage på utmattelse og mangel på søvn.

Ifølge Murrays politiforklaring var han bekymret for at Jackson var avhengig av propofol, et sterkt bedøvelsesmiddel som normalt blir brukt med observasjon av en lege - og som det i ettertid er konkludert med tok poplegendens liv.

Michaels liv i bilder

Onsdag 24. juni - En søvnløs natt
Murray har forklart at han prøvde å avvenne Jackson fra propofol, og at han ikke hadde gitt ham det på to netter.

Klokken 01:30:
Videre forteller legen at han denne natten ga Michael en ti mg Valium-tablett, men at den ikke hadde noen effekt.

Klokken 02:00:
Murray skal deretter ha gitt Jackson to mg lorazepam (i samme familie som Valium) gjennom drypp.

Klokken 03:00:
Jackson skal da fortsatt ha vært våken, og Murray fulgte angivelig opp med to mg beroligende midazolam.

Klokken 05:00:
Til slutt skal Murray ham gitt ham enda to mg lorazepam.

Klokken 07:30:
Kort tid senere skal Jackson igjen ha vært våken, og Murray ga ham da ifølge sin forklaring enda to mg midazolam gjennom drypp. Popstjernen skal fortsatt ha vært våken, og i følge Murray ba Jackson flere ganger om sin «melk», som han kalte den hvite vesken med propofol.

Klokken 10:40:
På dette tidspunktet sier Murray at han ga etter for Michaels ønske og ga ham 25 mg av stoffet gjennom drypp.

Klokken 10:50:
Murray skal på dette tidspunktet ha forlatt Jackson, for å gå på badet.

Klokken 10:52:
Murray kom tilbake til soverommet. Michael Jackson skal da ha sluttet å puste.

Hele tidsforløpet er fortalt av Conrad Murray i et politiintervju 27. juni. Likevel har Murrays advokat Ed Chernoff reist tvil ved etterforskernes tolkning av forklaringen.

DRAMATIKK: VGs forside 27. juni, da mysteriene rundt Michael Jacksons død var mange. Foto: Faksimile: VG

Klokken 11:18-11:51:
Doktorens telefonlogg viser at han i løpet av den kommende halvtimen ringte sin Las Vegas klinikk, en pasient og en venn.

Klokken 12:13:
Deretter skjedde mye på kort tid. Murray ringte Jacksons personlige assistent Williams, som tidligere på dagen hadde kjørt Jackson til Staples Center, men han svarte ikke. Da Williams ringte tilbake fortalte Murray at han måtte komme med en eneste gang:

- Mr. Jackson har en fått en reaksjon, han har fått en dårlig reaksjon.

Les også:Dr. Murray: - Jeg har fortalt sannheten

Williams ringte videre til livvaktene Muhammad og Alvarez som oppholdte seg i en sikkerhetsbod utenfor huset. Alvarez har fortalt etterforskere at han fortet seg opp, for så å finne popstjernen i senga med munn og øyne åpne. Ved siden av Jackson prøvde Murray å utføre hjerte-lunge-redning med en arm.

To av Jacksons barn, Prince og Paris, skal ha kommet inn på soverommet og begynt å gråte, men de ble fort eskortert ut igjen.

Alvarez fortalte politiet i ettertid at Murray ba ham samle sammen noen små medisinflasker med gummitopper i en pose, og først etter dette var gjort, ba Murray Alvarez ringe nødtelefonen.

VGTV:Hør nødsamtalen fra Jacksons hus her

Klokken 12:27:
I løpet av 14 minutter ankom ambulansen til leiligheten. I mellomtiden hadde Muhammad og Murray prøvd på gjenoppliving uten hell.

Klokken 12:29:
Jackson hadde ingen puls.

Han lå avslappet på hvite laken i en dobbelseng i rennesansestil. Ved hans side lå en porselensdukke som lignet en liten blond gutt. Flere oksygenflasker stod ved døren, og på nattbordet ble det funnet en bunke med DVDer, blant dem flere barnefilmer, skriver AP.

Klokken 01:07
Etter flere forsøk på gjenopplivning, skal Murray ha insistert på å få ham til sykehuset, ifølge ambulanserapporten. En livløs Jackson ble da kjørt til Ronald Reagan UCLA Medical Center, hvor alle former for gjenopplivning ble utført uten hell.

Les også:Slik var Jacksons dødsrute

Klokken 02:26:
På dette tidspunktet ble kongen av pop erklært død.

BARNA: Michael Jackson etterlot seg tre barn. Paris-Katherine (12), Prince Michael (13) og Blanket (8) Her i begravelsen til sin far. Foto: Reuters

Les også:Barna skrek da de fikk vite det «Nei, pappa, nei»

Murray skal ha grått. Så skal han ha fortalt Michaels barn at deres far var død. Ifølge både Williams og Alvarez skal legen deretter han ha bedt om å dra tilbake til huset. Williams mente at det ikke var en god ide, og i samsvar med Muhammad sa de til Murray at politiet hadde tatt nøklene til alle bilene. Murray dro da i en taxi. Muhammad ringte derpå sikkerhetsvaktene i huset og ba de sperre huset, ingen skulle komme inn.

SLIK REAGERTE VG NETTS LESERE PÅ DØDSFALLET

Les også:Norske kjendiser hyller Michael Jackson

Kilde: AP/VG Nett

..

>

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder