KOMMENTERER: - «Bleikfis» er ikke verre enn «mokkamann». Isolert sett er det korrekt. Historisk er det som sagt skjevt, skriver VGs Stein Østbø.
KOMMENTERER: - «Bleikfis» er ikke verre enn «mokkamann». Isolert sett er det korrekt. Historisk er det som sagt skjevt, skriver VGs Stein Østbø.

Stein Østbø kommenterer: Vil vi ha Plumbo i «MGP»?

MUSIKK

(VG Nett) Om to uker deltar Plumbo i Melodi Grand Prix med «Ola Nordmann». Han viste seg allerede under Spellemann-utdelingen lørdag kveld.

Publisert: Oppdatert: 16.01.12 11:37

Den etter hvert så famøse «mokkamann»-uttalelsen fra Plumbo lignet nemlig en klassisk feilslått harry-vits fra dypet av nettopp Ola Nordmann.

Samtidig viste Ola Nordmann en fascinerende grad av sosial mediemakt i løpet av gårsdagen og dreide empatien sakte, men sikkert over til Plumbos side. Allerede sent lørdag kveld var «Møkkamann» - Årets Hit - listetopp på iTunes.

La det være klinkende klart - «mokka» er en farve som inntil få tiår siden ble hyppig brukt i nedlatende beskrivelser av mennesker som er litt mørkere i huden enn Ola Nordmann.
Slike uttrykk sårer fremdeles, ikke minst hos Madcon.

De har alltid engasjert seg mot rasisme, ikke minst etter det meningsløse rasismedrapet på Benjamin Hermansen på Holmlia for drøyt ti år siden.

- Vag «Senkveld»-sammenligning

Men som Madcon vet - og alle vi andre bør huske på - det er en historisk grunn til at rasisme føles sterkere hos den tradisjonelle Ola Nordmanns mørkere brødre og søstre. Å kalle «Senkveld»-gutta for «bleikfiser» blir rett og slett ikke sammenlignbart.

Vi har ikke den samme historiske ballasten.

Men det var nettopp dette som var det store argumentet på sosiale medier gjennom søndagen:

«Bleikfis» er ikke verre enn «mokkamann». Isolert sett er det korrekt. Historisk er det som sagt skjevt.

Feilen Madcon gjorde i etterkant, var deres uholdbare bruk av ordet «fittehøl» som karakteristikk av Plumbo. Da kom kvinnene også betimelig på banen for å bombardere Twitter, Facebook og diverse mediers kommentarfelt med opprørte, anti-sexistiske reaksjoner.

En farse

Saken var på vei til å bli en farse - toppet med kommentarene til selveste svigermoren til Lars Erik Blokkhus til Dagbladet. Enda viktigere - utgangspunktet for farsen var i ferd med å bli glemt.

For søndag formiddag kom Madcons forsoning med Plumbo - selvfølgelig via Facebook. De innrømmet at de også hadde sagt gale ting. De leser tross alt sine sosiale medier, de også.

Les: Madcon tilgir Plumbo

Da hadde Lars Erik Blokkhus i Plumbo offentlig allerede gjentatt sin sterke beklagelse for ordbruken fra VGTV kvelden i forveien - episoden som fikk Kaizers Orchestras Terje Vinterstø Røthing til å helle et glass med øl over hodet på Blokkhus.

Brått ble nettopp Kaizers-Terje stående i sosiale medier som syndebukken i dramaet mellom Plumbo og Madcon, ettersom han ikke hadde uttalt seg ennå.
Til slutt kom selvfølgelig den beklagelsen - eller forklaring- også. Via bandets Facebook-side.

Slik kan opinionen forandres - gjennom den offentlige påvirkningen fra folkets (og Ola Nordmanns) røst - via et par timer, der de offisielle fakta i fortiden var avhengig av morgendagens aviser.

Åpenheten er fantastisk, men kanskje bidrar den også til å vri saken vekk fra det opprinnelige her. Som er:

Vil vi at Plumbo med «Ola Nordmann» og sitt vitselager fra harry-land skal representere hele Norge i et internasjonalt Melodi Grand Prix?

Her kan du lese mer om