OPP, OPP, OPP: De beste Bruce Springsteen-billettene på Ullevål Stadion blir dyrere enn hva artistens publikum er vant til. Foto: GETTY Foto: ,

Kommentar: Prisen for streaming

Bruce Springsteen setter opp prisen. Ikke fordi han kan, men fordi han må.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Når Bruce Springsteen spiller i Norge for ørtende gang er den største nyheten at han, eller noen, har skrudd opp billettprisen – til ca. 1500 kroner for de beste billettene.

Sjekk anmeldelsen: Bruce Springsteens turnéåpning i januar

Tidligere har rockeren nektet å skille publikum økonomisk, og gått for det solidariske «first come, first served»-prinsippet. Eller først til mølla, som det heter i salgsbransjen.

Jan Bøhler, Grorud Arbeiderpartis rockalibi, synes i følge NRK at dette er dumt. Ikke bare på grunn av klassedelingen i publikum, men fordi han kjenner flere ungdommer som kunne tenkt seg å gå på konsert med The Boss.

Ja, selvsagt har arrangør Live Nation en del av skylden. Muligens har dollarkursen en annen del av ansvaret – selv om den ikke hadde det i 2009, sist dollarkursen var høy samtidig som Springsteen spilte i Norge.

Men ungdommene Bøhler er så lei seg på vegne av, er de samme ungdommene som ikke trenger å betale en krone for å høre alle sjefens plateutgivelser. Absolutt alle.

Hvis vi fjerner «The River» og «Hungry Heart» fra platen Springsteen nå turnerer med (en reutgivelse av «The River», med tre bonus-CDer) har albumet færre Spotify-spillinger enn de 32 millionene Matoma/Astrid S-singelen «Falling Out» har. Sistnevnte kom ut i desember.

Hvis vi inkluderer «The River» og «Hungry Heart» er vi fremdeles et godt stykke unna de 96 millionene den norske 18-åringen Alan Walker og hans «Faded» har.

Nå er selvsagt dette et litt søkt eksempel for Springsteens del, han har solgt over 120 millioner album i løpet av sin over 40 år lange platekarriere.

Men for ungdommenes del, de som ikke trenger å investere i en eneste plate for å høre musikken hans hjemme, er ikke 1500 kroner særlig mye penger for å se en storfavoritt som åpenbart ikke tjener noe videre på innspilt musikk. Ikke en gang gammel innspilt musikk.

For å ta en annen norsk ungdom, Kygo. Han arrangerer en egen festival i Bergen i august. Der koster de dyreste billettene 1100 kroner.

Basert på forhåndssalget ser det ut til at ungdommene er ganske komfortable med det.

TOR MARTIN BØE

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder